Senatorul Florin Cîţu a declarat în cadrul unei emisiuni difuzate de postul Realitatea că: “În acest guvern nu există o singură persoană care să fi lucrat o secundă în sectorul privat. Nu avem oameni care să-și fi asumat un risc. La Ministrul Finanțelor, acest lucru se vede.”
Jocuri de Putere, 22:11, Realitatea, 26.06.2018
Dacă niciun ministru din acest guvern nu a lucrat în mediul privat de afaceri și dacă acest lucru este valabil, inclusiv pentru ministrul Finanțelor.
Să-i luăm pe rând.
Viorica Dăncilă, prim ministru al României.
Conform CV-ului, Dăncilă a fost în perioda 1988 – 2009 inginer la Petrom SA – membru OMV Group, sucursala Videle, apoi a devenit deputat în Parlamentul European, funcție pe care a avut-o până în 2018 când a devenit premier.
Trebuie menționat că Petrom este o fostă firmă de stat, a cărei procedură de privatizare a început în anii 2000. Patru ani mai târziu, firma OMV Aktiengesellschaft, din Viena, a preluat pachetul majoritar de acțiuni, devenind asociată alături de statul român, Banca Europeana pentru Reconstrucție și Dezvoltare și alți acționari persoane fizice și juridice.
Așadar, Viorica Dăncilă a lucrat pentru o vreme într-o firmă cu acționariat public-privat.
Paul Stănescu, viceprim-ministru, ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice.
În perioada 1992-2008, a fost director al firmei Agromec Vișina SA. În 2008 a devenit președintele Consiliului Județean Olt.
Firma Agromec Vișina SA este o fostă firmă de stat, înființată în 1991 în Comuna Vișina Olt, privatizată și ea. Pe măsură ce anii au trecut, acțiunile au ajuns la diverse persoane fizice private din anturajul lui Paul Stănescu. Fondul Proprietății de Stat a ieșit complet din firmă în anul 2004.
Așadar, Paul Stănescu a lucrat pentru câțiva ani într-o firmă privată.
Graţiela Leocadia Gavrilescu – viceprim-ministru, Ministrul Mediului.
Între 1996 și 2004, a fost directorul firmei SC Arparom SA Bucov, apoi a devenit viceprimar al Ploieștiului.
Arparom SA Bucov a fost înființată în 1995 și până în 2005 a avut ca acționari majoritari firmele Arpacor SA Bucov și Romferchim SA București, iar ca acționari minoritari persoane fizice.
Mai departe, Arpacor este o fostă firmă de stat privatizată și ea. Cert este că datele din monitorul oficial al României arată că Gavrilescu a fost acționară în această companie.
Romferchim SA s-a desprins din fosta firmă de stat Chimica, privatizată prin metoda MEBO, adică acțiunile au fost cumpărate de angajați.
Este absolut cert că Gavrilescu a lucrat pentru o perioadă de timp în mediul privat.
Viorel Ștefan – viceprim-ministru.
Este parlamentar de carieră, Ștefan a lucrat în perioada 1980- 2002 la compania Navrom SA Galați.
Dacă ne uităm pe site-ul fostei companii de stat, remarcăm următorul aspect:
“Anul 1998 a marcat cea mai importanta transformare a companiei, devenind o societate cu capital integral privat. Un an mai târziu, în 1999, compania a initiat un amplu program de reorganizare care a condus la crearea actualului grup de firme Navrom”
Așadar, Ștefan a lucrat timp de patru ani la o companie privată.
Ana Birchall – viceprim-ministru pentru implementarea parteneriatelor strategice ale României.
În perioada 1996-1998, a fost șefa oficiului juridic al SC Omniasig SA, apoi a fost membra mai multor case de avocatură. Deci, a lucrat și ea în mediul privat.
Carmen Daniela Dan, ministrul Afacerilor Interne.
Dacă studiem CV-ul acesteia observăm că între 2001 și 2002 a lucrat la banca Raiffeisen, agenția Videle din județul Teleorman.
Și, ca să fie clar, grupul bancar austriac Raiffeisen a intrat în România în 1994, când a deschis prima sucursală la București și apoi a preluat Banca Agricolă.
Teodor-Viorel Meleșcanu, ministrul Afacerilor Externe.
