În cadrul unei vizite oficiale la o fabrică de medicamente din Cluj-Napoca, premierul Marcel Ciolacu a discutat și despre sistemul bugetar:
„Unde este excelență, acolo trebuie investit, acolo trebuie să fie 10 asistente la un salon, trebuie să investim punctual și eficient, dacă vrem să schimbăm ceva în România. Trebuie o regândire la cum abordezi zona de învățământ, zona de sănătate. 60% din sistemul bugetar din România îl reprezinta sănătatea și educația.“ (min. 9:30)
Care este procentul din buget pentru sănătate și educație, în ultimii 10 ani?
Cum stau alte țări europene la acest capitol?
Conform datelor Ministerului Finanțelor, din septembrie 2024, totalul numărului de angajați în aparatul bugetar din România este de 1.266.808.
În domeniul sănătății, în prezent activează 245.171 de angajați, aproximativ 19% din total.
În domeniul educației, în prezent activează 346.810 de angajați, anume 27% din total.
Cumulat, angajații din sistemul bugetar ce lucrează în domeniul sănătății și al educației însumează 46% din totalul aparatului bugetar.
Conform datelor Ministerului Finanțelor și a Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (în cazul domeniului sănătății), în 2024 s-au alocat, din bugetul statului, aproximativ 92 de miliarde lei pentru domeniul sănătății, și în jur de 59 de miliarde lei pentru educație.
Banii alocați acestor două domenii însumează aproximativ 152 miliarde lei, 38% din totalul bugetului de stat, care este de 404 miliarde lei.
În ultimii 10 ani, evoluția cheltuielilor pentru sănătate a fost următoarea:
Pentru domeniul educației, evoluția cheltuielilor, în ultimii 10 ani, arată astfel:
În ultimii 10 ani, totalul cheltuielilor pentru sănătate și educație nu au ajuns la un procent de 60%, cel mai mare procent înregistrat fiind în anul 2023, anume 42%.
Cum stau alte țări europene la acest capitol
Conform celor mai recente date Eurostat, anume cele din 2022, România a cheltuit 4,9% din PIB-ul de aproximativ 1,401 miliarde lei pentru sănătate, iar 3,2% din același PIB pentru educație.
La ambele capitole, investițiile României în aceste domenii au fost sub media europeană: Media Uniunii referitor la cheltuielile pentru sănătate, în 2022, a fost de 7,7% din PIB, în timp ce pentru educație a fost de 4,7% din PIB.
Sursă Eurostat
Singura țară care a investit mai puțin decât România în domeniul educației este Irlanda, cu 2,7% din PIB acordați acestui domeniu.
Bulgaria a cheltuit mai mult decât România, raportat la PIB, atât pentru sănătate (5,6%), cât și pentru educație (6,3%).
În același an, Ungaria a cheltuit 4,4% din PIB pentru sănătate (cel mai mic procent din țările Uniunii) și 5,1% pentru educație, iar Polonia 5,3% pentru sănătate și 4,6% pentru educație.
Țara din UE care a investit cel mai mult pentru sănătate în acel an a fost Austria, cu 9,3% din PIB, iar Belgia și Suedia au cheltuit 6,3% din PIB fiecare pentru educație.
Afirmațiile lui Marcel Ciolacu sunt false – aparatul bugetar nu este format, în proporție de 60%, din sănătate și educație. În 2024, totalul cheltuielilor pentru sănătate și educație a fost de aproximativ 152 miliarde lei, doar 38% din total.
De asemenea, la nivel european, România este printre țările codașe la investiții în aceste două domenii, cheltuielile pentru sănătate și educație fiind, ambele, sub media Uniunii Europene.
Acest fact-check este produsul exclusiv al efortului echipei Factual. Într-o lume plină de dezinformări, ne bucurăm să putem contribui la informarea corectă a publicului.
AJUTĂ-NE SĂ FACEM MAI MULTSEO optimized by sem.ro SEO agency.