Florin Cîțu (PNL, președintele Senatului)
„Aceste măsuri sunt unice în Europa pentru că ele depind de gradul de incidență. În toată Europa, astfel de măsuri sunt luate unitar, pentru întreaga țară. În România, sunt luate în funcție de gradul de incidență”.
Fals
Barometru Factual
Coronavirus
Data verificării: 14.04.2021
www.factual.ro
Sursa afirmației: Guvernul României

Context

După stabilirea unor noi măsuri care au scopul de a împiedica răspândirea virusului, pe 29 martie 2021, premierul Florin Cîțu a declarat: Aceste măsuri sunt unice în Europa pentru că ele depind de gradul de incidență. În toată Europa, astfel de măsuri sunt luate unitar, pentru întreaga țară. În România, sunt luate în funcție de gradul de incidență”. 

 

Ce verificăm?

Dacă, în statele europene, măsurile sunt aplicate pe întreg teritoriul, indiferent de incidența pe regiuni.

Verificare

Statele europene au implementat și implementează în continuare măsuri locale, speciale pentru nevoile fiecărei zone, diferite de cele naționale, menite să reducă rata răspândirii cu coronavirus. 

Austria – Cetățenii din Viena, Austria Inferioară și Burgenland au primit un ordin prin care părăsirea locuințelor între 1 și 11 aprilie este interzisă. Ulterior, în Viena, perioada a fost prelungită până în 16 aprilie. Excepție de la regulă fac cazurile precum cele de îngrijire și asistență a persoanelor care necesită sprijin, cumpărăturile esențiale și deplasarea spre și dinspre locul de muncă. 

Belgia – În acest moment, măsurile sunt luate pentru toată țara, dar în cazuri epidemiologice speciale, autoritățile locale pot lua decizii separate.

Danemarca – În decembrie 2020, în șaizeci și nouă de municipalități a fost introdusă starea de lockdown, prin care cursurile au trecut în mediul online, iar activitățile din sfera culturală au fost oprite.

Franța – Pe 26 martie, au fost implementate măsuri mai dure în nouăsprezece departamente din Franța. Astfel, norme locale există în zone precum Paris, Seine-Saint-Denis, Pas-de -Calais și Rhône. Din 3 aprilie, însă, acestea au fost extinse pe tot teritoriul Franței.

Grecia – De la debutul anului 2021, Republica Elenă este divizată în trei culori, în funcție de gradul de infectare din fiecare zonă: galben (nivel A) și roșu (nivel B), din ianuarie, roșu închis (nivel C) din februarie. Spre exemplu, în zona galbenă, școala se desfășoară fizic, cu purtarea obligatorie a măștii în sala de clasă, iar în zona roșu închis, activitatea educațională este suspendată. Conform Ministerului Afacerilor Externe (MAE), circulația din zona roșie este restricționată în intervalul orar 18,00 – 05,00 (de luni până vineri), respectiv 19,00 – 06,00 (sâmbătă și duminică), mai puțin în Atena și Salonic.

Irlanda – Guvernul a decis implementarea a cinci scenarii, primul fiind adresat locațiilor mai puțin afectate, unde măsurile sunt cele mai permisive (activitățile sportive se desfășoară în interior și în exterior, cu asigurarea tuturor măsurilor de protecție; activitățile religioase pot fi desfășurate în interior, cu participarea a maximum 50 de credincioși; muzeele pot fi vizitate fizic, respectându-se distanțarea de doi metri între persoane, activitatea interioară a restaurantelor este permisă, cu respectarea normelor în vigoare), iar ultimul cuprinde reguli mai dure (activitățile sportive se desfășoară doar în exterior; activitățile religioase sunt desfășurate online; muzeele sunt închise; restaurantele sunt închise). În acest moment, toată Irlanda este în scenariul 5.

