În 5 iulie 2021, premierul Florin Cîțu a scris pe Facebook:
„Rata șomajului a scăzut în fiecare lună din 2021. INS a anunțat că rata șomajului în luna mai a ajuns la 5.5% și la cel mai mic număr de persoane în șomaj din martie 2020.”
Dacă rata șomajului este în scădere de la începutul anului și dacă numărul de persoane în șomaj a atins, în mai 2021, cea mai mică valoarea din martie 2020 până în prezent.
Pe 1 iulie 2021, Institutul Național de Statistică a anunțat că rata șomajului, adică ponderea şomerilor în populaţia activă, a scăzut în luna mai, ajungând la 5.5%
Anunțul făcut de INS arată că se referă la Șomajul BIM Lunar, adică în conformitate cu standardele Biroului Internaţional al Muncii, datele fiind obţinute prin Ancheta asupra forţei de muncă în gospodării (AMIGO), fiind practic o cercetare în anumite gospodării din România.
Am comparat datele de pe site-ul Ministerului Muncii cu cele din comunicatul Institutului Național de Statistică, am considerat că trebuie să întrebăm de unde apare diferența de date.
Redactorul Factual a contactat INS telefonic și i s-a spus că datele pe care trebuie să le folosim sunt cele din baza de date și nu cele din comunicat.
Apoi am comparat datele de pe site-ul Ministerului Muncii (2021 și 2020) și cele din aplicația INS, iar acestea sunt identice. Sintetizate, ele arată următoarea evoluție:
Afirmațiile lui Florin Cîțu sunt trunchiate. Acesta a ales să prezinte datele unei cercetări făcute de Institutul Național de Statististică și nu date oficiale privind rata șomajului și numărul șomerilor înregistrați.
Acest fact-check este produsul exclusiv al efortului echipei Factual. Într-o lume plină de dezinformări, ne bucurăm să putem contribui la informarea corectă a publicului.
AJUTĂ-NE SĂ FACEM MAI MULTSEO optimized by sem.ro SEO agency.