Politicianul Petrică Folică, membru al Partidului Patria Timișoara, a postat pe contul său de Facebook un mesaj care face face trimitere la un articol al site-ului Național, care susține că vaccinul împotriva rujeolei, rubeolei și oreionului, numit ROR, care se află în calendarul național de imunizare al copiilor, ar cauza cele mai multe reacții adverse grave.
„La câte triliarde de germeni și virusuri există pe planeta asta, nu te poți vaccina pentru fiecare în parte. De asta ne-a dotat Dumnezeu cu un sistem imunitar performant, ca să ne apere. Dacă oamenii își distrug imunitatea băgând în ei vaccinuri sintetice, omul rămâne fără apărare. Trebuie să specific un aspect cheie al tuturor vaccinurilor de tip ARNm sau ADNm: aceste așa zise vaccinuri, inițial doar terapii pentru boli terminale, se bazează pe suprimarea imunității organismului pentru ca mesagerii ARN sau ADN să nu fie distruși de sistemul imunitar al corpului. Așa organismul rămâne lipsit de apărarea naturală pe care i-o conferă sistemul imunitar propriu. În cazurile de cancer terminal sau alte boli terminale, prelungirea cu câțiva ani a vieții poate fi o victorie, dar suprimarea sistemului imunitar al oamenilor perfect sănătoși este o CRIMĂ.” – a adăugat politicianul în postare.
„Acuzațiile multiple apărute de-a lungul timpului la adresa acestui vaccin, care, pur și simplu, nenorocește copii sănătoși, au fost, rând pe rând, îngropate, cu așa zise studii care arătau că autismul nu are legătură cu ROR, deși, chiar și în România, numărul de copii cu autism a explodat, ajungându-se la 558.000 de bolnavi. Medicii pediatri au constatat că, la trei săptămâni după vaccinarea micuților, apar problemele neurologice și imunologice, dar nu pot face mare lucru, pentru că opresiunea sistemului le-ar distruge viața și cariera. Ce fac însă, mulți dintre ei? La recomandă părinților să nu accepte vaccinul ROR. […] Deși în prospectul vaccinului ROR găsim inacceptabil de multe boli grave, ca reacții adverse, autismul nu se regăsește printre acestea, din motive deja evidente.” – au scris cei de la Național în articolul menționat.
Ce sunt rujeola, rubeola și oreionul și efectele acestor boli asupra organismului; ce este vaccinul ROR, cum funcționează, care sunt efectele adverse și dacă există vreo legătura între vaccin și autism.
În momentul de față, România și alte țări din Europa se confruntă cu o epidemie de rujeolă, care a început din 2016. Mai mult de jumătate dintre pacienți (57,6%) au vârste sub 5 ani.
Doar 1,5% dintre pacienți fuseseră complet vaccinați, 5,9% primiseră doar o singură doză de vaccin, în timp ce 92,8% nu fuseseră deloc vaccinați împotriva rujeolei.
Rata complicațiilor în cazul rujeolei este de 93,4%, acestea apar mai frecvent în rândul pacienților care suferă de alte boli, precum și în rândul copiilor, care au dezvoltat pneumonie și enterocolită mai frecvent decât adulții.
În prezent, în România 98,5% dintre pacienții spitalizați pentru rujeolă nu sunt vaccinați, iar dintre aceștia, 75,7% sunt eligibili pentru vaccinare.
Un obstacol semnificativ în calea vaccinării copiilor este scepticismul față de aceasta, care, de asemenea, acționează împotriva politicii de sănătate pro-vaccin. Scepticismul față de vaccinuri a crescut în urma publicării unui studiu apărut în 1998, care susținea că vaccinul ROR poate cauza copiilor forme de autism. Studiul a avut un efect negativ asupra publicului și a susținut credințele negative împotriva vaccinului, din cauza unei acoperiri mediatice sporite, care însă nu a fost amănunțit documentată.
Există multe etiologii cunoscute, care dovedesc cauzele autismului, acestea fiind în număr mare: genetica (peste 100 de mutații genetice au fost asociate cu autismul), vârsta paternă avansată, prematuritatea și leziunile cerebrale perinatale se numără printre aceste cauze cunoscute.
De asemenea, virusul rubeolei, nu vaccinul, provoacă în mod direct leziuni cerebrale semnificative care duc la autism, dizabilitate intelectuală și orbire. Unul dintre cele mai frecvente tipuri de infecții virale care dăunează creierului în curs de dezvoltare al fătului și provoacă tulburări de neurodezvoltare, inclusiv autism și handicap intelectual, este infecția cu rubeolă, așa cum Factual a mai specificat și anterior (aici).
Mai mult, scepticismul legat de vaccinuri a fost cauzat de asocierea dintre tulburările de dezvoltare (autism) și toxicitatea timerosalului, care este o substanță utilizată în conservarea anumitor vaccinuri.
Însă, timerosalul nu a fost niciodată adăugat la vaccinul ROR și nu a mai fost prezent în diverse vaccinuri din 1992. Acesta se găsește doar în vaccinul împotriva hepatitei B în unele state.
Rujeola este o infecție foarte frecventă care afectează în principal bebelușii și copiii mici, provocând febră și o erupție cutanată.
Simptomele rujeolei sunt asemănătoare cu cele ale unei răceli, mai exact pot fi prezente dureri în gât, curgerea nasului, tuse, lipsa poftei de mâncare, pleoape și glande ale gâtului inflamate. Aceste simptome durează între 3-5 zile, înainte de apariția unei erupții cutanate. Erupția cauzată de rujeolă este formată din pete sau umflături de culoare roșiatică, începe pe piept, burtă și spate, urmând să se răspândească pe față, gât și brațe. De obicei nu provoacă mâncărimi sau disconfort și, în mod normal, se estompează și dispare în 2 zile.
