Florin Barbu (PSD, ministrul Agriculturii)
„Bugetul ministerului Agriculturii în acest an a fost unul istoric, de peste 2% din PIB, ceea ce ne-a permis să ducem sprijinul pentru fermieri la peste 6,7 miliarde de euro (bani europeni + buget național)”.
Fals
Barometru Factual
Agricultura
Data verificării: 20.12.2024
www.factual.ro
Sursa afirmației: madiafax.ro

Context

La sfârșitul lunii octombrie, ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a declarat că ministerul pe care îl conduce a primit de la Guvernul Ciolacu peste 33 de miliarde de lei.

Informații similare au fost publicate în presa națională, prin intermediul unui comunicat de presă al PSD, cu două săptămâni înainte de postarea ministrului Barbu.

„6,65 miliarde de euro sunt banii alocați fermierilor în ultimul an, fonduri nerambursabile, naționale și europene, sub Guvernul condus de Marcel Ciolacu. Acestea vizează  atât creșterea producției interne, cât si sprijin pentru compensarea pierderilor agricultorilor, din cauza condițiilor meteo nefavorabile si a secetei”, se arată în comunicatul de presă emis de PSD.

Aceste declarații au fost făcute în contextul campaniei pentru alegerile parlamentare și prezidențiale.

Ce verificăm?

Bugetul Ministerului Agriculturii în ultimii cinci ani.

Verificare

La începutul anului, bugetul Ministerului Agriculturii a fost de 26,4 miliarde lei. Majoritatea au fost alocați specific pentru domeniul „Agricultură, silvicultură, piscicultură și vânătoare”

În iulie, Ministerul Agriculturii a primit, printr-o hotărâre de guvern 278 milioane lei (credite de angajament) și 578 milioane lei (credite bugetare). Banii au fost folosiți pentru cheltuieli de personal, subvenții și transferuri între instituții.

În septembrie, același minister a primit printr-o rectificare bugetară, 4,4 miliarde lei pentru proiectele finanțate din fonduri europene, în situația în care au cerut în aprilie 2,7 mld lei.

Potrivit notei de fundamentare s-au asigurat fondurile necesare pentru cheltuieli de personal (+62,9 milioane lei), pentru derularea proiectelor cu finanțare din fonduri externe nerambursabile aferente cadrului financiar 2014-2020 (347,2 milioane lei) și pentru derularea proiectelor cu finanțare din fonduri externe nerambursabile (FEN) postaderare (+4.116,9 milioane lei). Având în vedere execuția cheltuielilor bugetare s-au identificat economii la bunuri și servicii (-15,0 milioane lei) și active nefinanciare (-30,0 milioane lei). 

L-a sfârșitul lunii septembrie, Guvernul a aprobat alocarea din Fondul de rezervă bugetară a sumei de 445.721.000 lei (credite de angajament) şi 441.821.000 lei (credite bugetare) în vederea asigurării integrale a resurselor necesare pentru acoperirea unor cheltuieli aferente programelor/ măsurilor de sprijin destinate producătorilor agricoli/fermierilor afectați de inflație, războiul din Ucraina și condițiile climatice.

Potrivit unui studiu de caz al Curții de Conturi Europene, creditele de angajament constituie o problemă pentru bugetele anilor viitori, pentru că pun presiune pe ele. Mai mult, nu înseamnă că aceste sume vor fi plătite neapărat în cursul exercițiului bugetar. Cu alte cuvinte, aceste alocări financiare pot fi considerate promisiuni, și tocmai de aceea ne raportăm doar la creditele bugetare din rectificările și hotărârile de guvern de mai sus. 

După cum se poate observa, din sumele de bani direcționate către acest minister, peste 723 milioane lei sunt credite de angajament. 

În virtutea acestor alocări, Agricultura a beneficiat de 31,8 miliarde lei.O analiză a Comisiei Naționale estimează că Produsul Intern Brut (PIB) al României pentru anul 2024 va fi de 1.912 miliarde lei. Astfel, suma primită de Ministerul agriculturii reprezintă aproximativ 1,66% din Produsul Intern Brut (PIB) estimat al României pentru același an.

În ultimii cinci ani, execuțiile bugetare acestui minister au avut sume cuprinse între 28,61 (anul 2019) și 33,26 (anul 2023) miliarde lei.

După cum se poate observa, Agricultura a avut cel mai mare buget anul trecut. Trebuie menționat că până la sfârșitul anului nu se poate spune cu certitudine dacă bugetul pentru acest minister va mai fi suplimentat sau nu.Despre evoluția PIB-ului țării noastre, Factual.ro a scris un articol în care am arătat că anul trecut PIB-ul României a fost de 345 miliarde de dolari. Și,  2% din această sumă reprezintă 6,9 miliarde de dolari (31,9 miliarde de lei).

Concluzie

Afirmațiile ministrului Agriculturii, Florin Barbu, și cele din comunicatul de presă PSD sunt false. Guvernul Ciolacu nu a alocat cei mai mulți bani pentru sectorul agricol, iar sumele date nu sunt mai mari decât 2% din PIB-ul României.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.