A deținut funcții publice din 1966, dar a fost şi administrator al grupului Rompetrol, condus de Dinu Patriciu. Deci, a lucrat și în mediul privat.
Mihai-Viorel Fifor – ministrul Apărării Naţionale.
Și-a început cariera ca cercetător la un institut din Craiova, apoi a devenit managerul Muzeului Olteniei și apoi senator. Nu a lucrat în mediul privat.
Eugen Orlando Teodorovici, ministrul Finanţelor Publice
Bifează doar funcții publice din 1991 încoace.
Totuși, nu e ca și cum nu are nicio legătură cu mediul privat de afaceri.
În 2017, a fondat împreună cu George Răzvan Micu firma TMC ROMTEAM BUSINESS SRL, care este în funcțiune și astăzi.
Tudorel Toader – ministrul Justiţiei
Și-a început cariera în 1986 ca procuror la Panciu, județul Vrancea, și apoi din 1991 până în 2006 a fost avocat, dar a și predat studenților din Iași.
Adică a lucrat și mediul privat și la stat, pentru că și-a ales singur clienții, programul de lucru și angajații.
Petre Daea – ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale
Conform CV-ului, Petre Daea a lucrat toată viața lui în instituții de stat. Nu am identificat companii în care acesta să fi avut vreo calitate.
Valentin Popa – ministrul Educaţiei Naţionale
A lucrat, începând cu 1989, în cadrul Universității Ștefan Cel Mare din Suceava, până anul acesta, când a devenit ministru. Nu am identificat companii în care acesta să fi fost implicat.
Lia-Olguţa Vasilescu – ministrul Muncii şi Justiţiei Sociale
Conform CV-ului, înainte să intre în scena politică, doamna Vasilescu a fost jurnalist la două publicații: Cuvântul Libertății din Craiova și Libertatea din București, ambele înființate în anii ’90, având în spate permanent persoane fizice sau juridice ca asociați.
Dănuţ ANDRUŞCĂ – ministrul Economiei
O simplă analiză a CV-ului acestuia arată că, înainte să intre în politică, Andrușcă a lucrat ca director în două companii: S.C. ANDORIX și S.C. ULPROD, ambele din județul Neamț.
La o verificare rapidă, iese la iveală că ambele companii au fost fondate de actualul ministru, în Ulprod fiind co-asociată cu el Elena Andrușcă, soția sa. Deci, ministrul vine din mediul privat.
Anton Anton – ministrul Energiei
Până să ajungă pe funcții politice, ministrul Energiei a avut doar activități didactice. Nu am reușit să identificăm nicio rădăcină în mediul privat de afaceri.
Lucian Șova – ministrul Transporturilor
Conform CV-ului, acesta a fost în mai multe etape angajat la firma Cominfortrans SA Bacău:
În perioadele dintre aceste funcții, a lucrat la stat pe diverse funcții. Dar, să ne întoarcem la compania pentru care a lucrat Șova.
Cominfortrans SA a fost înființată în 1991, iar unul dintre fondatori a fost chiar ministrul Energiei, ceilalți fiind alte persoane fizice. Deci, Lucian Șova vine cu certitudine din mediul privat.
Rovana Plumb – ministrul Fondurilor Europene
Înainte să urce pe culmile politicii românești, Rovana Plumb a lucrat, conform CV-ului, la două firme de cosmetice.
Astfel în perioada 1984-1992 a avut funcția de inginer stagiar la firma Miraj București, apoi până în 1994 a fost directorul aceleiași companii.
Apoi compania și-a schimbat numele în Gerovital Cosmetics SA, iar din 1995 în 2000, Rovana Plumb a fost președintele firmei.
Fosta fabrică de cosmetice Miraj a fost privatizată la începutul anilor ‘90 printr-o metodă care permitea angajaților să cumpere acțiuni la firmă.
Ştefan-Radu Oprea – ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat
Conform biografiei, Oprea a lucrat din 1990 până în 2009, când a devenit prefect de Prahova, în mai multe SRL-uri. De exemplu, Oprea a condus de pe poziția de director SF Bau SRL. Actualul ministru menționează în CV că firma era membră a grupului austriac Strabag.
Oprea a lucrat așadar în mediul privat de afaceri.
