Diana Iovanovici-Șoșoacă (SOS, europarlamentar)
„(...)Acesta este sistemul Dominion pe care îl are STS și pe care nicio altă țară din lume nu l-a vrut.”
Fals
Barometru Factual
Electoral
Data verificării: 27.09.2024
www.factual.ro
Sursa afirmației: YouTube, min. 11.28

Context

Europarlamentarul Diana Iovanovici-Șoșoacă a fost invitată pe 5 septembrie 2024 la emisiunea În Opoziție, prezentată de Denise Rifai pentru Gândul. În cadrul emisiunii, candidata SOS România la alegerile Prezidențiale afirmă că are suspiciuni de fraudă electorală la alegerile locale și europarlamentare care au avut loc pe 9 iunie 2024, deoarece STS ar folosi sistemul Dominion Voting System fabricat în SUA.

(…)Când te duceai și dădeai buletinul […] era o persoană care îți introducea acel buletin într-un aparat. Acesta este sistemul Dominion pe care îl are STS și pe care nicio altă țară din lume nu l-a vrut. A avut Statele Unite ale Americii și s-au fraudat împotriva lui Trump.

Ce verificăm?

Dacă STS deține sistemul Dominion.
Ce este sistemul Dominion.
Rolul STS în alegerile din 9 iunie

Verificare

Primul sistem informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal din România a fost implementat odată ce legea nr. 115/2015 pentru alegerea autorităților administrației publice locale a fost promulgată. Este singurul sistem de acest fel din România și este finanțat de la bugetul de stat.

Sistemului Informatic de Monitorizare a Prezenței la Vot și de prevenire a votului ilegal (SIMPV) este deținut de Autoritatea Electorală Permanentă și a fost dezvoltat în țara noastră în anul 2015 de Serviciul de Telecomunicații Speciale cu ajutorul Institutului Național de Statistică.

Conform normelor metodologice, STS a trebuit să dezvolte sistemul informatic, după cerințele AEP, care să poată să garanteze siguranța cibernetică și funcționalitatea pe tot parcursul scrutinului de vot.

În plus, STS nu se ocupă de numărarea voturilor și nu operează sistemele informatice din secțiile de votare.

Din datele oficiale, STS nu deține sistemul Dominion Voting System.


Ce este sistemul Dominion


 

Dominion Voting System este tot un sistem informatic de înregistrare și monitorizare a prezenței la vot și de numărarea a voturilor exprimate folosit în ultimele două scrutinuri din SUA. În plus, Dominion oferă o gamă de servicii care acoperă toate necesitățile din ziua votului: distribuirea aparatelor de înregistrare și de validare a voturilor, întocmirea buletinelor de vot și distribuirea lor (buletinele care pot fi validate doar de aparatele Dominion), dar și un sistem electronic de centralizare și furnizare a totalului de voturi exprimate.

Dominion oferă diferite tipuri de aparatură: IMAGECAST® X, IMAGECAST® Precinct, IMAGECAST® EVOLUTION, și IMAGECAST® CENTRAL care este sistemul informatic unde se centralizează și se furnizează numărul total de voturi înregistrate către autoritățile americane.

Dominion Voting este o firmă canadiană de aparatură și infrastructură software de monitorizare și numărare a voturilor din Statele Unite ale Americii cu sediul în Denver, Colorado. Firma a fost fondată în Toronto, Canada în 2002.

AP News a relatat că televiziunea Fox News a ajuns în 2023 la o înțelegere cu compania, fiind de acord să plătească daune de 787.5 milioane de dolari, după ce o instanță din SUA a decis că afirmațiile privind fraudarea alegerilor împotriva candidatului Donald Trump cu ajutorul sistemului Dominion sunt false.

Sistemul Dominion a fost utilizat și  la alegerile primare din Puerto Rico, în iunie 2024.


Despre Sistemul de monitorizare românesc


 

Sistemului informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal  este format dintr-o aplicație de verificare a dreptului la vot, denumită ADV, sistemul informatic central, centrul de suport tehnic, infrastructura de comunicații și terminalele informatice din fiecare secție de vot.

ADV  este o aplicație dezvoltată de STS și asigură prelucrarea datelor de identificare ale alegătorilor introduse de operatorii de calculator și le compară cu datele deja existente furnizate de AEP înainte de începerea alegerilor.

Singurele persoane avizate să opereze aplicația ADV sunt operatorii de calculator AEP, desemnați prin tragere la sorți pentru fiecare secție de votare din țară sau străinătate.

În dimineața alegerilor, operatorul trebuie să se înregistreze în aplicație și va verifica fiecare act de identitate (buletin sau pașaport) la intrarea votantului în secție fie scanând documentele fie prin introducerea manuală a CNP-ului.

Imediat ce au fost introduse datele personale, aplicația trimite unul dintre răspunsurile standard înapoi operatorului: persoana a mai votat, persoana nu are drept de vot, are o interdicție judecătorească sau actul de identitate este expirat.

SIMPV nu înregistrează opțiunea cetățeanului imediat după exprimarea votului, ci datele sunt introduse după închiderea secțiilor, sub forma unor procese verbale. O altă întrebuințare a sistemului este de a verifica dacă persoanele din listele electorale trimise de AEP înainte de alegeri sunt aceleași cu cele înregistrate după vot.


Diferențele 


 

În cazul sistemului Dominion, cetățeanul care și-a exprimat votul la una dintre mașinării trebuie să scoată buletinul de vot și să îl scaneze într-un alt aparat. Mai departe votul este  validat și centralizat în baza de date Dominion. În România, votul fiecăruia este înregistrat (prin numărătoare) de către personalul din secția de vot de la finalul scrutinului. Sistemul SIMPV doar validează dreptul la vot, informează constant INS despre prezența la vot și verifică diferențele între procesele verbale întocmite în sistem și cele întocmite la finalul zilei.

În plus, tabletele pe care este operată aplicația ADV necesită conexiune la internet, în timp ce sistemul Dominion poate fi operat și fără.

Singura asemănare între sistemul Dominion și sistemul ADV este scanarea unui act de identitate (Buletin sau Pașaport) la intrarea în secția de votare.


Rolul STS în scrutinurile de alegeri


  • Serviciul de Telecomunicații Speciale lucrează cu Autoritatea Electorală Permanentă pentru a se asigura că votul se desfășoară corect și eficient,
  • S-a ocupat de dezvoltarea aplicației informatice pentru verificarea dreptului de la vot (ADV),
  • Se ocupă de siguranța cibernetică și de rețelele telefonice dintre birourile electorale,
  • S-a ocupat de dezvoltarea sistemului informatic pentru centralizarea datelor din procesele verbale furnizate de AEP cu 60 de zile înaintea scrutinului de vot (SICPV),
  • S-a ocupat de dezvoltarea Sistemul informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal (SIMPV),
  • Se ocupă de achiziționarea de tablete și aparatura necesare pentru scrutinul de vot.

Concluzie

Afirmația europarlamentarului Diana Iovanovici Șoșoacă este falsă. Singurul sistem informatic folosit în timpul alegerilor este SIMPV și este deținut de Autoritatea Permanentă Electorală și dezvoltat de STS.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.