În 19 octombrie, înainte ca miniștrii guvernului propus de Dacian Cioloș să fie audiați în comisiile parlamentare, prim-ministrul demis Florin Cîțu a spus, legat de programul de guvernare al USR:
„Apărarea nu mai primeşte 2% din PIB. E o primă încălcare a legăturii noastre, a relației noastre cu NATO și a promisiunii pe care o avem pentru a păstra acest procent în guvern. Este mai mic decât 2%”.
Cât din PIB a fost alocat apărării în programul de guvernare USR și dacă s-ar fi încălcat astfel vreo promisiune față de NATO.
În programul de guvernare propus de USR în octombrie 2021, la capitolul „Apărare Națională”, nu se menționează nicăieri care ar fi procentul din PIB alocat Apărării.
Cu toate acestea, fără să prezinte niciun fel de sursă sau altă cifră pentru afirmația sa, Florin Cîțu a declarat că target-ul de 2% din PIB ar urma să fie redus. Declarația a fost imediat preluată de site-urile de propagandă pro-rusești.
Deputatul Nicu Fălcoi, propus de USR pentru funcția de ministru al Apărării Naționale, a răspuns în aceeași zi la acuzația lui Florin Cîțu, declarând că „În opinia noastră nu mai trebuie prevăzută această cifră. Este de la sine înţeles. Este lege în acest moment şi este o înţelegere la care au achiesat toate partidele politice că România va aloca minim 2% pentru Apărare în anii următori. (…) Nu, nu a scăpat. În opinia noastră, chiar nu trebuia să scriem 2% în acel program de guvernare. Este de la sine înţeles că acel 2% există. Da, putem să discutăm în viitor poate şi de o creştere a acestui procent. Asta nu înseamnă că acum este momentul, dar într-un viitor“.
Conform Cartei Albe a Apărării, document care „concretizează angajamentul ferm al Guvernului pentru asigurarea securității poporului român și pentru apărarea teritoriului, valorilor și intereselor noastre naționale”, România s-a angajat să aloce „2% din PIB pentru apărare, din care cel puțin 20% pentru înzestrare și modernizare, potrivit cerinței de asigurare a parametrilor stabiliți în context NATO pentru finanțarea apărării și Acordului politic național privind creșterea finanțării pentru apărare pentru perioada 2017-2027 și în perspectiva următorilor ani”.
Afirmația lui Florin Cîțu este falsă.
Acest fact-check este produsul exclusiv al efortului echipei Factual. Într-o lume plină de dezinformări, ne bucurăm să putem contribui la informarea corectă a publicului.
AJUTĂ-NE SĂ FACEM MAI MULTSEO optimized by sem.ro SEO agency.