Aflat în platoul România TV, în 13 octombrie, George Simion a declarat că România era mult mai bogată în 1989 decât în prezent.
Președintele AUR a susținut: „Am fost păcăliți, dar noi eram mult mai bogați. Eram mult mai bogați ca țară acum 35 de ani.”
Evoluția produsul intern brut din 1989 până în prezent.
Fondul Monetar Internațional publică date privind evoluția produsului intern brut (PIB) din România, inclusiv pentru anul 1989, la prețuri curente. Acestea sunt exprimate în miliarde de dolari SUA.
Am consultat și evoluția PIB-ului per cap de locuitor și am ilustrat datele în graficele de mai jos:
Din punct de vedere al evoluției produsului intern brut, care este indicator important ce măsoară valoarea totală a bunurilor și serviciilor produse într-o țară, vedem că afirmația făcute de George Simion este complet falsă.
Datele prezentate anterior arată clar că în prezent România este mai bogată decât era în 1989. Mai exact, PIB-ul a crescut cu 538% din 1989 până în 2023.
De asemenea, PIB-ul pe cap de locuitor, indicator ce reflectă valoarea medie a bunurilor și serviciilor disponibile pentru fiecare persoană din țară, a crescut cu 687% pe aceeași perioadă de 35 de ani. Acest lucru arată că nivelul de trai a evoluat.
Salariile medii
Un alt indicator pe care putem să-l folosim în acest context este evoluția salariului din 1989 până în prezent. Institutul Național de Statistică (INS) a publicat o serie a salariilor medii, brute și nete, din anul 1938 până în 2022.
Începând din anul 2015, câștigurile salariale sunt exprimate în RON, însă înainte de acest an ele au fost trecute în ROL, adică lei vechi. La data de 1 iulie 2005, moneda naţională a României a fost denominată, astfel încât 1 leu nou echivalează cu 10.000 lei vechi.
Pentru anul 2023, am calculat salariul mediu anual ținând cont de salariile raportate în fiecare lună a anului de către INS. Același lucru l-am făcut și pentru anul 2024, pentru care s-au raportat salariile medii lunare din ianuarie până în august.
De asemenea, am calculat și care ar fi sumele ajustate la nivelul inflației din prezent. Spre exemplu, suma de 3063 lei vechi ajustată cu inflația din 1989 până în prezent ar avea puterea de cumpărare acum a 1908 lei noi. Deci, chiar și așa, câștigurile salariale sunt mai mari în prezent.
*Pentru anul 2018, diferențele dintre salariu brut și net sunt mai mari, la fel și procentajul de taxe colectate. Așa cum se menționează și la finalul setului de date publicat de INS, acest lucru se întâmplă fiindcă, începând din 2018, contribuțiile de asigurări sociale și de sănătate, care erau anterior în sarcina angajatorului, au fost transferate salariatului, fiind suportate integral de acesta.
Declarația președintelui AUR este falsă. Acum 35 de ani, România era mai săracă decât în prezent. Creșterea economică a țării este evidențiată prin PIB, care a avut o evoluție semnificativă din 1989 până în zilele noastre. PIB-ul pe cap de locuitor este, de asemenea, mult mai mare, ceea ce înseamnă că nivelul de trai al populației a crescut. În plus, salariile actuale sunt mult mai mari decât cele din trecut.
Acest fact-check este produsul exclusiv al efortului echipei Factual. Într-o lume plină de dezinformări, ne bucurăm să putem contribui la informarea corectă a publicului.
AJUTĂ-NE SĂ FACEM MAI MULTSEO optimized by sem.ro SEO agency.