Rubeola este o boală contagioasă cauzată de un virus. Cele mai multe persoane care fac rubeolă au de obicei simptome care pot include febră slabă, dureri în gât și o erupție cutanată care începe pe față și se răspândește pe restul corpului. Rubeola poate provoca un avort spontan sau defecte congenitale grave la un copil în curs de dezvoltare dacă o femeie este infectată în timpul sarcinii.
Atât rubeola, cât și rujeola sunt cauzate de virusuri și au simptome similare, inclusiv erupții cutanate, febră și infecții ale căilor respiratorii superioare. Totuși, rujeola vine cu simptome mai ușoare decât rubeola și este mai puțin contagioasă.
Oreionul este o infecție care cauzează umflături și sensibilitate la nivelul obrajilor și maxilarului. Aceasta este rezultatul umflării glandelor salivare de sub urechi, pe una sau pe ambele părți, adesea denumită parotită.
Simptomele oreionului pot apărea cu câteva zile înainte de începerea acestuia, iar printre acestea se numără febra, dureri de cap, dureri musculare, oboseală, pierderea poftei de mâncare.
Unele persoane care se îmbolnăvesc de oreion au simptome foarte ușoare (ca o răceală), sau nu au niciun simptom și este posibil să nu știe că au această infecție. În cazuri rare, oreionul poate provoca complicații mai severe. Majoritatea persoanelor care suferă de oreion se recuperează complet în două săptămâni.
Vaccinul ROR protejează împotriva a patru boli: rujeolă, oreion, rubeolă și varicelă. Acest vaccin este autorizat doar pentru utilizarea la copiii cu vârsta cuprinsă între 12 luni și 12 ani.
Centrul pentru Controlul Bolilor din SUA (CDC) recomandă ca, pentru o imunizare corectă, copiii trebuie să primească o doză de vaccin ROR între 12 și 15 luni, iar a doua doză între 4 și 6 ani. Copiii pot primi a doua doză de vaccin ROR mai devreme de 4 până la 6 ani. Această a doua doză poate fi administrată la 3 luni după prima doză.
Vaccinul ROR este foarte eficient împotriva rujeolei, oreionului și rubeolei și în prevenirea complicațiilor cauzate de aceste infecții. Persoanele care primesc vaccinul ROR sunt considerate, de obicei, protejate pe viață împotriva rujeolei și rubeolei. Deși vaccinul ROR asigură o protecție eficientă împotriva oreionului pentru majoritatea persoanelor, imunitatea împotriva acestei infecții poate scădea în timp și este posibil ca unele persoane să nu mai fie protejate împotriva oreionului odată cu înaintarea în vârstă. O doză suplimentară poate fi necesară dacă un risc a unui focar de oreion.
O doză de vaccin ROR are o eficacitate de 93% împotriva rujeolei, 78% împotriva oreionului și 97% împotriva rubeolei.
Două doze de vaccin ROR au o eficacitate de 97% împotriva rujeolei și de 88% împotriva oreionului.
ROR este un vaccin cu virus viu atenuat (slăbit). Mai exact, după injectare, virusul respectiv provoacă o infecție ușoară la persoana vaccinată, cu foarte puține simptome sau chiar niciunul, înainte de a fi eliminate din organism. Sistemul imunitar al persoanei luptă împotriva infecției provocate de acest virus slăbit și se dezvoltă imunitatea (protecția organismului împotriva virusului).
Unele persoane care primesc două doze de vaccin ROR pot face totuși rujeolă, oreion sau rubeolă dacă sunt expuse la virusurile care provoacă aceste boli. Cauza nu este cunoscută, unul dintre motive ar putea fi faptul că sistemul lor imunitar nu a răspuns atât de bine pe cât ar fi trebuit la vaccin sau capacitatea sistemului lor imunitar de a lupta împotriva infecției a scăzut în timp. Cu toate acestea, simptomele bolii sunt, în general, mai ușoare la persoanele vaccinate.
La fel ca orice medicament, vaccinul ROR poate provoca efecte secundare, însă nu la toți cei vaccinați.
Efectele secundare frecvente sunt de obicei ușoare și durează doar 2 sau 3 zile, iar acestea includ dureri la nivelul brațului din cauza injecției sau roșeață în locul în care s-a făcut injecția, febră și o erupție cutanată ușoară, umflarea glandelor din obraji sau gât sau durere temporară și rigiditate la nivelul articulațiilor.
Reacții adverse mai grave sunt rar întâlnite. Acestea pot include convulsii (adesea asociate cu febră) sau un număr temporar scăzut de trombocite care poate provoca sângerări sau vânătăi neobișnuite.
La persoanele cu probleme grave ale sistemului imunitar, acest vaccin poate provoca o infecție care poate pune în pericol viața. Persoanele cu probleme grave ale sistemului imunitar nu trebuie să primească vaccinul ROR.
Așadar, nu există dovezi clare care să ateste faptul că vaccinul ROR sau orice alt vaccin destinat copiilor pot fi dăunătoare și pot crea diverse afecțiuni, în special autism.
Vaccinarea timpurie poate salva viețile copiilor și poate combate, astfel, multitudinea de boli și infecții cauzate de diverși viruși. Afirmația politicianului este falsă.
Acest fact-check este produsul exclusiv al efortului echipei Factual. Într-o lume plină de dezinformări, ne bucurăm să putem contribui la informarea corectă a publicului.
AJUTĂ-NE SĂ FACEM MAI MULTSEO optimized by sem.ro SEO agency.