Florin Cîțu (PNL, președintele Senatului)
„ (...) de ce a făcut această comandă de două milioane de doze pentru un vaccin care nici astăzi nu este avizat".
Trunchiat
Barometru Factual
Sanatate
Data verificării: 23.09.2021
www.factual.ro
Sursa afirmației: Facebook, min. 9:32

Context

Într-un briefing de presă din 22 septembrie 2021, întrebat de ce există o comandă de vaccinuri care depășește 100 de milioane de doze, prim-ministrul Florin Cîțu a declarat că este responsabilitatea ministrului Sănătății. Șeful Guvernului a menționat că fostul ministru, Vlad Voiculescu, a făcut și o comandă pentru vaccinul CureVac, care nu este încă aprobat:

„ (…) de ce a făcut această comandă de două milioane de doze pentru un vaccin care nici astăzi nu este avizat”.

Ce verificăm?

Dacă fostul ministru al Sănătății a făcut o comandă pentru un vaccin care nu este aprobat.

Verificare

Vaccinurile autorizate în Uniunea Europeană pentru a preveni infectarea și răspândirea COVID-19, în urma evaluării de către Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA), sunt următoarele: BioNTech, Janssen, Moderna, AstraZeneca.

CureVac este un vaccin dezvoltat în Germania. Acum zece luni, Comisia Europeană a semnat cu compania dezvoltatoare un contract de achiziție în avans (Advanced Purchase Agreement, APA). Contractul a intrat în vigoare în 19 noiembrie 2020. Odată ce vaccinul se dovedește sigur și eficient, contractul prevede achiziționarea inițială a 225 de milioane de doze în numele tuturor statelor membre ale UE, plus o opțiune de solicitare a altor 180 de milioane de doze. 

În 16 iunie 2021, compania CureVac a anunțat o eficacitate a vaccinului de doar 47%, neîndeplinind astfel criteriile de succes prespecificate și rămânând sub investigații.

România se află pe lista statelor care au semnat contractul de cumpărare în avans, ceea ce înseamnă că, în cazul în care vaccinul va primi aviz favorabil din partea Agenției Europene pentru Medicamente, aceasta va avea prioritate în vederea achiziționării vaccinurilor produse de compania CureVac. 

Contractele de pre-achiziție (APA) sunt o practică pe care statele au folosit-o încă de la începutul pandemiei. Acestea nu presupun nicio plată efectivă din partea guvernelor, scopul lor fiind securizarea unui anumit număr de doze de vaccin, având în vedere capacitatea de producție scăzută a companiilor farmaceutice, comparativ cu cererea foarte mare de vaccinuri anti-covid. Uniunea Europeană a semnat un astfel de acord, în noiembrie 2020, cu compania Pfizer Biontech, înainte ca orice vaccin anti-covid să fie aprobat de Agenția Europeană a Medicamentelor. Compania se obliga să rezerve 200 de milioane de doze, pentru UE, în situația în care vaccinul va fi aprobat. Avizul EMA a venit în luna decembrie 2020 și abia apoi statele au putut să încheie contracte de comandă, în baza acordului inițial.

Politica de negociere și achiziționare a vaccinurilor în UE este, de altfel, publică, iar la ea se aliniază toate statele membre.

Fostul ministru al sănătății, Vlad Voiculescu i-a răspuns lui Florin Cîțu, pe pagina sa de Facebook, declarând România nu a cheltuit nimic pe acest vaccin, tocmai dat fiind faptul că nu este încă aprobat. Acesta a subliniat și faptul că dreptul dobândit prin semnarea acelui acord era acela de a plasa comenzi DACĂ acel vaccin ar fi fost aprobat și DACĂ la momentul respectiv statul român ar fi considerat acest lucru oportun”.

Concluzie

Afirmația este trunchiată. România a semnat un pre-contract pentru furnizarea vaccinului CureVac, în baza unui acord al UE cu compania producătoare. Prin acest acord, Uniunea și-a securizat un număr de doze, în cazul în care vaccinul ar fi aprobat, fără să plătească nimic în avans. Practica a fost similară și în cazul celorlalte vaccinuri anti-covid.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.