Gabriela Firea (PSD, senator)
Orice coleg care are o nemulţumire sau o supărare cred că trebuie să o afirme întâi în cadrul forurilor de conducere ale partidului şi nu la emisuni televizate. Şi eu am nemulţumiri şi le-am spus de fiecare dată în forurile statutare şi nu m-am dus la emisiuni să spun ce am de afirmat şi ce trebuie să fie reglat şi corectat în interiorul partidului.
Fals
Barometru Factual
Politica
Data verificării: 13.10.2017
www.factual.ro
Sursa afirmației: Realitatea

Context

Gabriela Firea, primarul general al Municipiului Bucureşti, a comentat înainte de Comitetul Executiv Național al PSD (CEx) acţiunile lui Mihai Tudose de a vorbi despre colegi de partid la emisiuni TV:

 

Orice coleg care are o nemulţumire sau o supărare cred că trebuie să o afirme întâi în cadrul forurilor de conducere ale partidului şi nu la emisuni televizate. Şi eu am nemulţumiri şi le-am spus de fiecare dată în forurile statutare şi nu m-am dus la emisiuni să spun ce am de afirmat şi ce trebuie să fie reglat şi corectat în interiorul partidului.

 

Ce verificăm?

Dacă Gabriela Firea şi-a criticat colegii de partid doar în cadrul forurilor de conducere ale partidului și nu în cadrul unor emisiuni TV.

Verificare

Găsiţi mai jos o serie de declaraţii ale Gabrielei Firea la adresa colegului de partid (la acea vreme) Sorin Grindeanu, pe care le-a făcut la diverse posturi TV:

 

  • Tot ceea ce solicită Primăria Capitalei către Guvern se loveşte ca de un zid. Avem o relaţie mai proastă decât pe vremea tehnocraţilor (…) Dacă solicit sprijin guvernamental nu o fac pentru mine. (…) Sunt surprinsă că există o reacţie ori înceată, ori de refuz, din partea reprezentanţilor unor ministere, care pur şi simplu pun în dificultate Primăria Capitalei. (6 iunie, Antena 3, sursă)
  • Este o sumă de senzaţii pe care ni le lasă la vedere prestaţia premierului. La început a înţeles rolul său, anume că reprezintă o funcţie numită şi a înţeles că trebuie să există o relaţie puternică cu conducerea partidului şi a alianţei pentru a aplica programul de guvernare ad litteram. Ulterior, cred că a fost un moment în care nu a mai simţit această nevoie. Probabil a umplut golul lăsat de absenţa în consultarea sa cu domnii Dragnea şi Tăriceanu cu altceva. Rămâne să aflăm ce anume este acel altceva. Noi îi asiguram spatele politic. În momentul în care nu a mai considerat util spatele politic, înseamnă că are alt spate, poate. (10 iunie, România TV, sursă)
  • Dacă — ipotetic vorbind — un nebun ne spune să ne aruncăm de la etajul 20, pentru că apoi se aruncă și el, noi ce facem? Îl urmăm? Domnul Grindeanu a jucat în această seară ‘balena albastră’ politică. Dumnealui se sinucide politic și mai vrea să se sinucidă cu el încă vreo 14. Haideți să fim serioși! Avem o răspundere. (…) Am promis ceva românilor și la nivel local, eu, aici, în București, și colegii parlamentari. Și acum vrem să ne ținem de cuvânt. […] S-a baricadat în clădirea Guvernului. (…) Am o supoziție, cred că va putea fi acuzat la un moment dat de uzurpare de calități oficiale. În orice democrație, regula este următoarea: partidele participă în alegeri. Câștigă un partid sau o coaliție alegerile, se formează majoritate parlamentară, care creează un guvern și guvernează, cu sprijinul politic. […] u alte cuvinte, dacă ieri la CEx, domnul Grindeanu ne-a trădat pe noi, cei care l-am susținut să ajungă prim-ministru, în această seară dă dovada că îi trădează pe români. […] Domnul prim-ministru în șase luni de zile nu și-a găsit o oră în programul domniei sale să ne primească. Ne-a programat pentru data de 7 mai, a anulat acea întâlnire, a promis că ne reprogramează. Nici în ziua de azi nu ne-a mai invitat. (15 iunie, România TV, sursă)
  • Faptul că acum aceste reguli sunt călcate în picioare de domnii Grindeanu şi Ponta ne duce cu gândul că ce nu au reusit inamicii politici vor reusi cei doi foşti colegi. (…) Dacă la Comitetul executiv domnul Grindeanu nu ar fi şters-o englezeşte, probabil că altul ar fi fost deznodământul. Domnia sa a dovedit, prin comportament, că, de fapt, urmărea un plan malefic, de distrugere a PSD. A venit, a sfidat colegii şi în momentul în care s-a luat pauză s-a reîntors şi a spus că el nu îşi va da demisia decât dacă preşedintele ţării va garanta că va numi un premier tot de la PSD. (17 iunie, Antena 3, sursă)
  • Nimeni nu are pretenția de la un prim-ministru să se implice în detaliu și la nivel tehnic în aceste subiecte, dar în momentul în care toate informațiile sunt pregătite de către trei-patru ministere și instituții subordonate, premierul este cel care decide când acea hotărâre va fi pusă sau nu pe masa Executivului, care e decizia strategică, decizia mare care se va lua, care e foaia de parcurs. (…) Acest lucru i-am reproșat cu toții, și anume, că a fost o persoană neadecvată pentru această postură, în sensul că nu a știut să coordoneze activitatea la nivel de Guvern. (…) Nu e posibil ca premierul unei țări să nu își facă timp să se întâlnească cu primarul Capitalei jumătate de an și cu parlamentarii din București și județul Ilfov (19 iunie, Digi24, sursă)

Reamintim că atunci când s-a decis retragerea sprijinului politic pentru premierul de atunci, Sorin Grindeanu, CEx al PSD s-a reunit pe 14 iunie, deci reproșurile Gabrielei Firea au apărut și înainte de această întâlnire a forului de conducere a partidului.  

Concluzie

Afirmaţia Gabrielei Firea este falsă. Din exemplele prezentate mai sus, putem observa că primarul Bucureştiului şi-a exprimat nemulţumirile legate de colegii de partid la diverse emisiuni TV chiar într-o situație aproape similară, atunci când era vorba despre retragerea sprijinului politic pentru fostul premier Sorin Grindeanu.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.