Într-un videoclip care circulă pe rețelele de socializare, Diana Șoșoacă susține că românii trebuie să se întoarcă în țară, dacă nu vor să își piardă copiii. Afirmațiile au apărut în luna iulie, când, în orașul britanic Leeds, a avut loc o situație excepțională, în care era implicată o familie de români și serviciile sociale britanice (pe care o vom detalia mai jos).
„Dacă vreți să vă mai păstrați copiii, acolo unde sunteți în străinătate, întoarceți-vă acasă. Ordinul este clar: românii, singurii care nu sunt apărați de instituțiile statului lor, dezintegrat total, sunt supuși discriminării și distrugerii”, a declarat Diana Șoșoacă în videoclipul respectiv.
Europarlamentara SOS a mai vorbit despre situația din Leeds în mai multe intervenții pe rețelele de socializare (aici, aici și aici). Declarația Dianei Șoșoacă pe care o analizăm a fost preluată din una dintre aceste intervenții live pe Facebook, aici (1:04:57), unde vorbește despre cazul din Leeds, dar și despre faptul că autoritățile străine ar prelua doar copiii românilor.
Măsurile luate de autorități în cazul din Leeds.
Declarațiile Dianei Șoșoacă au apărut în contextul revoltei violente pornite de mai mulți români în iulie, la Leeds, Marea Britanie. Potrivit autorităților, „incidentul de tulburare gravă” a avut loc joi, 18 iulie, în jurul orei 17, când poliția a fost chemată să intervină la o situație care a escaladat la o casă din zona Harehills, în care erau implicați copii și lucrători sociali.
În fapt, incidentul a constant într-o noapte de revolte în care un autobuz a fost incendiat și o mașină de poliție a fost răsturnată. Violențele au fost declanșate de faptul că serviciile sociale britanice au încercat să preia patru copii de etnie romă dintr-o familie, originară din România, împotriva voinței lor, lucru care a înfuriat comunitatea românilor din Leeds.
The Guardian relatează că, începând din aprilie 2024, cei patru copii, cu vârste cuprinse între 8 și 14 ani, nu mai locuiau cu părinții, ci cu membri ai familiei, conform audierilor Tribunalului de Familie din Leeds – și erau monitorizați de serviciile sociale.
Consiliul local din Leeds a transmis că asistenții sociali au fost informați în iulie că există un plan al familiei de a-i duce pe copii fie în România, fie în Cipru, contrar unei hotărâri judecătorești care prevedea că aceștia nu pot părăsi Regatul Unit fără permisiunea autorităților. Dacă părinții ar fi plecat din țară cu aceștia, întoarcerea ar fi fost mai complicată, având în vedere că nu au cetățenie britanică.
Astfel, în momentul în care asistenții sociali au încercat să acționeze pe baza informațiilor primite, comunitatea și-a arătat sprijinul față de familia în cauză, prin pornirea revoltelor.
Autoritățile au început să monitorizeze situația familiei respective în aprilie, după ce s-a aflat că un bebeluș avea o fractură craniană care nu putea fi explicată de către părinți, potrivit publicației The Mirror, care a participat la ultima audierea a cazului.
Bebelușul aparține fiicei mai mari a părinților, care locuia cu ei. Atunci, copilul a fost dus la spital, iar membrii familiei au spus că nu știu cum a fost cauzată rana. În urma acestui incident, poliția a fost sesizată și au intervenit serviciile sociale pentru a ancheta situația.
Un rezumat al cazului prevedea: „Nu știau cum a suferit rănirea la cap. Singura explicație oferită a fost că ar fi putut probabil să-și lovească capul de pătuț, deși niciunul dintre îngrijitorii lui nu a observat acest lucru.
Opinia medicală este că este probabil ca rănirea să fi fost cauzată de un traumatism puternic sau de o cădere de la înălțime, aspect care face ca explicația familiei să fie nu fie plauzibilă”.
În rezumatul cazului citit în timpul audierii se preciza că asistenții sociali au reclamat că au primit informații diferite despre ceea ce s-a întâmplat. Mama, tatăl și bunicii copilului au fost arestați și ulterior eliberați pe cauțiune, în timp ce toți copiii au fost trimiși să locuiască cu un frate mai mare.
Acest incident a declanșat proceduri de îngrijire și supraveghere pentru toți copiii din casă.
Mai târziu, un copil din familie a susținut că de fapt el a scăpat copilul din greșeală, dar nu a spus asta niciunui adult.
În urma incidentului și a revoltelor din iulie, Consiliul Local din Leeds și comunitatea de romi și români au transmis o declarație comună în care s-a anunțat întreprinderea unei revizuiri urgente a cazului social, în interesul familiei implicate și a comunității în sine.
După o evaluare efectuată pe 22 iulie de serviciile sociale, judecătorul a decis că cei patru copii pot fi îngrijiți de familia extinsă a românilor, care se află la 20 de minute de mers pe jos de părinți și nu este nevoie să rămână în grija statului.
Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție (ANPDCA) din România a făcut precizări după incidentele din Leeds. Instituția a transmis că cei patru copii preluați de serviciile sociale britanice se întorc în familie pe perioada audierilor și a anchetei, urmând să fie preluați în plasament de un unchi.
