Pe 14 mai 2021, după o vizită la un centru de vaccinare din Suceava, premierul Florin Cîțu a încurajat oamenii să se vaccineze pentru a reuși să trecem la etapa post-pandemică, în care să „ne concentrăm din nou pe economie”. În acest sens, a declarat și că:
„Lucrurile arată foarte bine în economie în acest moment. Venitul crește, puterea de cumpărare a românilor crește”.
Dacă venitul și puterea de cumpărare a românilor au crescut și cum se prezintă situația economică.
Conform Institutului Național de Statistică datele privind salariile nete arată în felul următor:
În ultimul an, când salariul mediu net a crescut cu 7,68%, indicele prețurilor de consum (indice care măsoară puterea de cumpărare, folosit adesea pentru identificarea perioadelor de inflație sau deflație) a crescut cu 3,05%.
Pe de altă parte, un raport GFK (platformă independentă de analize economice, înființată în 1934) arată că puterea de cumpărare în România a fost, în 2020, cu 60% mai mică decât media europeană.
În februarie 2021, Comisia Europeană a preconizat că PIB-ul în România va crește cu 3,8% în 2021 și cu 4% în 2022, dar în luna mai a venit cu previziuni mai optimiste: PIB-ul va crește cu 5,1% în 2021 și cu 4,9% în 2022. Activitatea economică, apreciază raportul comisiei, va reveni la nivelul de dinainte de pandemie până la sfârșitul anului 2021 (acest lucru nu este însă cert din cauza evoluției imprevizibile a pandemiei).
Afirmațiile lui Florin Cîțu sunt adevărate. Salariile românilor au fost în creștere în ultimul an (deși au avut o creștere mai mică decât în alți ani), depășind ritmul de creștere al prețurilor, iar previziunile UE privind economia României sunt optimiste.
Acest fact-check este produsul exclusiv al efortului echipei Factual. Într-o lume plină de dezinformări, ne bucurăm să putem contribui la informarea corectă a publicului.
AJUTĂ-NE SĂ FACEM MAI MULTSEO optimized by sem.ro SEO agency.