Într-un videoclip publicat pe pagina sa de Facebook, europarlamentarul Cristian Terheș, candidat la alegerile prezidențiale 2024, a susținut că Uniunea Europeană nu mai are bani:
„Bugetul Uniunii Europene este pe șapte ani și deja UE a consumat banii de pe șapte ani în primii doi. Și nu mai sunt bani”.
Cât s-a cheltuit din bugetul pe termen lung al Uniunii Europene.
Începând din 1988, Uniunea Europeană a funcționat prin bugete pe termen lung, denumite cadre financiare multianuale, care vizează o perioadă de șapte ani.
Acest instrument prevede finanțarea programelor și acțiunilor în toate domeniile, de la agricultură și politici regionale, până la sprijinirea Ucrainei, tehnologii strategice și migrație.
Prin buget se stabilesc și limite pentru cheltuielile anuale ale UE în ceea ce privește:
– totalul angajamentelor dintr-un anumit an
– totalul plăților dintr-un anumit an
– angajamentele și plățile din fiecare domeniu de cheltuieli al UE
Deși există aceste limite, bugetul UE nu este fix. Acesta trebuie să fie și flexibil, pentru a putea face față provocărilor neprevăzute, precum crizele și urgențele, care determină și schimbări ale priorităților în materie de cheltuieli.
Pentru a finanța prioritățile pe termen lung ale UE în diferite domenii, bugetul pentru perioada 2021-2027 include un pachet financiar care combină:
– 1.216 miliarde de euro incluse în cadrul financiar multianual
– 807 miliarde de euro incluse în instrumentul extraordinar de redresare Next Generation EU (unde intră și PNRR-urile, adică planurile naționale de redresare și reziliență ale țărilor membre)
În cadrul revizuirii de la jumătatea perioadei (2024), acest buget a fost suplimentat cu 64,6 miliarde de euro pentru a finanța priorități precum sprijinul pentru Ucraina, gestionarea migrației și acțiuni externe.
Cheltuielile și veniturile UE în perioada 2021-2027 sunt transparente, pe site-ul Comisiei Europene.
În primii trei ani, UE a avut venituri totale de 732 de miliarde de euro:
– 248 de miliarde de euro în 2023
– 245 de miliarde de euro în 2022
– 239 de miliarde de euro în 2021
Ca atare, în primii doi ani de la derularea exercițiului financiar (perioada la care se referă Cristian Terheș), UE a avut venituri de 484 miliarde de euro.
În ceea ce privește cheltuielile, UE a raportat o valoare de 710 miliarde de euro pentru primii trei ani:
– 239 miliarde de euro în 2023
– 243 miliarde de euro în 2022
– 228 miliarde de euro în 2021
Astfel, în total, în primii doi ani despre care vorbește Cristian Terheș, UE a cheltuit 471 de miliarde de euro, departe de suma alocată la bugetul pe termen lung al Uniunii.
Bugetul UE este elaborat în așa fel încât să cuprindă dispoziții și instrumente speciale care să asigure că banii pot fi utilizați când și unde este nevoie, chiar și în situații neprevăzute.
Declarația lui Cristian Terheș este falsă. Bugetul pentru șapte ani al UE a fost inițial de 2023 de miliarde de euro, iar după ce o finanțare suplimentară a ajuns la 2087,6 de miliarde de euro. Acesta nu a fost consumat în primii doi ani, având în vedere că în 2021 și 202 cheltuielile Uniunii erau de 471 miliarde de euro.
Acest fact-check este produsul exclusiv al efortului echipei Factual. Într-o lume plină de dezinformări, ne bucurăm să putem contribui la informarea corectă a publicului.
AJUTĂ-NE SĂ FACEM MAI MULTSEO optimized by sem.ro SEO agency.