România a transmis Comisiei Europene cererea pentru plata celei de-a treia tranșe din cadrul PNRR, acum aproape un an, în 15 decembrie 2023.
În urma acestei cereri, Comisia Europeană a publicat, pe 15 octombrie, o evaluare preliminară pozitivă privind îndeplinirea satisfăcătoare a etapelor și țintelor aferente celei de-a treia cereri de plată, menționând însă că șase jaloane nu au fost realizate în mod satisfăcător de către statul român.
Din acest motiv, Comisia a suspendat o parte din plata celei de-a treia tranșe, până la îndeplinirea acestor jaloane, România rămânând momentan doar cu 2 miliarde de euro din întreaga sumă.
Ca urmare a acestei suspendări, Nicolae Ciucă a criticat public guvernul condus de Marcel Ciolacu pentru nerespectarea reformelor asumate prin PNRR și blocarea fondurilor europene. În declarația sa, Ciucă a subliniat că, pe durata mandatului său, România a atras 6,3 miliarde de euro și a respectat toate jaloanele impuse.
Verificăm fondurile atrase de guvernul condus de Nicolae Ciucă și dacă toate jaloanele și reformele din cadrul PNRR au fost respectate.
Nicolae Ciucă a fost prim-ministrul României din 21 noiembrie 2021 până pe 12 iunie 2023, iar în acest interval de timp au existat trei momente în care Comisia Europeană a deblocat fonduri din PNRR pentru România.
Pe 2 decembrie 2021, Comisia Europeană a plătit României 1,8 miliarde de euro pentru prefinanțarea și demararea implementării măsurilor de investiții și reforme prevăzute în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).
Pe 31 mai 2022, guvernul României a depus cererea pentru prima tranșă din PNRR, evaluată de Comisia Europeană pe 15 septembrie 2022. Comisia a publicat o evaluare preliminară pozitivă privind îndeplinirea satisfăcătoare a jaloanelor și țintelor aferente primei cereri de plată.
În evaluare sunt menționate 14 jaloane îndeplinite pentru fonduri nerambursabile și 7 pentru împrumuturi. Ulterior, pe 27 octombrie 2022, Comisia a plătit României 2,6 miliarde de euro ca primă tranșă pentru finanțarea PNRR.
La finalul anului 2022, pe 16 decembrie, România a depus cererea de finanțare pentru cea de-a doua tranșă, evaluată de Comisia Europeană pe 27 iunie 2023. Deși evaluarea a fost pozitivă în privința implementării PNRR, cu 29 de jaloane îndeplinite pentru fonduri nerambursabile și 20 din 22 de jaloane pentru împrumuturi, două jaloane au rămas neîndeplinite: 129 (contracte pentru electrolizoare de cel puțin 100 MW) și 133 (contracte pentru proiecte de cogenerare pe gaz și încălzire centralizată).
Astfel, în timpul mandatului de prim-ministru al lui Nicolae Ciucă, România a primit plăți în valoare totală de 4,4 miliarde euro din PNRR (aferente prefinanțării și primei tranșe). Totuși, cheltuielile efectuate din PNRR în perioada mandatului acestuia sunt considerabil mai mici. Pe toată perioada anului 2022, România a cheltuit 281,3 milioane lei din componenta nerambursabilă a PNRR și 562,9 milioane lei din componenta de împrumut. În perioada ianuarie – mai a anului 2023, cheltuielile din PNRR nerambursabil s-au ridicat la 667,5 milioane lei, iar din componenta de împrumut s-au cheltuit 409,6 milioane lei. Astfel, în perioada mandatului de prim-ministru al lui Nicolae Ciucă, România a cheltuit un total de 1,92 miliarde lei din PNRR (atât componenta rambursabilă, cât de împrumut), echivalentul a 386,2 milioane euro.
Comisia a inițiat procedura prevăzută de articolul 24(6) din Regulamentul 2021/241, prin care s-a suspendat parțial plata unei tranșe. România a primit 2,76 miliarde de euro pe 29 septembrie 2023, iar suspendarea plății pentru neîndeplinirea jaloanelor a fost ridicată pe 24 iunie 2024.
În urma acestui proces, România a mai primit 37,2 milioane de euro pentru îndeplinirea completă a jalonului 133 și parțială a jalonului 129.
Situația celei de-a treia tranșe începe odată cu depunerea cererii de finanțare pe 15 decembrie 2023, evaluată recent de Comisia Europeană pe 15 octombrie. Deși Comisia a oferit o evaluare pozitivă privind implementarea PNRR, statul român trebuie să îndeplinească încă șase jaloane:
În conformitate cu articolul 24(6) din Regulamentul 2021/241, guvernul român are la dispoziție o lună de la publicarea evaluării pentru a prezenta soluții privind îndeplinirea jaloanelor restante și poate primi restul fondurilor dacă Comisia va considera că acestea au fost îndeplinite satisfăcător.
Astfel, în perioada în care guvernul condus de Nicolae Ciucă a gestionat atragerea fondurilor din PNRR, România a obținut primele două tranșe, în valoare totală de 5,36 miliarde de euro, la care se adaugă 37,2 milioane de euro deblocate ulterior pentru îndeplinirea parțială a jaloanelor 129 și 133, precum și 1,8 miliarde de euro din prefinanțare.
În 2022, România a avut la dispoziție 1,8 miliarde de euro ca prefinanțare, iar din octombrie a avut acces la 2,6 miliarde de euro sub forma primei tranșe. Conform execuției bugetului general consolidat pentru 2022, România a utilizat 281,3 milioane de lei din fonduri nerambursabile și 562,9 milioane de lei sub formă de împrumuturi din PNRR.
În primele 5 luni ale anului 2023, când guvernul era încă condus de Nicolae Ciucă, România a utilizat 667,5 milioane de lei din fonduri nerambursabile și 409,6 milioane de lei sub formă de împrumuturi din PNRR.
La finalul anului 2023, execuția bugetului general consolidat arăta că România a absorbit 2,4 miliarde de lei din fonduri nerambursabile și 3,49 miliarde de lei sub formă de împrumuturi.
Conform celei mai recente execuții bugetare, la sfârșitul lunii septembrie 2024, statul român a ajuns la 5,31 miliarde de lei din fonduri nerambursabile și 8,45 miliarde de lei sub formă de împrumuturi din PNRR.
Afirmațiile lui Nicolae Ciucă sunt false. În perioada în care a fost prim-ministru, nu au fost îndeplinite toate jaloanele necesare, întrucât cererea pentru plata celei de-a doua tranșe nu respecta jaloanele 129 și 133, care au fost remediate abia în iunie 2024, la un an după ce Marcel Ciolacu a devenit prim-ministru. Mai mult decât atât, în perioada mandatului acestuia, România a primit plăți de 4,4 miliarde euro din PNRR, și nu de 6,3 cât a declarat acesta. De asemenea, plata celei de-a treia tranșe va fi parțial blocată în funcție de îndeplinirea celor șase jaloane restante.
Acest fact-check este produsul exclusiv al efortului echipei Factual. Într-o lume plină de dezinformări, ne bucurăm să putem contribui la informarea corectă a publicului.
AJUTĂ-NE SĂ FACEM MAI MULTSEO optimized by sem.ro SEO agency.