George Simion (Președinte AUR)
„Suceava s-a înscris în lista orașelor de 15 minute. Până în 2030, (...) cetățenii de aici trebuie să renunțe să consume carne, lactate și să folosească mașini. (...) Vom ajunge să mâncăm, după planurile lor bolnave, cu toții, insecte”.
Fals
Barometru Factual
Administratie
Data verificării: 22.05.2024
www.factual.ro
Sursa afirmației: Facebook, min. 39:35

Context

În cadrul unui eveniment organizat de partidul AUR la Suceava, în 20 mai, George Simion a făcut următoarea declarație: 

„Suceava are și performanțe mari. Orașul Suceava s-a înscris în lista orașelor de 15 minute. Până în 2030 (și informația asta apărut în toate știrile) cetățenii de aici trebuie să renunțe să consume carne, lactate și să folosească mașini. De asta plătesc ei abia un leu, dacă îl dau și pe ăla, pe litru de lapte producătorilor, ca să dispară vacile care poluează planeta. Vom ajunge să mâncăm, după planurile lor bolnave, cu toții, insecte”.

Ce verificăm?

Ce presupune conceptul „orașul de 15 minute” și dacă sucevenilor li se vor interzice consumul de carne și lapte sau să-și folosească mașinile.

Verificare

Declarația lui George Simion este, de fapt, o colecție de teorii conspiraționiste, care au fost demontate de mai multe ori până acum.

În 2022, Comisia Europeană a anunțat care sunt cele 112 de orașe care au fost selectate pentru a participa la „Misiunea UE pentru 100 de orașe smart și neutre din punct de vedere climatic până în anul 2030”. Printre orașele desemnate se numără Suceava, Cluj-Napoca și sectorul 2 al Municipiului București. Orașele își asumă câteva ținte de reducere a poluării, care nu sunt, însă, cu titlu obligatoriu.


Sucevenii nu trebuie să renunțe la mașini

 

În cadrul acestui proiect-pilot, Suceava și-ar propune să urmeze conceptul de „oraș de 15 minute”. Despre acest concept, care a stârnit controverse în ultimii ani, Factual.ro a mai scris în detaliu aici.

Orașul de 15 minute este o idee mai veche, relansată în spațiul public, iar aceasta presupune reducerea nevoii de deplasare în interiorul orașelor printr-o serie de dezvoltări care să le permită cetățenilor să aibă acces la orice tip de infrastructură, la 15 minute de mers pe jos sau cu bicicleta. Prin acest mod se vrea descurajarea transportului pe distanțe lungi, cu mașina personală. 

De asemenea, prin acest concept nu se limitează efectiv mersul cu autoturismul, așa cum insinuează George Simion, ci se creează contextul necesar ca cetățenii să nu fie nevoiți să apeleze la mașină pentru a-și îndeplini sarcinile de zi cu zi. 

Cetățenilor li se facilitează accesul la toate serviciile de interes imediat (magazine, școli, bănci etc.), în proximitatea casei. Mijloacele de transport în comun nu suferă modificări, astfel că mobilitatea între cartiere este în continuare asigurată, dar este descurajată deplasarea cu mașina personală.

Ideea că deplasarea cu mașina personală devine interzisă sau că s-ar impune limitarea acesteia a mai circulat în spațiul public în ultima vreme, în special după aprobarea programului România Neutră în 2050, care face parte din Strategia pe termen lung a României pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.

În cadrul strategiei se vorbește, subliniem din nou, despre ipoteze (și nu despre obligativități) de reducere a poluării. A fost într-adevăr calculat un număr anual mediu de kilometri, în funcție de tipul de autovehicul, care ar ajuta la menținerea nivelurilor de poluare, iar de la această idee au fost lansate informații false (vezi ce a mai scris Factual.ro pe acest subiect aici, aici și aici). Calculul folosește doar ca bază de plecare pentru eventualele strategii care ar urma să fie aplicate – nu se interzice circulația nimănui peste această limită.


Nu se interzice consumul de carne

 

Nici ideea că românilor sau europenilor li s-ar interzice să consume carne sau că acest consum ar fi limitat nu este nouă. Această speculație a pornit de la faptul că statele membre UE s-au angajat ca până în 2050 să îndeplinească obiectivul „emisii zero net” de gaze cu efect de seră, vizând cu precădere emisiile de dioxid de carbon (CO2), prin semnarea Acordului de la Paris din 2015.

Factual.ro a mai relatat că în urma acestui acord au apărut informații false potrivit cărora Uniunea Europeană ar impune reducerea consumului de carne cu 70%. Cu toate acestea, nicăieri în Acordul de la Paris sau în tratatele ulterioare care sprijină îndeplinirea obiectivelor din acord nu se precizează reducerea consumului de carne – și cu atât mai puțin interzicerea sa.

Această ipoteză a fost preluată dintr-un comunicat din 2020 al Greenpeace, o organizație non-guvernamentală, care a transmis că ar trebui să scadă cu 71% consumul de carne în UE până în 2030 „pentru a limita contribuția fermierilor la degradarea climatului”, pe baza unei analize proprii privind consumul și risipa de carne în spațiul comunitar. Organizația cerea atunci măsuri din partea Comisiei Europene privind impactul asupra mediului pe care îl poate avea consumul excesiv de carne și lactate. 

Așadar, reducerea consumului de carne reprezintă o recomandare a unui ONG și nu o directivă a Uniunii Europene.

Totodată, acuzația că UE ar impune reducerea numărului de vaci din cauză că acestea „poluează” nu poate să fie mai departe de adevăr. Și despre acest subiect, Factual.ro a explicat că este vorba despre o directivă europeană care urmărește reducerea impactului asupra mediului al fermelor de animale Directiva 2010/75/UE, privind emisiile industriale (IED). 

Documentul stabilește reguli pentru prevenirea și controlul poluării generate de diferite activități industriale, inclusiv de fermele de animale cu creștere intensivă. Prin intermediul normativelor IED, țările care fac parte din UE trebuie să se asigure că operațiunile de creștere intensivă a animalelor respectă anumite standarde de mediu.

În cuprinsul documentelor Uniunii nu este prezentată, sub nicio formă, intenția de a reduce numărul fermelor de animale și/sau a efectivelor de vaci din România.


Despre consumul de insecte

 

În declarația sa, președintele AUR a susținut și că toată lumea va ajunge să mănânce insecte. Această afirmație are legătură cu faptul că, în 2021, Uniunea Europeană a aprobat ca mai multe produse pe bază de insecte să fie date spre comercializare, după ce autoritățile sanitare europene au evaluat aceste produse și le-au determinat ca fiind sigure. 

Această măsură a fost intens dezbătută în spațiul public, iar narațiunea potrivit căreia consumul de insecte devine obligatoriu a devenit foarte „populară”. Factual.ro a mai scris despre acest subiect aici, aici și aici

Cu toate acestea, utilizarea insectelor în producţia de hrană nu este impusă, ci rămâne la latitudinea consumatorilor să decidă dacă doresc să consume aceste produse sau nu. 

Chiar dacă în UE sunt catalogate drept „alimente noi”, peste 1.900 specii de insecte comestibile sunt consumate în întreaga lume, fiind considerate parte a unei diete echilibrate.

 

Concluzie

Declarația lui George Simion este falsă. Sucevenii nu trebuie să renunțe la consumul de carne, de lapte sau la utilizarea mașinii personale și nici nu vor fi obligați să mănânce insecte. Totodată, nimeni nu impune reducerea numărului de vaci pentru că acestea „poluează”.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.