Toni Greblă, președintele Autorității Electorale Permanente, a fost acuzat de primărița sectorului 1, Clotilde Armand, că nu a supravegheat corect desfășurarea procesului electoral din 9 iunie 2024. Armand a declarat că a depus o plângere penală pentru modul în care au fost organizate alegerile în sectorul 1, tocmai împotriva lui Toni Greblă. Acesta a declarat în cadrul unei intervenții la Digi24 din 11 iunie 2024:
„Atribuțiile Autorității Electorale Permanente se opresc (…) când, în secție, votarea s-a încheiat. Din acel moment, Autoritatea Electorală Permanentă nu mai are nicio competență în această privință, este în competența primarului de sector, a primarilor de localități să asigure condiții bune de lucru pentru membrii birourilor electorale de sector”.
Care sunt atribuțiile Autorității Electorale Permanente în organizarea alegerilor.
Primăriile și prefecții au atribuții mai degrabă administrative, birocratice și/sau logistice, pe când Autoritatea Electorală Permanentă se ocupă de instruirea membrilor birourilor electorale.
Conform legislației, atribuțiile AEP nu se termină când votarea s-a încheiat: AEP se ocupă de funcționarea sistemului informatic în care se centralizează rezultatele din procesele-verbale.
Legea privind alegerea Senatului și a Camerei Deputaților, precum și pentru organizarea și funcționarea Autorității Electorale Permanent spune că aceasta funcționează permanent pentru organizarea procesului electoral (articolul 7).
Mai mult de atât, în martie 2024, Guvernul a adoptat o hotărâre privind stabilirea măsurilor tehnice necesare pentru buna organizare și desfășurare a alegerilor europene și a celor locale din iunie 2024, după ce a decis comasarea alegerilor locale cu cele europarlamentare.
Articolul 8 din hotărâre arată că atribuțiile primarilor pentru organizarea alegerilor se rezumă la:
În plus, conform articolului 10, primarul Bucureștiului și președinții Consiliilor Județene asigură, împreună cu prefecții, sediile și dotarea birourilor electorale de circumscripție județeană, respectiv sediul și dotarea biroului electoral de circumscripție al municipiului București.
Primarii de localități și prefecții asigură sediile și dotarea birourilor electorale de circumscripție comunală, orășenească, municipală și de sector (în cazul Bucureștiului).
Conform articolului 3, instituțiile prefecților se ocupă de următoarele:
Autoritatea Electorală Permanentă se ocupă de următoarele, conform articolului 12:
Declarația lui Toni Greblă este falsă. Atribuțiile AEP nu se încheie odată cu încheierea votului în secțiile de votare. Trebuie totuși menționat că, într-adevăr primăriile au atribuții privind spațiile utilizate în timpul alegerilor.
Acest fact-check este produsul exclusiv al efortului echipei Factual. Într-o lume plină de dezinformări, ne bucurăm să putem contribui la informarea corectă a publicului.
AJUTĂ-NE SĂ FACEM MAI MULTSEO optimized by sem.ro SEO agency.