Cristian Popescu Piedone
„Primul proiect implementat în Romania de locuințe pentru tineri (...) vorbim de proiecte care sunt în curs de derulare (...) Nimeni, de la Revoluție încoace, nu a construit locuințe pentru tineri”
Fals
Barometru Factual
Administratie
Data verificării: 08.06.2024
www.factual.ro
Sursa afirmației: Facebook, min 11:18

Context

Cristian Popescu Piedone a susținut pe 23 mai, în cadrul unei dezbateri electorale difuzate de Antena3, că de la Revoluția din 1989 până în prezent în România nu s-au construit locuințe pentru tineri și că la Primăria Sectorului 5 din București există în derulare primul proiect de acest fel. Redăm declarația lui Piedone mai jos: 

„Primăria Sectorului 5 a atras 144 de milioane de euro fonduri nerambursabile… fonduri europene. Printre proiecte există primul proiect implementat în România – locuințe pentru tineri, aproximativ 25 de milioane de euro. Vorbim de proiecte care sunt în curs de derulare, nu vorbim ‘o să iau, o să văd, o să fac’. I-am auzit pe toți că se laudă. M-am lăudat? Nu. La mine există realitatea, în care vor beneficia de locuințe pentru tineri. Nimeni, de la Revoluție încoace, nu a construit locuințe pentru tineri. Nu social, nu…”

Ce verificăm?

Ce proiect se află în derulare la Primăria Sectorului 5 de locuințe pentru tineri și dacă s-au construit din anul 1989 până în prezent, în România, locuințe destinate tinerilor.

Verificare

Proiectul la care face referire Cristian Popescu Piedone, intitulat Locuințe nZEB plus pentru tineri în Sectorul 5 al Municipiului București, și care este subvenționat prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) nu a depășit încă etapa de planificare. De menționat este și că locuințele realizate în cadrul proiectului vor fi destinate și specialiștilor din sănătate și învățământ, nu doar tinerilor. 

 

Într-un document din octombrie 2023 privind studiul de fezabilitate, publicat pe site-ul primăriei de sector, vedem că aceste locuințe vor fi tot de tip ANL. Ultima referire la această inițativă, cu o valoare totală de 124,7 milioane de lei cu TVA (adică 25 de milioane de euro), poate fi găsită pe site-ul Primăriei Sectorului 5, în 16 februarie 2024, când au fost aprobate modificările Studiului de Fezabilitate

 

Așa cum se menționează și în partea de concluzii și recomandări a studiului de fezabilitate (pag. 154), strategia de dezvoltare locală a Sectorului 5 cuprinde îmbunătățirea condițiilor de locuire pentru „tinerii care provin din comunități și grupuri vulnerabile și pentru gospodăriile din care fac parte, inclusiv prin măsuri pentru integrarea socială și economică a grupurilor țintă”. 

 

Așadar, și acest proiect are componenta socială, în ciuda celor menționate de Piedone în declarația analizată, iar având în vedere și că încă nu au început efectiv lucrările, proiectul încă se află în stadiul de „se va face”. Primăria Sectorului 5 nu a mai anunțat actualizări după aprobarea studiul de fezabilitate care să indice faptul ca se încep lucrările de execuție. 

 

Alte proiecte de locuințe pentru tineri

 

Cristian Popescu Piedone greșește atunci când susține că proiectul din Sectorul 5 ar fi primul din țară de la Revoluția din ‘89 încoace, având în vedere că prin Agenția Națională de Locuințe (ANL) se amenajează de ani de zile locuințe pentru tineri. Un exemplu în acest sens a fost chiar în Municipiul București, în anul 2019, când Primăria Sectorului 4 a dat în folosință 48 de locuințe noi de la ANL tinerilor. 

 

De asemenea, pe site-ul ANL există și o listă, datată în 21 octombrie 2021, cu localitățile în care administrația locală a întocmit documentațiile necesare pentru demararea procedurii de vânzare a sute de locuințe realizate de ANL printr-un program de construcții de locuințe pentru tineri. 

 

Așadar, vorbim despre sute de locuințe care au fost finalizate, care erau destinate tinerilor din toată țara și care erau disponibile la data respectivă. 

 

De asemenea, proiecte similare cu cel din Sectorul 5 sunt planificate în Brașov, Tecuci, Beiuș, Huși, Pitești, chiar și în sectorul 2 din București și alte localități din România, toate având sursă de finanțare PNRR. Acestea fac parte din Componenta C10 – Fondul local a PNRR

 

Concluzie

Declarația lui Cristian Popescu Piedone este falsă. Sute de locuințe pentru tineri au fost construite de ANL în ultimii 35 de ani în toată țara. Inițiativa „Locuințe nZEB plus pentru tineri” din Sectorul 5 nu este unică în România, fiind o investiție în cadrul PNRR care se va realiza și în alte localități, la care încă nu a început execuția. La fel ca în cazul altor locuințe ANL, și locuințele construite în cadrul proiectului PNRR vor fi sociale și vor avea anumite criterii pe care tinerii trebuie să le îndeplinească, fiind destinate celor aflați în dificultate. 

*Material realizat de studenții de la Universitatea din București și Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării (FJSC), în cadrul Maratonului de fact-checking desfășurat în 29 mai 2024 la București.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.