Florin Cîțu (PNL, președintele Senatului)
„[…] ca senator, ministru al Finanţelor, am fost cel mai atacat om de PSD, cele mai multe moţiuni simple asupra mea”.
Trunchiat
Barometru Factual
Politica
Data verificării: 06.06.2021
www.factual.ro
Sursa afirmației: G4media

Context

Pe 31 mai, Florin Cîțu – premierul României -, aflat într-o emisiune la Digi24, a declarat: „[…] în patru ani de zile, ca senator, ministru al Finanţelor, am fost cel mai atacat om de PSD, cele mai multe moţiuni simple asupra mea”.

Ce verificăm?

Câte moțiuni simple au fost depuse în ultimii 4 ani de către PSD împotriva lui Florin Cîțu, pe vremea când era ministru al Finanțelor și dacă este cel mai mare număr de moțiuni simple depuse împotriva unui ministru.

Verificare

Florin Cîțu a fost senator în legislatura 2016-2020 și ministru al Finanțelor în perioada 4 noiembrie 2019 – 23 decembrie 2020. 

În această perioadă, Partidul Social Democrat a depus două moțiuni simple împotriva lui. 

Prima moțiune simplă împotriva lui Florin Cîțu, în calitate de ministru al Finanțelor, a fost depusă la o lună de la preluarea mandatului, în decembrie 2019. Următoarea moțiune simplă împotriva lui a venit din partea deputaților și a fost depusă în mai 2020. 

Alți miniștri împotriva cărora au fost depuse moțiuni simple, inițiate de PSD, în legislatura 2016-2020, au fost ministrul  Nechita Adrian Oros, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale; ministrul Marcela Vela, fost ministru al Afacerilor Interne; ministrul Violeta Alexandru, fost ministru al Muncii și Protecției Sociale; ministrul Ion Ștefan, ministrul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației; și fostul ministru al Sănătății, Nelu Tătaru

Pentru fiecare dintre cei enumerați a fost depusă o singură moțiune simplă pe parcursul legislaturii trecute. 

În același timp, Florin Cîțu însuși, în calitate de senator, a fost printre inițiatorii mai multor moțiuni simple. Prima moțiune simplă semnată de către acesta făcea referire la situația sistemului de educație și cerea, printre altele, demiterea ministrului Educației de la acea vreme, Liviu Pop. A doua era îndreptată înspre Ministerul Finanțelor, condus, la acea vreme, de Ionuț Mișa. La scurt timp, Florin Cîțu a semnat o altă moțiune simplă, de data aceasta împotriva ministrului Fondurilor Europene, Rovana Plumb. Alte moțiuni simple semnate de către Florin Cîțu au fost împotriva lui Daniel Andrușcă (fostul ministru al Economiei), Lucian Șova (fostul ministru al Transporturilor), Bogdan Trif (fostul ministru al Turismului), Tudorel Toader (fostul ministru al Justiției), Eugen Teodorovici (fostul ministru al Fondurilor Europene), Teodor Meleșcanu (fostul ministru al afacerilor externe). 

Florin Cîțu nu a fost singurul ministru împotriva căruia au fost îndreptate mai multe moțiuni simple. De departe, cele mai multe moțiuni simple, în număr de patru, au fost îndreptate împotriva fostului ministru al Justiției, Tudorel Toader. Trei dintre ele au fost inițiate de deputați (prima, a doua, a treia).  

Moțiunile simple, împreună cu moțiunile de cenzură, fac parte din activitatea de control parlamentar și sunt prevăzute în Constituția României. Spre deosebire de moțiunile de cenzură, care au un efect direct, respectiv demiterea Guvernului, moțiunile simple sunt echivalente cu o interpelare sau cu o declarație politică. În fapt, sunt prevăzute în Constituția României la același articol, art. 112, „Întrebări, interpelări și moțiuni simple”: „Camera Deputaților sau Senatul poate adopta o moțiune simplă prin care să-și exprime poziția cu privire la o problemă de politică internă sau externă ori, după caz, cu privire la o problemă ce a făcut obiectul unei interpelări”.

Concluzie

Afirmația prim-ministrului Florin Cîțu este trunchiată. „Cele mai multe moțiuni simple” înseamnă, în fapt, doar două, iar moțiunile simple au doar rolul unor luări de poziție pe plan politic.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.