Gabriela Firea – fostul primarul Capitalei – a declara în 10 septembrie 2020 că:
„Trebuie să luăm în discuție acest subiect. La clasele I-IV e foarte dificil să-i convingi pe copii să poarte măști. Un copil să stea 4-5 ore pe zi cu masca… nu se mai oxigenează potrivit creierul.”
Dacă purtarea măștii afectează copiii.
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) răspunde la câteva întrebări legate de purtarea măștilor de copii. Spre exemplu: „Ar trebui să poarte copii o mască?”
În primul rând, după ce un grup internațional și multidisciplinar de experți reunit de OMS a examinat dovezile privind boala și transmiterea COVID-19 la copii și probele limitate disponibile cu privire la utilizarea măștilor de către copii, pe baza acestora și a altor factori, cum ar fi nevoile psiho-sociale ale copiilor și etapele de dezvoltare, OMS și UNICEF au ajuns la concluzia că „copiilor cu vârsta de până la 5 ani nu ar trebui să li se ceară să poarte măști.”
OMS și UNICEF recomandă ca decizia de a folosi măști pentru copii cu vârsta cuprinsă între 6-11 ani să fie luată pe factori precum: dacă există o transmisie pe scară largă în zona în care locuiește copilul; să aibă acces la măști, precum și spălarea și înlocuirea măștilor în anumite setări (cum ar fi școlile și serviciile de îngrijire a copiilor), să existe o supraveghere adecvată din partea adulților și instrucțiuni pentru copil cu privire la modul de a îmbrăca, scoate și purta în siguranță măști și să fie luat în calcul impactul potențial al purtării unei măști asupra învățării și dezvoltării psihosociale, în consultare cu profesorii, părinții / îngrijitorii și / sau furnizorii medical.
De asemenea, „OMS și UNICEF recomandă copiilor în vârstă de 12 ani și peste să poarte o mască în aceleași condiții ca și adulții, în special atunci când nu pot garanta o distanță de cel puțin 1 metru față de ceilalți și există o transmisie pe scară largă în zonă”.
Tot potrivit OMS, copiii care, în general, au o stare bună de sănătate pot purta o mască non-medicală sau din țesătură. Aceasta împiedică transmiterea virusului către alții dacă sunt infectați și nu sunt conștienți de acest lucru. Copiii cu afecțiuni de sănătate cum ar fi fibroză chistică, cancer sau imunosupresie, ar trebui, să poarte o mască medicală.
Iar portalul healthychildren.org al Academiei Americane de Pediatrie arată că, deși, „au existat îngrijorări cu privire la faptul că măștile din pânză pot reduce aportul de oxigen și pot duce la niveluri scăzute de oxigen din sânge, afecțiune cunoscută sub numele de hipoxemie, măștile din pânză sunt fabricate din materiale respirabile care nu vor bloca oxigenul de care are nevoie un copil și nici nu îi vor afecta capacitatea de a se concentra sau de a învăța la școală”. În plus, „marea majoritate a copiilor în vârstă de peste 2 ani pot purta în siguranță o mască de pânză pe perioade lungi de timp, cum ar fi o zi de școală, inclusiv de către copiii cu multe afecțiuni medicale”.
Mai mult decât atât, explică healthychildren.org, „purtarea unei măști de pânză care să acopere fața nu va afecta plămânii copilului să se dezvolte normal, iar acest lucru se datorează faptului că oxigenul curge prin și în jurul măștii, în timp ce blochează picăturile de salivă care pot conține virusul”.
Astfel, potrivit datelor pe care experții le au pus dispoziție în acest moment, purtarea măștii nu afectează sănătatea copiilor.
Afirmațiile Gabrielei Firea sunt false. Până la acest moment, experții arată că purtarea măștii este protecție și pentru copii și nu le afectează sănătatea.
Acest fact-check este produsul exclusiv al efortului echipei Factual. Într-o lume plină de dezinformări, ne bucurăm să putem contribui la informarea corectă a publicului.
AJUTĂ-NE SĂ FACEM MAI MULTSEO optimized by sem.ro SEO agency.