Diana Iovanovici-Șoșoacă (SOS, europarlamentar)
„ (...)fraudă pe bani europeni din despăgubirile pentru uciderea oilor, care nu a fost cerută de UE!”
Fals
Barometru Factual
Agricultura
Data verificării: 10.10.2024
www.factual.ro
Sursa afirmației: Facebook

Context

Europarlamentarul Diana Iovanovici Șoșoacă (SOS România) a declarat pe 17 și 23 septembrie că pesta micilor rumegătoare nu este reală și sacrificarea oilor depistate cu virusul nu este susținută legal la nivel european, iar că autoritățile din România oferă despăgubiri ilegale fermierilor români din fonduri europene.

(…)Am aflat că directiva europeană pentru uciderea animalelor bolnave există doar în cazurile de pestă africană, aşadar uciderea oilor din România este un abuz strigător la cer şi nu este cerută de Uniunea Europeană, aşa cum pretind autorităţile care apoi cer bani pentru despăgubiri ca să îi fure. Aici vorbim de fraudă cu bani europeni!

[…] Există regulamentul 2116/2021 prin care fermele care au mai puțin de 10 hectare este interzis să fie controlate și sancționate tocmai pentru a permite micilor fermieri să se dezvolte…

Sursa: Facebook/  Facebook (min. 1:17)

Ce verificăm?


1. Care este Directiva Europeană despre care discută europarlamentarul.
2. Dacă EA reglementează și măsurile de control și eradicare în cazul bovinelor infectate cu pesta micilor rumegătoare.
3. Dacă sunt excluse de la măsurile de control și eradicare a pestei fermele sub 10 ha.
4. De unde provin despăgubirile primite de fermieri.

Verificare

Actul menționat de europarlamentarul Diana Șoșoacă este Regulamentul nr. 429/2016 al Parlamentului European și stabilește normele de prevenire, control și eradicare a bolilor transmisibile între animale pe teritoriul Uniunii Europene. 

Documentul reglementează un sistem de înregistrare și reacție la posibile focare de infecție și menționează pas cu pas procedurile în cazul unei crize epidemiologice. 


Pesta micilor rumegătoare există în Regulament

 

Pesta micilor rumegătoare este considerată o boală emergentă și apare în Anexa II a regulamentului 429/2016, iar toate măsurile de control și eradicare impuse de Comisia Europeană împotriva focarelor sunt aplicate. Dacă situația pestei se agravează, statele membre pot să adopte măsuri naționale suplimentare sau mai stricte decât cele prevăzute.


Sacrificarea animalelor din România

 

ANSVSA a întocmit un Manual Operațional pe care fiecare direcție județeană îl  urmează pentru a supraveghea, proteja și eradica virușii din fermele românești. Potrivit documentului, în orice exploatație (care produce sau nu profit) în care a fost identificat virusul, toate ovinele și caprinele trebuie să fie eutanasiate în condițiile impuse de Regulamentul CE 1099/2009 . Manualul a fost elaborat urmărind instrucțiunile Comisiei Europene, iar măsura de sacrificare a animalelor bolnave în cazuri urgente este legală.

În luna iulie 2024 au fost identificate primele focare de infecție cu pesta micilor rumegătoare în județul Tulcea. La momentul actual mai există 27 de focare active, dintr-un total de 67 depistate în ultimele 3 luni. 


Despre Regulamentul 2116/2021

 

Regulamentul UE 2116/2021 împreună cu regulamentul 2115/2021 stabilesc  normele de finanțare, sistemul de gestionare, control și de monitorizare a Politicii Agricole Comune și reglementează normele de sprijin financiar pentru fermierii din Europa. 

Fermierii cu o suprafață de până la 10 ha care primesc ajutoare financiare de la UE sunt exceptați de la controlul cu privire la respectarea standardelor privind bunele condiții agricole și de mediu ale terenurilor (GAEC).

Regulamentele 2116/2021 și 2115/2021 nu fac nicio referință la fermele afectate de pesta micilor rumegătoare, ci stabilesc normele de funcționare și gestionare a politicilor agricole europene.


Sursa despăgubirilor

 

Despăgubirile provin de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii, și constă în sume de bani care corespund prețului pieței/cap de animal, indiferent dacă animalul era asigurat sau nu.

Până în acest moment, Guvernul nu a discutat despre despăgubiri.


***Factual.ro a mai verificat afirmații false privind pesta ovină, după ce, într-o postare pe Facebook, parlamentarul AUR Marius Lulea a scris: „Gripă aviară, gripa porcină și acum a venit și gripa ovină… cineva are grijă ca să distrugem zootehnia românească”. 


 

Concluzie

Așadar, cele două declarații ale europarlamentarului Diana Șoșoacă conțin informații false. Pesta micilor rumegătoare este recunoscută la nivel european, iar sacrificarea animalelor, deși nu cerută în mod expres (UE nu funcționează în acest fel), este o metodă legală de eradicare a virusului. În plus, despăgubirile destinate fermierilor provin de la bugetul de stat și nu de la Uniunea Europeană.

 

*Foto: captură video Facebook / Diana Iovanovici Șoșoacă – oficial

 

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.