Inițial, Vlad Voiculescu, ministrul Sănătăţii, a declarat că există ţări care „nu au văzut o doză de vaccin” împotriva virusului Sars-Cov-2, dând ca exemplu Japonia.
Apoi, Gabriela Firea, senator PSD, a susţinut în 20 ianuarie că Japonia face parte dintr-un grup de state care au amânat vaccinarea împotriva COVID-19 până ce vor putea fi evaluate efectele vaccinării în masă din alte ţări :
„În realitate, mai multe țări dezvoltate între care Japonia, Taiwan, Noua Zeelandă, Australia, Coreea de Sud, au amânat deliberat vaccinarea populației pentru a aștepta noi rezultate ale testelor clinice și pentru a vedea ce se întâmplă în țările care își vaccinează deja cetățenii.”
Situaţia vaccinărilor din statele menţionate de Gabriela Firea.
Japonia nu a început procesul de vaccinare, dar au fost încheiate acorduri de livrare pentru un număr de doze care permite imunizarea întregii populaţii. Pentru vaccinul dezvoltat de Pfizer/BioNTech, procesul de aprobare a început în decembrie anul trecut, iar pentru cel produs de Moderna, studiile clinice au început anul acesta.
În Japonia, încrederea publică în siguranţa vaccinurilor este printre cele mai scăzute din lume, chiar şi în cazul vaccinurilor utilizate de zeci de ani.
Până în prezent, în Japonia au fost înregistrate 4501 de decese din cauza COVID 19, adică o rată de 3,56 decese la 100.000 de locuitori. Pe fondul creşterii numărului de infecţii, Taro Kono, coordonatorul programului de vaccinare a declarat că termenul pentru începerea campaniei de vaccinare este februarie, dar nu a confirmat că până la jumătatea anului vor fi livrate suficiente doze pentru imunizarea în masă, aşa cum declarase anterior prim ministrul Yoshihide Suga.
Guvernul taiwanez a încheiat un acord pentru 20 de milioane de doze de vaccin şi aşteaptă alte 4,7 milioane de doze furnizate prin COVAX (o colaborare mondială vizând accelerarea creării, producerii și accesului echitabil la teste, tratamente și vaccinuri vizând COVID-19). Licenţa de distribuție în teritoriul taiwanez pentru vaccinul dezvoltat de Pfizer/BioNTech aparţine unei companii chineze, dar autorităţile refuză să le importe dacă sunt fabricate în China. În Taiwan au fost înregistrate 7 decese cauzate de SarsCov-2.
Această țară a înregistrat un număr de 25 de decese, iar autorităţile consideră că pot fi mai precaute decât alte state şi că demararea mai târzie a campaniei de vaccinare permite evitarea problemelor de logistică care pot apărea. Cu toate acestea, vaccinul este evaluat în regim de urgenţă, cu prioritate faţă de alte produse.
Prim ministrul australian, Scott Morrison a declarat că în Marea Britanie vaccinul este insuficient testat, declaraţie retractată ulterior. Tot el a spus că Australia nu are motive să scurteze procesul de autorizare pentru niciun vaccin.
Totuşi, termenul pentru începerea campaniei de vaccinare a fost devansat pentru februarie, iar dozele ar putea fi insuficiente. În 25 ianuarie vaccinul companiei Pfizer a primit autorizaţia provizorie.
În Australia au fost înregistrate 909 decese (3,56 la 100.000 de locuitori).
În noiembrie anul trecut, ministrul Sănătății a declarat că aşteaptă o stabilizare a preţurilor vaccinurilor. Tot anul trecut, oficiali coreeni declarau că, datorită, numărului mic de infecţii, pot să înceapă imunizarea după ce analizează defăşurarea campaniilor în alte state.
Există experți care pun amânarea campaniei pe seama incapacităţii guvernului de a asigura dozele şi logistica necesare imunizării. Coreea de Sud a înregistrat 283 de decese (0,55 de decese/100.000 de locuitori), de la începutul pandemiei.
Afirmația Gabrielei Firea este trunchiată. Ţările menţionate de ea nu au demarat vaccinarea în masă şi există declaraţii oficiale ale autorităţilor care consideră că pot aștepta apariţia datelor despre impactul imunizării începute de alte țări. Însă este vorba de state care au reuşit să menţină numărul infecţiilor cu Sars Cov 2 la un nivel scăzut şi nu s-au concentrat pe accelerarea autorizării vaccinurilor şi a pregătiriii logistice.
Acest fact-check este produsul exclusiv al efortului echipei Factual. Într-o lume plină de dezinformări, ne bucurăm să putem contribui la informarea corectă a publicului.
AJUTĂ-NE SĂ FACEM MAI MULTSEO optimized by sem.ro SEO agency.