Pentru a se ajunge la o soluție care să fie în interesul copiilor, președintele ANPDCA, Rareș Petru Achiriloaie, a susținut că s-au făcut eforturi atât din partea autorităților britanice, cât și a Consulatului General al României din Manchester și a Ministerului Afacerilor Externe (MAE) din România.
Cazul este în continuare monitorizat de ANPDCA, împreună cu Consulatul și Ambasada României, pentru „punerea în aplicare a soluțiilor stabilite de autorități în interesul minorilor.”
Și Ministerul Afacerilor Externe a emis comunicări (aici, aici, aici, aici și aici) despre măsurile luate alături de autoritățile britanice și a asigurat că în continuare „este menținut dialogul cu părinții minorilor, cu autoritățile locale competente, precum și cu instituțiile române cu atribuții în materie de protecție a drepturilor minorilor”.
MAE a transmis că s-a „autosesizat încă din seara zilei de 18 iulie 2024, ca urmare a informațiilor apărute în mass-media” și că autoritățile au luat legătura cu familia, poliția britanică și comunitatea de români din Leeds.
Până la momentul revoltelor, statul român nu a fost implicat, dar acest lucru s-a întâmplat din cauză că situația minorilor nu a fost anterior adusă la cunoștința consulatului de către părinții copiilor (motiv pentru care nu au primit asistență consulară) și nici de către autoritățile locale. Cu toate acestea, situația este monitorizată în prezent de autoritățile din România.
În ceea ce privește revoltele, potrivit poliției britanice, o echipă de anchetă dedicată a fost înființată în câteva ore de la producerea incidentului, iar până în 2 august au fost făcute 27 de arestări.
Guvernul britanic precizează că un copil poate să ajungă în grija statului dacă un consiliu local a solicitat un ordin de îngrijire (când se consideră că un copil a fost vătămat sau ar putea să fie vătămat semnificativ) sau dacă părintele nu poate să își îndeplinească responsabilitățile și este de acord ca autoritățile să aibă grijă de el.
În orice caz, copilul poate să fie plasat cu o altă rudă (cum s-a întâmplat în cazul copiilor din Leeds), un asistent maternal sau într-o casă de copii, în funcție de situația în care se află.
Când copilul este preluat de către autorități, este obligatoriu ca o instanță judecătorească să emită un ordin de îngrijire în prealabil.
Conform Legii Copiilor 1989, situațiile în care un astfel de ordin poate fi emis sunt următoarele:
(a) când copilul în cauză suferă sau ar putea să sufere o vătămare semnificativă
(b) când copilul este în pericol sau există probabilitatea de se afla în pericol din cauza:
– îngrijirii rele care i-a fost acordată sau i-ar putea fi acordată copilului în cazul în care ordinul nu ar fi emis
– modului în care se comportă copilul, dincolo de puterea de control a părinților.
FosterCare UK, o agenție privată de plasament maternal, a explicat în ce situații trebuie să intervină serviciile sociale, printre care se numără: neglijarea, abuzul emoțional sau fizic, abandonul, situația în care părinții sunt încarcerați etc.
Când un copil este plasat în sistemul de îngrijire, o autoritate locală evaluează situația acestuia – determinând nivelul de îngrijire necesar. Această îngrijire constă în primul rând în asigurarea unui cămin sigur și poate să fie pe termen scurt sau pe termen mai lung, dacă reuniunea cu părinții biologici nu este probabilă.
În cazul copiilor din Leeds, ar fi fost ilegal ca aceștia să părăsească Regatul Unit fără permisiunea autorității locale sau a instanței, deoarece acest lucru ar fi încălcat hotărârile Tribunalului pentru Familie. Nu contează etnia sau naționalitatea copiilor, în niciuna dintre situații.
După ce copiii au fost luați în grija serviciilor sociale în iulie, instanța a fost informată că aceștia au fost „extrem de supărați”, nu s-au integrat în centrul de plasament și că există pericolul să fie despărțiți dacă nu se aprobă un plasament pentru ei. Astfel, în decurs de mai puțin de o săptămână de la momentul revoltelor, la decizia unui judecător, copiii au fost returnați în grija unui unchi, în timp ce procedurile oficiale continuă.
Aceasta a fost considerată cea mai bună măsură pentru siguranța și bunăstarea copiilor. Decizia a fost aprobată și de părinții copiilor, care au declarat, pentru BBC, că se bucură că s-au întors la familie.
Declarația europarlamentarei Diana Șoșoacă este falsă. Românii nu trebuie să se întoarcă în țară de frica faptului că autoritățile din străinătate le vor lua copiii. Preluarea minorilor de către autorități nu se efectuează fără temei, ci atunci când mediul în care se află este considerat necorespunzător sau dacă aceștia se află în situații de risc.
În cazul din Leeds, exista bănuiala că minorii erau supuși neglijenței sau chiar unor rele tratamente, având în vedere că un bebeluș aflat în acea casă avea o fractură craniană inexplicabilă. Măsurile de protecție au fost luate de către autoritățile britanice, în colaborare cu cele din România, care în continuare monitorizează cazul.
Acest fact-check este produsul exclusiv al efortului echipei Factual. Într-o lume plină de dezinformări, ne bucurăm să putem contribui la informarea corectă a publicului.
AJUTĂ-NE SĂ FACEM MAI MULTSEO optimized by sem.ro SEO agency.