În cadrul unei conferințe transmise pe pagina sa de Facebook, George Simion a abordat problema protejării terenurilor agricole, propunând interzicerea vânzării lor către străini care nu au stat în țară cel puțin zece ani.
Simion a continuat să vorbească despre schimbările climatice, menționând în context dezastrul natural din Valencia.
Liderul AUR a subliniat legislația europeană privind restaurarea mediului, amintind că, în 2021 și 2022, autoritățile din Valencia ar fi distrus 256 de baraje, iar ulterior s-a produs dezastrul natural provocat de furtuna DANA.
„La nivelul Parlamentului European s-a votat o lege, Nature Restoration Law… În 2021 și 2022, spaniolii, în Comunidad Valenciana, au distrus 256 de baraje ca să restaureze natura așa cum era ea. Ghici ce, a venit apa și nu mai aveam diguri. Și oamenii au căzut pradă naturii, care a fost dintotdeauna cu diferite glaciațiuni, cu diferite schimbări climatice. Dacă alegem să le îndepărtăm din viața noastră… dacă alegem să ascultăm anumite minți bolnave, cum am făcut-o în timpul pandemiei…”
Dacă legislația europeană privind restaurarea are vreo legătură cu demolarea barajelor din apropierea Valenciei și cu comunitățile afectate de furtuna DANA.
Conform datelor de la Ministerului Tranziției Ecologice și Provocării Demografice în 2021 au fost demolate 95 de baraje în toată Spania.
În regiunea hidrografică Júcar din care face parte și Valencia au fost distruse 28 de baraje între 2008 și 2021.
Pentru 2022 am verificat în baza geoportalului MITECO – platforma digitală a Ministerului Tranziției Ecologice și Provocării Demografice care oferă acces la informații geografice și de mediu.
Am aflat că a existat o singură demolare, cea a barajului Molí Malanya situat în municipiul Bellús (Valencia), departe de zonele afectate de furtuna DANA din 29 octombrie.
Astfel, în perioada 2021-2022 au fost demolate doar două baraje în regiunea hidrografică Júcar, care a fost cea mai afectată de inundații.
Arturo Elosegi, profesor la o universitate din Spania, a declarat că eliminarea barierelor nu agravează inundațiile, ci le reduce, deoarece previne formarea dopurilor care forțează apa să iasă din canal „nu agravează inundațiile, ci mai degrabă le reduce, deoarece previne formarea blocajelor care obligă apa să părăsească canalul”. Afirmația apare într-un articol al Verifica.efe care a demontat deja acest mit.
Publicația Maldita a arătat într-o verificare că în zona afectată de DANA nu au fost demolate baraje care să aibă impact în mod direct.
Legea pentru Restaurarea Naturii este un act legislativ propus de Comisia Europeană în iunie 2022 și adoptat de Parlamentul European în iulie 2023. Scopul acestei legi este să restabilească ecosistemele deteriorate din Uniunea Europeană și să inverseze declinul biodiversității până în 2030. Este o parte importantă a Pactului Verde European și a Strategiei UE pentru biodiversitate.
Ce trebuie să facă statele membre:
Astfel, Uniunea Europeană nu poate impune demolarea barajelor. În Spania, această decizie revine organizațiilor de bazin, conform articolului 126 bis din Regulamentul Domeniului Public Hidraulic „Organizația de bazin va promova eliminarea infrastructurii care, în domeniul public hidraulic, este abandonată, fără a îndeplini nicio funcție legată de utilizarea apei, ținând cont de siguranța oamenilor și a bunurilor, precum și de evaluarea impactului asupra mediului și a implicațiilor economice ale fiecărei acțiuni”.
Aceste organizații sunt responsabile pentru gestionarea utilizării apei în bazinele hidrografice, care reprezintă zonele prin care curg râurile și afluenții acestora, până la vărsarea în mare. În bazinele care se întind pe mai multe comunități autonome, organizațiile de bazin sunt confederațiile hidrografice, iar în cazul bazinelor situate integral într-o comunitate autonomă, organizația de bazin este administrația regională. De exemplu, Agenția Catalană pentru Apă gestionează bazinele interne din Catalonia.
Conform unui articol publicat de AEMET (Agenția de Stat de Meteorologie din Spania), termenul „picătură rece”, cunoscut mai recent sub denumirea DANA descrie situații meteorologice extreme cu ploi intense și catastrofale, specifice toamnei și regiunii mediteraneene.
Afirmațiile lui George Simion sunt false. Conform datelor oficiale, în perioada 2021-2022, în zona menționată au fost demolate doar două baraje, iar aceste decizii au fost luate de autoritățile locale, fără nicio legătură cu legislația europeană privind restaurarea naturii, care a fost adoptată abia în 2023.
Acest fact-check este produsul exclusiv al efortului echipei Factual. Într-o lume plină de dezinformări, ne bucurăm să putem contribui la informarea corectă a publicului.
AJUTĂ-NE SĂ FACEM MAI MULTSEO optimized by sem.ro SEO agency.