În 24 aprilie 2023, în sedința Comisiei pentru Muncă și Protecție Socială și a Comisiei pentru Sănătate și Familie de la Camera Deputaților s-a discutat proiectul de lege nr.145/2023. Într-un live făcut de deputatul și liderul AUR George Simion în cadrul acestei ședințe, senatoarea Diana Șoșoacă a făcut următoarea afirmație:
„În timpul stării de urgență au dispărut 3.000 de copii, nu i-a găsit nimeni, niciodată. […] În timp ce toată lumea era în casă, 3.000 de copii dispăreau de pe teritoriul României”.
Câți copii au dispărut în perioada stării de urgență din România și câte dintre aceste dispariții au fost soluționate.
România a fost în stare de urgență între 16 martie 2020 și 14 mai 2020.
Conform răspunsului primit de la Poliția Română, „în perioada 16.03-14.05.2020, la nivel național, au fost înregistrate 611 sesizări privind dispariția de minori, fiind soluționate 692 (unele dintre sesizările de dispariție au fost înregistrate în perioada anterioară perioadei de referință). Menționăm că această statistică reprezintă numărul sesizărilor de dispariție, nu și numărul persoanelor, întrucât acestea pot fi semnalate dispărute de mai multe ori într-un interval de timp, iar dacă după clarificarea situaţiei se revine cu o nouă sesizare, aceasta va fi înregistrată ca o nouă lucrare de dispariție”.
Ca atare, cifrele prezentate de senatoarea Diana Șoșoacă nu au absolut nicio bază reală.
Organizația Salvați Copiii a anunțat în că, în perioada aprilie 2019-mai 2020, „au fost înregistrate 6.475 de sesizări privind minori care au dispărut de acasă, un bilanţ dramatic, în condiţiile în care 192 au vârste până la 10 ani, 1.623 cu vârsta cuprinsă între 10-14 ani şi 4.660 mai mari de 14 ani, potrivit datelor furnizate de Direcţia de Investigaţii Criminale din cadrul Inspectoratului General de Poliţie”. În aceeași perioadă, 6.742 de minori au fost găsiți. Cifra cuprinde și cazuri sesizate mai devreme și soluționate în perioada menționată.
Afirmația senatoarei este falsă. În perioada stării de urgență, au fost sesizate 611 dispariții în rândul minorilor. În plus, se observă că, de obicei, mai mult de 90% din sesizările de dispariții ale minorilor sunt soluționate.
Acest fact-check este produsul exclusiv al efortului echipei Factual. Într-o lume plină de dezinformări, ne bucurăm să putem contribui la informarea corectă a publicului.
AJUTĂ-NE SĂ FACEM MAI MULTSEO optimized by sem.ro SEO agency.