Italia – În noiembrie 2020, autoritățile din peninsulă au introdus restricții regionale, pe culori: roșu, portocaliu, galben și alb, unde roșu înseamnă că sunt înregistrate cele mai multe cazuri, la suta de mii de locuitori. În scenariul roșu, oamenii pot să-și părăsească locuințele numai pentru a ajunge la job, pentru cumpărături esențiale sau urgențe medicale. Instituțiile culturale și centrele de înfrumusețare sunt închise, iar competițiile sportive, amânate. Activitățile sportive individuale în aer liber sunt în continuare permise. Scenariul portocaliu presupune interzicerea circulației în intervalul orar 22,00-05,00, excepție făcând deplasarea spre locul de muncă sau o urgență medicală. Mișcarea în interiorul orașelor este permisă, dar părăsirea lor e posibilă numai cu acte doveditoare, pentru muncă, sănătate sau studiu. Instituțiile culturale sunt închise, în timp ce sălile de sport și centrele comerciale rămân deschise.

O regiune este considerată roșie, dacă incidența depășește 250 de cazuri, raportat la 100.000 de locuitori.

Începând cu 12 aprilie, patru regiuni din Italia (Campania, Puglia, Sardinia, Val d’Aosta) intră în zona roșie, iar toate celelalte se află în zona portocalie.

Norvegia – Patru zone de risc au fost instituie Norvegia, notate cu litere, de la A la D.

A- zonă foarte rapidă de răspândire

B- zonă cu risc mare de răspândire

C- zonă cu risc destul de mare de răspândire

D- zonă cu risc moderat de răspândire

MAE informează că, în Oslo, elevii din gimnazii și licee își desfășoară orele în regim online, restaurantele și instituțiile de cultură sunt închise, iar în locuințe se acceptă până la doi vizitatori. Orașele Viken și Gran au intrat la jumătatea lunii martie în zona A de răspândire a virusului.

Polonia – În regiunea Warmińsko-Mazurskie, școlile, centrele comerciale, restaurantele, hotelurile și muzeele sunt închise, în timp ce în alte trei regiuni, Pomorkie, Mosavia și Lubuski, norme mai stricte au început să fie aplicate de la jumătatea lunii martie.

Slovacia – Există mai multe zone de risc în cele 79 de districte, cu reguli diferite:

-zona 0: gri (cea mai puțin afectată)

-zona 1: verde

-zona 2: galben

-zona 3: portocaliu

-zona 4: roșu deschis (școlile funcționează; pentru deplasarea la locul de muncă este necesar un test Covid negativ, care să dateze de cel mult douăzeci și una de zile)

-zona 5: roșu (școlile funcționează; pentru deplasarea la locul de muncă este necesar un test Covid negativ, care să dateze de cel mult paisprezece zile; pentru deplasare în afara zonei este necesar un test Covid negativ, care să dateze de cel mult șapte zile)

-zona 6: roșu închis (școlile funcționează numai la recomandarea autorităților competente; pentru deplasarea la locul de muncă este necesar un test Covid negativ, care să dateze de cel mult șapte zile; pentru deplasare în afara zonei este necesar un test Covid negativ, care să dateze de cel mult șapte zile)

 -zona 7: negru (cea mai afectată; școli închise; pentru deplasarea la locul de muncă este necesar un test Covid negativ, care să dateze de cel mult șapte zile; interzisă intrarea și ieșirea din district)

Spania – Măsurile locale și regionale înglobează nouăsprezece comunități (insule, regiuni, provincii). Spre exemplu, în Asturias, unitățile comerciale își reduc activitatea cu clienții după ora 20,00, în vreme ce în Cantabria același lucru se întâmplă după  21,30. Printre alte zone în care au fost aplicate astfel de norme cu specific zonal amintim Madrid, Insulele Canare, Galicia și Țara Bascilor.

Concluzie

Afirmația lui Florin Cîțu este falsă. România nu este singura țară din Europa în care măsurile sunt luate la nivel local, în funcție de gradul de incidență al infectării cu coronavirus. 

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.