Aflat în campanie electorală, George Simion a făcut o vizită la un proprietarul unei plantații viticole din județul Vrancea, sub pretextul că îl ajută pentru că nu se găsesc muncitori care să fie dispuși să facă munci agricole. Cu această ocazie el a declarat că producătorii de vin și proprietarii de plantații de viță de vie nu sunt ajutați.
„Din păcate, producătorii români nu sunt ajutați ca să facă plus valoare. Vinurile românești nu au preț! Vin vinuri falsificate, vin vinuri din Chile și din multe alte state și românii nu au ce să facă cu produsul lor”, a declarat Simion.
Ce ajutoare primesc producătorii de vin de la statul român ?
Cât vin se produce în țara noastră și cât vin se importă în România ?
Viticultorii din România pot fi subvenționați prin intermediul Planului Național Strategic 2023 – 2027 al României. Ghidurile de accesare a acestor fonduri pot fi accesate aici sau aici.
Prin acest plan, sunt eligibile toate regiunile din România, iar nivelul sprijinului se situează până la 75% din costurile aferente implementării fiecărei activități din cadrul acestui tip de intervenție. (v. pg. 585). Alocarea totală este de peste 41 milioane euro.
În perioada 2019 – 2023, viticultorii au putut beneficia de sprijin prin intermediul Programului Național de Sprijin în sectorul vitivinicol 2019–2023 (vezi detalii și aici):
Acest program a primit o finanțare de 45,844 milioane euro din Fondul european de garantare agricolă (FEGA).
Un alt program care îi vizează pe viticultori este Sistemul de autorizații pentru plantări de viță-de-vie 2016 – 2045. Pentru reconversia plantațiilor viticole sunt destinați 8,45 milioane de euro din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA), însă beneficiarii pot apela și la Programul Național de Sprijin (PNS) în Sectorul Vitivinicol 2019-2023, menționat anterior.
Pe fondul schimbărilor climatice, termenele de accesarea a fondurilor pentru plantarea și replantarea viței de vie au fost prelungite de Comisia Europeană până anul viitor.
În această toamnă, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a publicat un proiect de ordin pentru realocarea sumelor aferente intervențiilor din sectoarele apicol și vitivinicol din cadrul Planului strategic PAC 2023-2027.
Câtă viță de vie au românii
Potrivit raportului din 2023 al Oficiului Național al Viei și Produselor Vitivinicole, în România este autorizată o suprafață de 28.331, 56 hectare de viță de vie:
Raportul mai arată că au fost emise 1402 autorizații de producători de struguri materie primă pentru producerea vinurilor DOC/IC/varietale.
Cât vin se consumă în România
Datele Organizației Mondiale a Vinului arată că în 2023 românii au consumat 3 milioane hectolitri (mhl) de vin, iar producția locală a fost de 4,6 milioane hectolitri, țara noastră ocupând locul 11 în topul mondial al producătorilor de vin.
Primele 3 locuri din clasamentul țărilor producătoare de vin este ocupat de Franța (48 mhl), Italia (38,3 mhl) și Spania (28,3 mhl).
În privința importului de vin, baza de date a Națiunilor Unite arată că în perioada 2020 – 2024, România a importat între 1.245 și 1.700 hectolitri de vin.
Un set de date, revizuit în octombrie 2024, care reflectă consumul de băuturi alcoolice în țările europene, situează țara noastră pe primul loc.
Ținând cont de datele prezentate, declarația lui George Simion este falsă. Producătorii de vin din țara noastră sunt subvenționați prin mai multe scheme de ajutor. Ținând cont de apetența românilor pentru băuturile alcoolice, pe lângă producția internă de vin, cererea din piață este suplimentată și prin importuri.
Acest fact-check este produsul exclusiv al efortului echipei Factual. Într-o lume plină de dezinformări, ne bucurăm să putem contribui la informarea corectă a publicului.
AJUTĂ-NE SĂ FACEM MAI MULTSEO optimized by sem.ro SEO agency.