„Țările arabe sunt interesate de produsele românești deoarece oile sunt hrănite natural, cu iarbă proaspătă. Acum, exportul de oi se va opri. Cineva a adus pesta ovină în România, tot așa cum a fost adusă cea aviară și porcină (...) dorește să distrugă zootehnia românească”
Fals
Barometru Factual
Agricultura
Data verificării: 27.09.2024
www.factual.ro
Sursa afirmației: Facebook

Context

Într-o postare pe Facebook, Marius Lulea a scris: „Gripă aviară, gripa porcină și acum a venit și gripa ovină… cineva are grijă ca să distrugem zootehnia românească”.

 

Prim-vicepreședintele partidului AUR a atașat postării și un videoclip, în care susține că pesta ovină a fost adusă în România intenționat și că exportul va fi oprit din această cauză:

 

„România a exportat, în 2024, oi de aproape 300 de milioane de euro. Țările arabe sunt interesate de produsele românești deoarece oile sunt hrănite natural, cu iarbă proaspătă. Acum, exportul de oi se va opri. Cineva a adus pesta ovină în România, tot așa cum a fost adusă cea aviară și porcină. Noi nu credem în incompetență. Cineva dorește să distrugă zootehnia românească. La porci am distrus deja toată ramura. Importăm 80% din carnea de porc consumată. Ne-au interzis să creștem porci, probabil în curând nici oi nu vom avea voie, deși facem asta de mii de ani. Avem nevoie de un plan pentru refacerea zootehniei, să transformăm grâul în carne și să punem pe masă produse românești, nu importate pline de chimicale”.

Ce verificăm?

Cum a apărut pesta ovină în România, în ce țări s-au mai înregistrat cazuri și cum afectează exportul.

Verificare

Pesta micilor rumegătoare (PMR), cunoscută ca „pesta ovină”, a avut mai multe focare în România, în această vară. PMR este o boală virală gravă, care afectează ovinele și caprele și nu afectează omul – similar cu pesta aviară sau cea porcină.

 

Boala se transmite în principal prin contact direct, iar mortalitatea, în cazul animalelor infectate, poate ajunge la 70%.

 

În iulie, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Animalelor (ANSVSA) a transmis că a fost confirmată prezența PMR în probele prelevate de la oile dintr-o fermă din județul Tulcea, acesta fiind primul focar din România, în anul 2024.

 

Primele cazuri de îmbolnăvire au apărut în data de 11 iulie, urmate de decese la animale în zilele următoare. Potrivit ANSVSA, medicii veterinari au avut suspiciuni privind evoluția unor afecțiuni pulmonare de origine bacteriană accentuate de temperaturile extrem de ridicate din această perioadă.

 


Exporturile nu s-au oprit


 

În acest context epidemiologic, ANSVSA a renegociat condițiile pentru exporturile de ovine cu țările terțe, în încercarea de a salva această ramură. Autoritățile spun că s-au angajat să facă teste suplimentare pentru loturile destinate exportului.

 

Laboratoarele au început să lucreze cu program extins, pentru a oferi garanțiile necesare țărilor beneficiare.

 

Potrivit ANSVSA, începând cu 17 iulie, de la confirmarea primului focar de PMR, și până pe 1 august, România a exportat în total 72.820 de ovine, dintre care 38.000 în Regatul Arabiei Saudite și 34.820 în Regatul Hașemit al Iordaniei.


Cum a apărut pesta ovină în România


 

Un risc major de introducere și răspândire a bolii provine din importul de animale bolnave, care s-au îmbolnăvit înainte să ajungă pe teritoriul României, sau din introducerea de animale fără documentele sanitar-veterinare necesare.

 

Autoritățile au atenționat că activitățile ilegale, cum ar fi transporturile clandestine de animale, pun în pericol eforturile de export și pot genera focare secundare de boală la mare distanță de focarul inițial.

 

Având în vedere dezinformările care au luat amploare în spațiul public, autoritățile avertizează populația să nu dea „crezare informațiilor false care afirmă că boala nu există. ANSVSA condamnă difuzarea de ‘fake news’ care poate submina eforturile autorităților de a gestiona focarele de boală și de a promova exportul de animale”.

 

Afirmația că pesta ovină ar fi fost adusă intenționat în România pentru a distruge zootehnia românească se bazează pe teorii conspiraționiste. Deși boala nu este întâlnită frecvent în Europa, pe lângă România, și Grecia a fost afectată de pesta micilor rumegătoare în această vară.

De asemenea, la începutul acestui an, focare de pesta micilor rumegătoare au fost raportate și în regiunea Caucaz, cu opt focare în Turcia și incidențe în Georgia, pentru prima dată din 2016.

Deși nu au fost stabilite legături directe între aceste evenimente și situația actuală din Grecia și România, Organizația Mondială pentru Sănătatea animalelor transmite că investigațiile în curs evidențiază riscul introducerii pestei în Europa și Caucaz.

Cu toate acestea, nu este prima dată când PMR ajunge în zona europeană. În 2018, autoritățile românești implementau măsuri de precauție și monitorizau situația ovinelor, după ce în Bulgaria au fost depistate focare de PMR.

 

Totodată, vedem că situația se îmbunătățește în România. Dacă în 29 august, contextul epidemiologic era îngrijorător, înregistrându-se 62 de focare de PMR, în 9 septembrie ANSVSA anunța că situația începe să se îmbunătățească și că mai sunt active 47 de focare.

 

Pentru următoarele 30 de zile s-au pus în aplicare măsuri, printr-un ordin comun al ANSVSA, MADR și MAI care să oprească răspândirea bolii, inclusiv prin carantinarea animalelor ca acestea să nu fie sacrificate și pentru a permite transportarea animalelor dintr-o locație în alta.

Concluzie

Declarația lui Marius Dorin Lulea este falsă. Afirmația că pesta ovină ar fi fost adusă intenționat în România pentru a distruge zootehnia este nefondată și se bazează pe teorii ale conspirației. Riscurile pentru zootehnia românească sunt reale în contextul bolilor transfrontaliere, dar acestea sunt monitorizate și gestionate de autorități.

 

***Legat de afirmația că în România ne-a fost „interzis să creștem porci”, Factual.ro a arătat deja că aceasta este falsă (aici) și că se referă la prevederile unui proiect de lege care nu au fost, de fapt, implementate niciodată.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.