Pe 29 octombrie 2020, Gabriela Firea – fost primar general al Bucureștiului și actuală candidată la Senat – a cerut noului prefect al Capitalei să redeschidă școlile din București și a declarat:
„(…)în Europa, doar România și Lituania țin școlile închise.”
Ce state au închis școlile.
Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO) monitorizează deciziile luate de fiecare țară din lume cu privire la unitățile de învățământ în contextul pandemiei.
În 14 septembrie, când a început noul an școlar în România, majoritatea statelor europene aveau școlile deschise.
Doar țara noastră, Bosnia și Herțegovina și Grecia le aveau deschise parțial.
La momentul declarației făcute de Gabriela Firea, România, Letonia, Croația, Bosnia și Herțegovina, Macedonia de Nord și Turcia aveau școlile parțial deschise. Lituania era în vacanță.
În 12 octombrie 2020, guvernul ceh a decis ca școlile să facă temporar cursurile online. Unitățile învățământ pentru preșcolari au rămas în acest regim până la începutul lunii noiembrie, aceasta fiind o decizie complementară, dat fiind că învățământul la distanță era deja în vigoare pentru școlile gimnaziale în zonele cu un număr mare de infectări.
Guvernul a decis să extindă starea de urgență și toate măsurile actuale de criză până la 20 noiembrie. Restricția privind funcționarea școlilor a fost și ea prelungită cu condiția ca această măsură să fie anulată în funcție de situația epidemică.
Restricția a fost extinsă acum la școlile speciale, iar cursurile se țin online.
Câteva provincii din Italia au luat decizia să închidă școlile.
Campania: școlile primare și secundare au fost închise până la 31 octombrie. Lombardia a cerut școlilor secundare să își țină, pe cât posibil, cursurile online de la 26 octombrie.
Calabria: cursurile din școlile secundare sunt suspendate din 26 octombrie până în 13 noiembrie. Universitățile sunt închise până pe 24 noiembrie.
Sicilia: liceele sunt închise din 26 octombrie, pe termen nedefinit.
Abruzzo: liceele și universitățile sunt închisepână la o nouă decizie.
Letonia are școlile deschise parțial, în baza a trei scenarii stabilite înainte de începerea anului școlar. Învățământul la distanță a fost impus parțial în Letonia pentru elevii din clasele VII-XII din 23 octombrie (după ce elevii au avut o săptămână de vacanță de toamnă) până la 13 noiembrie. Elevii din clasele I – VI merg la școală dacă instituția nu se află într-o municipalitate în care sunt impuse restricții speciale.
În 26 octombrie ministrul Sănătății din Letonia Ilze Viņķele a afirmat că dacă Covid-19 va continua să se răspândească la fel de rapid în unitățile de învățământ, va fi necesar ca toți elevii să învețe de la distanță. Cele mai recente știri arată că Letonia ia în calcul posibilitatea de a prelungi anul școlar.
Școlile din Slovacia sunt doar parțial deschise. Orele pentru grădiniță și școli primare se desfășoară în continuare normal, însă din 12 octombrie s-a luat decizia ca școlile secundare să își desfășoare orele la distanță până la noi indicații.
Școlile din România sunt în prezent parțial deschise și sunt luate în calcul trei scenarii:
În 29 octombrie, un număr de 15 județe se aflau în scenariul verde, 21 județe în scenariul galben, iar în cel roșu, printre care și Municipiul București:
În 7 noiembrie, ora 13.00, situația se prezintă astfel:
Afirmațiile Gabrielei Firea sunt false. Școlile în România nu erau închise total. La momentul declarației, România, Letonia, Croația, Bosnia și Herțegovina, Macedonia de Nord și Turcia aveau școlile parțial deschise. Lituania avea școlile închise pentru că până la 2 noiembrie acestea au fost în vacanță, potrivit calendarului școlar.
Acest fact-check este produsul exclusiv al efortului echipei Factual. Într-o lume plină de dezinformări, ne bucurăm să putem contribui la informarea corectă a publicului.
AJUTĂ-NE SĂ FACEM MAI MULTSEO optimized by sem.ro SEO agency.