Sorina Pintea – ministrul Sănătăţii
Din cv-ul acesteia observăm că în perioada 2007-2009 a fost consultant pentru firma Sov Consulting SRL din Baia Mare. Și datele din monitorul oficial arată că actualul ministru al Sănătății a fost chiar unul dintre fondatorii firmei.
George Vladimir Ivașcu – ministrul Culturii şi Identităţii Naţionale
A fost toată viața lui actor de teatru și observăm că a avut câteva colaborări pentru diverse filme străine. Deci a avut colaborări cu mediul privat.
Ioan Deneș – ministrul Apelor şi Pădurilor
Din comunism, până în 1993, a fost electrician la CFR. Apoi, pentru patru ani a fost profesor la Centrul de Plasament din Beclean. În 1997 a părăsit catedra și a lucrat, pe rând, ca director comercial pe rând la două SRL-uri înființate de persoane fizice.
Nicolae Burnete – ministrul Cercetării şi Inovării
A fost înainte de Revoluție, șef de atelier mecanic, iar apoi a intrat în mediul academic, având pe rând funcții din ce în ce mai importante la Universitatea Tehnică din Cluj.
Din 2005 până acum 3 ani, Burnete a fost co-asociat în firma Autoclaims Expert SRL din Cluj, alături de alte persoane. Deci, nu este nici el străin de mediul privat.
Petru Bogdan Cojocaru – ministrul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale
Este licențiat în IT și, până să escaladeze politic, conform CV-ului, a lucrat în mai multe companii private.
Ioana BRAN – ministrul Tineretului şi Sportului
Până în 2016, când a devenit consilier județean în Satu Mare, a fost angajată în mai multe firme:
În Alcorom sunt asociați Maria și Ioan Bran – probabil părinții ministrului, iar în Europrod SA sunt asociați mai mulți cetățeni români, printre care și un domn Bran, probabil rudă și el cu ministrul.
De asemenea, prima firmă la care a fost vreodată angajată Ioana Bran se numește Sell Bran SRL. În acea perioadă, singurul asociat al firmei era Ioan Marin Bran, probabil tot o rudă de-a ei.
Bogdan Gheorghe Trif – ministrul Turismului
Între anii 2002 și 2004, Trif a lucrat ca inginer la firma Ital Semințe SRL, apoi a lucrat doar în instituții de stat, majoritatea timpului fiind comisar al Gărzii de Mediu sau al Agenției de Protecția Mediului din Sibiu.
Societatea Ital Semințe SRL a fost înființată în anul 2001 și a avut ca asociați niște cetățeni italieni.
Natalia-Elena Intotero – ministrul pentru Românii de Pretutindeni
Și-a început cariera ca profesor la o școală din Brad, județul Hunedoara. În 2012, a devenit secretar de stat și apoi deputat. În CV-ul ei nu apare niciun loc de muncă în privat. Nu am identificat nicio firmă privată cu care să aibă legături.
Viorel Ilie – ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul
Și-a început cariera ca inginer la Combinatul Petrochimic Borzești în anul 1989, unde a stat doar cinci luni și apoi s-a mutat la Trust Foraj Extracție Moinești.
După alte trei locuri de muncă, în 2000 s-a angajat la firma Trust Incom SRL, unde a stat până în 2008. În acel an a devenit primar al Muncipiului Moinești, județul Bacău.
La Trust Incom, Ilie a avut două funcții: director și administrator, dar a mai avut și altă calitate, cea de asociat. În firmă, acum lichidată, l-a însoțit și Simona Ilie, soția lui, care a avut o parte din părțile sociale.
Victor Negrescu – ministrul delegat pentru Afaceri Europene
În CV-ul lui găsim prima anomalie. Este sigurul ministru care a scris că a lucrat la mai multe companii private, fără să spună care sunt acestea. A precizat doar că s-a întâmplat în perioada 2007-2014 și a deținut funcții manageriale.
Noi am reușit să identificăm doar trei miniștri care nu au lucrat în mediul privat. Chiar și ministrul Finanțelor, cel pe care îl menționează deputatul Florin Cîţu, are o legătură cu mediul privat de afaceri. Afirmația lui este deci falsă.
Acest fact-check este produsul exclusiv al efortului echipei Factual. Într-o lume plină de dezinformări, ne bucurăm să putem contribui la informarea corectă a publicului.
AJUTĂ-NE SĂ FACEM MAI MULTSEO optimized by sem.ro SEO agency.