George Simion (Președinte AUR)
„Am avut nefericita experiență de a avea o lege a porcului care a interzis reproducția (porcilor - n.red.) la nivelul de gospodărie țărănească și la nivel de cooperativă. (...) E regretabil că am ajuns să limităm la 5 numărul de animale din gospodărie”.
Fals
Barometru Factual
Agricultura
Data verificării: 21.08.2024
www.factual.ro

Context

În cadrul unui eveniment în care se prezenta „Planul Simion” al partidului AUR, în 7 august, George Simion a afirmat:

 

Am avut nefericita experiență de a avea o lege a porcului care a interzis reproducția la nivelul de gospodărie țărănească și la nivel de cooperativă. AUR, prin programul său de guvernare, va anula forma actuală a legii porcului și orice formă de legislație similară corespunzătoare în alte domenii. E regretabil că am ajuns să limităm la 5 numărul de animale din gospodărie, atâta timp cât în țări vecine precum Ungaria aceste limite sunt undeva la 100. Acolo trebuie să le punem și noi. Aici vorbim de gospodăria țărănească și de cooperative, nu de producția industrială”.

Ce verificăm?

Ce prevede Legea 122/2023, supranumită „legea porcului”.

Verificare

Legea 122/2023, cunoscută și ca „Legea porcului”, a fost adoptată anul trecut în luna mai. Prin această lege se stabilesc normele de deținere și creștere a porcilor pe teritoriul României și normele de prevenire și control al pestei porcine africane la porcinele domestice și sălbatice.

 

Procesul legislativ a început în 2021, iar proiectul de lege în forma de dinainte de adoptare îl găsim pe site-ul Camerei Deputaților.

 

În prima formă a proiectului de lege, adoptată de Senat în noiembrie 2021, se menționa într-adevăr că creșterea porcilor poate fi făcută de persoane fizice doar dacă acestea cresc maxim 5 porci și că este interzisă reproducția, fiind permisă doar creșterea pentru îngrășare (capitolul II, art. 4).

 

De asemenea, proiectul prevedea că „porcii, carnea și produsele din carne rezultate în urma sacrificării acestora nu se comercializează și sunt destinate exclusiv consumului în gospodărie proprie”.

*Sursă: Camera Deputaților / forma inițială a PL-x nr. 578/2021

Aceasta, însă, nu a fost și ultima formă a proiectului de lege. Actul a mai fost modificat când a ajuns în comisiile Camerei Deputaților, care era forul decizional în această situație.


Prevederile menționate de Simion nu au intrat niciodată în vigoare


Forma care a fost supusă la vot în Camera Deputaților a fost aprobată abia în mai 2023. Având în vedere că inițiativa legislativă a creat îngrijorări în spațiul public, reprezentanții Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) au dat asigurări, în februarie 2023, că legea nu va interzice creșterea porcilor în gospodării.

 

Mai târziu, în luna noiembrie, în contextul în care se apropiau sărbătorile de Crăciun și discuțiile desprea această lege au creat confuzie între români, ANSVSA a clarificat, într-un comunicat, că nici sacrificarea porcilor în gospodăria țărănească și nici comercializarea acestora nu vor fi interzise.

 

ANSVSA a modificat Ordinul nr. 130/2023, care aproba Normele specifice de aplicare a Legii nr. 122/2023, prin introducerea unei prevederi prin care se preciza că pot comercializa porcinele din gospodărie.

Astfel, cetățenii își pot comercializa porcii crescuți în gospodărie, dar numai în condițiile în care un medic veterinar de liberă practică, împuternicit de direcțiile județene, completează o fișă de examinare clinică, care certifică statusul de sănătate al animalului respectiv (care trebuie să fie identificat și înregistrat în Sistemul Național de Identificare și Înregistrare a Animalelor – SNIIA).

Prevederea are în vedere stabilirea stării de sănătate a animalului care urmează să fie vândut, lucru important atât pentru prevenirea unor epidemii, cât și pentru sănătatea celui care urmează să îl consume.

De asemenea, în forma adoptată de Camera Deputaților și trimisă la promulgare, care a devenit lege, articolul care prevedea că românii pot crește maxim 5 porci și reproducția este interzisă (în gospodării) a fost abrogat. În schimb, acum articolul 4 prevede doar că:

„Art. 4. – Pe teritoriul României creșterea porcinelor se realizează după cum urmează:

  1. a) porcinele domestice în exploatații zootehnice în conformitate cu prevederile anexei nr. 1;
  2. b) porcinele sălbatice în condițiile stabilite de prevederile Ordonanței Guvernului nr. 81/2004, aprobată cu modificări prin Legea nr. 486/2004, cu modificările ulterioare”.

Nu există, așadar, nicio limitare a numărului de porci care poate fi crescut în gospodărie.

În ceea ce privește reproducția, ANSVSA anunța, încă din 2021, că în propria gospodărie „fiecare crescător poate crește câte porcine dorește și să facă sau nu reproducție”.

„ANSVSA intenționează numai să stabilească măsurile de biosecuritate pentru fiecare tip de exploatație, nicidecum să interzică creșterea sau reproducția în gospodăriile populației. Astfel, cei care doresc să facă reproducție și să vândă suine, inclusiv ca persoană fizică, vor trebui să respecte câteva măsuri suplimentare de biosecuritate, față de ceilalți crescători, pe întreaga durată a evoluției pestei porcine africane în România”, se mai arată în comunicatul instituției.

Legea la care face referire George Simion nu interzice și nu a interzis vreodată reproducția porcilor din gospodărie.

Concluzie

Declarația lui George Simion este falsă. Lucrurile pe care președintele AUR le susține au fost incluse doar în proiectul de lege din 2021, când încă se afla la stadiul de proiect și în fază inițială. Proiectul a fost schimbat semnificativ până a ajuns la vot în Camera Deputaților, iar prevederile respective nu au mai fost incluse lege – adică nu s-au aplicat niciodată.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.