Gabriela Firea (PSD, senator)
„Suntem singura ţară care a internat persoane fără niciun simptom şi am aglomerat spitalele. Am umplut spitalele cu persoane care nu aveau niciun fel de problemă. Suntem singurii din Europa care au internat persoane fără niciun simptom.”
Adevărat
Barometru Factual
Coronavirus
Data verificării: 19.08.2020
www.factual.ro
Sursa afirmației: România TV

Context

După ce secretarul de stat Raed Arafat spunea că în spitalele din Capitală nu mai sunt locuri la ATI, Gabriela Firea a declarat pe 20 iulie 2020.

 

„Suntem singura ţară care a internat persoane fără niciun simptom şi am aglomerat spitalele. Am umplut spitalele cu persoane care nu aveau niciun fel de problemă. Suntem singurii din Europa care au internat persoane fără niciun simptom.”

Ce verificăm?

Dacă România este singura țară din Europa care a internat în spital persoane fără niciun simptom de Covid-19.

Verificare

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) arată că un caz asimptomatic este un individ care are un test pozitiv confirmat de laborator și care nu prezintă simptome pe parcursul infecției cu SARS-CoV-2.

Am verificat măsurile din majoritatea statele europene în contextul crizei de Covid 19. Datele le-am cules de pe Health System Response Monitor (HSRM), o platformă  comună a Oficiului Regional OMS pentru Europa, al Comisiei Europene și al Observatorului European. 

Multe țări au ales să păstreze internate în spitale doar cazurile confirmate de COVID-19 care prezintă simptome severe și au nevoie de supraveghere constantă sau ventilație, în timp ce cazurile cu simptome ușoare și chiar și medii sunt trimise acasă și contactate în mod regulat de personalul medical pentru monitorizare, potrivit unei analize Health System Response Monitor

La niciuna dintre țările disponibile pe platformă nu este menționat faptul că persoanele asimptomatice au fost sau sunt internate în spital. Dimpotrivă. Spre exemplu:

  • Armenia: Inițial, toate cazurile au fost tratate în mediul spitalicesc, iar cazurile ușoare / asimptomatice au fost puse în carantină în observare în unități dedicate, în principal hoteluri. Cazurile asimptomatice își petrec carantina în hoteluri în prezent.
  • Bulgaria: Pacienții asimptomatici, descoperiți ca persoane de contact la pacienții infectați sau în studiile epidemiologice, precum și pacienții cu simptome ușoare, fără afecțiuni cronice, sunt supuși la izolare și tratament obligatoriu la domiciliu.
  • Grecia: Dacă la începutul pandemiei, persoanele asimptomatice erau identificate și aveau un istoric de călătorie în zonele de transmisie în curs în ultimele 14 zile, le era impusă izolarea cel puțin 14 zile de la expunerea raportată la infecție. Dacă izolarea nu era posibilă pentru persoanele asimptomatice, acești indivizi erau obligați să poarte o mască chirurgicală atunci când se deplasau și intrau în contact cu alte persoane, timp de cel puțin 14 zile de la expunerea lor raportată la infecție.
  • Italia: Izolarea trebuie să dureze în total 14 zile pentru cei care au avut un contact strâns cu un caz pozitiv, chiar dacă sunt asimptomatici. 
  • Macedonia de Nord: Toți resortisanții, simptomatici și asimptomatici care au fost testați pentru coronavirus, ar trebui să fie auto-izolați din momentul prelevării probelor până la primirea rezultatului. Autoizolarea ar trebui să dureze până când se obține rezultatul negativ al testului.
  • Monaco: Cele mai grave cazuri sunt spitalizate, iar „Centrul de monitorizare la domiciliu” este responsabil de urmărirea pacienților pozitivi, dar asimptomatici sau care prezintă doar simptome ușoare și, prin urmare, pot să rămână acasă.
  • Ungaria: Autoizolarea (carantina la domiciliu) este obligatorie pentru orice persoană asimptomatică care a fost în contact strâns cu cazul suspect sau confirmat de COVID-19.
  • Regatul Unit: La începutul pandemiei persoanele asimptomatice au fost trimise în carantină la repatriere, iar acest lucru a fost obligatoriu.

Ce se întâmpla în România

 

În 23 iunie 2020, Ministerul Sănătății a modificat criteriile de externare pentru pacienții cu afecțiunea COVID 19. Astfel: 

  • pacienții asimptomatici cu factori de risc (…) vor fi internați în spitale de faza 2 sau suport. Aceștia vor putea fi externați după minim 10 zile de internare în lipsa febrei și ameliorarea simptomatologiei, pentru cel puțin 72 ore. Testarea de control se va efectua în ziua 8 de la internare.
  • pacienții asimptomatici care sunt pozitivi la testul de control vor putea fi externați după 10 zile, dacă medicul curant consideră oportun pe baza criteriilor clinice, cu condiția izolării la domiciliu până la împlinirea celor 14 zile ale perioadei de izolare care decurge de la momentul internării (respectiv 4 zile de la externare).
  • pacienții asimptomatici care sunt negativi la testul de control vor putea fi externați după 10 zile, fără a fi necesară izolarea la domiciliu.

Concluzie

Afirmațiile Gabrielei Firea sunt adevărate. România este singura țară din Europa care a internat persoane asimptomatice.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.