Gabriel Mutu (PSD)
„În acest an, România nu beneficiază de bani de la Uniunea Europeană! (...) aflăm cu stupoare că în exercițiul financiar multianual 2021-2027 sunt ZERO bani disponibili. Cu toate acestea, este și mai grav faptul că au întârziat nepermis de mult aprobarea PNRR, astfel că avansul pe care Uniunea Europeană îl va putea acorda, va fi doar pe hârtie”.
Fals
Barometru Factual
Finante
Data verificării: 15.05.2021
www.factual.ro
Sursa afirmației: Facebook

Context

În 6 mai 2021, senatorul PSD Gabriel Mutu a făcut mai multe comentarii referitoare la fondurile europene de care beneficiază România prin cadrul financiar multianual 2021-2027 și prin Planul Național de Redresare și Reziliență:

„În acest an, România nu beneficiază de bani de la Uniunea Europeană!

După ce coaliția de guvernare a refuzat orice propunere a Partidului Social Democrat cu privire la strategia pe care ar trebui să o abordăm pentru a putea beneficia de bani europeni, aflăm cu stupoare că în exercițiul financiar multianual 2021-2027 sunt ZERO bani disponibili. Cu toate acestea, este și mai grav faptul că au întârziat nepermis de mult aprobarea PNRR, astfel că avansul pe care Uniunea Europeană îl va putea acorda, va fi doar pe hârtie. În concret, din cele 80 de miliarde nu ni se vor atribui nici măcar o parte! Totul este doar pe hârtie, nimic concret, nimic sustenabil!”

Ce verificăm?

Dacă România beneficiază de fonduri europene în 2021, cum funcționează bugetele multianuale ale Uniunii Europene și când vor deveni disponibile fondurile din Mecanismul de Reziliență și Redresare.

Verificare

Conform Tratatului privind Funcționarea Uniunii Europene, instituțiile europene aprobă un buget multianual (cu o durată minimă de 5 ani), numit cadru financiar multianual (CFM), împărțit în mai multe fonduri, precum Fondul de Coeziune, Fondul European de Dezvoltare Regională, Politica Agricolă Comună etc. 

Fiecare stat membru stabilește apoi cum va cheltui banii europeni, sub forma unor planuri detaliate, numite Programe Operaționale Sectoriale (de exemplu, Programul Operațional Infrastructură Mare – POIM).

După ce Parlamentul European și-a dat acordul, Consiliul Uniunii Europene a adoptat, la 17 decembrie 2020, cadrul financiar multianual pentru perioada 2021-2027. Conform acestuia, România are alocate 47,6 de miliarde de euro, la care se adaugă 29,2 de miliarde de euro (jumătate împrumuturi, jumătate fonduri nerambursabile), care vor veni prin Mecanismul de Redresare și Reziliență (MRR), un instrument de finanțare nou și separat de CFM, menit să amelioreze efectele pandemiei. 

Pentru a obține banii din MRR, fiecare stat trebuie să elaboreze un plan național de reziliență și redresare (PNRR), care să conțină un program de reforme. În total, peste 80 de miliarde de euro au fost puși la dispoziția țării noastre, în următorii 7 ani.

Faptul că bugetul multianual european a fost deja adoptat nu înseamnă că statele membre au primit fonduri prin cadrul financiar multianual 2021-2027 încă de la 1 ianuarie 2021, pentru că mai întâi trebuie aprobate programele sectoriale pentru fiecare țară, dar și regulamentele europene de cheltuire a acestor bani. 

Conform Consiliului UE, majoritatea programelor sectoriale vor fi adoptate în prima jumătate a anului 2021, urmând să se aplice retroactiv. Aceasta este procedura obișnuită: de exemplu, în exercițiul bugetar trecut (2014-2020), România a aprobat primul Program Operațional abia în noiembrie 2014, în condițiile în care cadrul financiar multianual fusese adoptat încă din decembrie 2013. Aprobarea celor nouă programe operaționale din cadrul financiar trecut a durat până în iulie 2015, deci un an și jumătate de la adoptarea bugetului de către Consiliu.

Până la elaborarea și aprobarea acestor planuri, pentru fiecare țară se continuă finanțarea pe cadrul financiar multianual trecut: statele membre pot cheltui fondurile din CFM 2014-2020 până la finalul anului 2023

Astfel, în 2021, România (și restul statelor membre) continuă să cheltuiască fondurile neutilizate din cadrul financiar multianual 2014-2020. 

Potrivit Ministerului Finanțelor, de la 1 ianuarie până la 31 martie 2021, România a primit circa 2,5 miliarde de euro de la bugetul Uniunii Europene, plătind, în aceeași perioadă, o contribuție națională de 841 de milioane de euro, diferența ridicându-se la 1,66 miliarde. 

Mai mult, doar Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM), menționat anterior, a primit, din ianuarie până în mai 2021, 541 de milioane de euro, din cadrul financiar multianual 2014-2020.

În ceea ce privește suma de 29,2 miliarde de euro din PNRR, așa cum indică o altă verificare Factual, statele membre pot prezenta planurile naționale până la mijlocul anului 2022. Unele state au făcut asta deja (Germania, Portugalia, Franța etc.). Altele, precum România, Ungaria, Finlanda, încă se află în negocieri cu Comisia Europeană privind forma definitivă a acestora. 

O întreagă altă categorie de state, care include Olanda, Bulgaria, Malta, au planurile de redresare încă în lucru, deci nu au ajuns la etapa negocierilor. Conform calendarului oferit de Comisia Europeană, „avansul” (pre-finanțarea) de 13% din Mecanismul de Redresare și Reziliență este acordat la 5 luni de la prezentarea planurilor naționale în fața Comisiei (acestea trebuie aprobate, fiecare în parte, și de Consiliul Uniunii Europene). 

Asta înseamnă că, cel mai devreme, banii vor deveni disponibili în octombrie 2021.

Concluzie

Afirmația lui Gabriel Mutu este falsă. România, ca și alte state membre, beneficiază în 2021 de fonduri europene din cadrul financiar multianual 2014-2020, până la aprobarea programelor sectoriale operaționale pentru noul cadru financiar multianual. Pre-finanțările din mecanismul de reziliență și redresare devin disponibile începând cu octombrie 2021.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.