Luni, 23 mai 2016, la Antena 3, a avut loc o dezbatere electorală pentru Primăria Municipiului București între candidații Gabriela Firea, Cătălin Predoiu, Nicușor Dan și Daniel Barbu. Cu referire atribuțiile primarului privind bugetul local și achizițiile publice, a avut loc următoarea discuție (ora 00:08):
Gabriela Firea: (…) Care sunt atribuțiile primarului general în ceea ce privește licitațiile?
Nicușor Dan: (…) Consiliul general este cel care stabilește bugetul, dar primarul este cel care organizează licitațiile
Gabriela Firea: (…) Un primar, dacă organizează de capul lui licitațiile, merge în secunda doi la pușcărie. Nu are atribuții primarul general să organizeze licitația. Sub nicio formă. (…) Primarul general face un singur lucru: dă o dispoziție prin care se înființează comisia de evaluare a raportului pentru licitații.
Nicușor Dan: Primarul general, prin aparatul din subordinea lui, organizează licitațiile.
Care sunt atribuțiile primarului în ceea ce privește bugetul și licitațiile.
În primul rând, potrivit Legii 215/2001 privind administrația publică locală, primarul „întocmește proiectul bugetului local și contul de încheiere a exercițiului bugetar și le supune spre aprobare consiliului local” (art 63). Consiliul general nu stabilește bugetul, ci îl aprobă, primarul fiind cel care vine cu un proiect (art 36).
În ceea ce privește procesul de cheltuire a banilor publici, acesta este unul complicat, dar poate fi rezumat astfel: primarul propune un buget -> CGMB îl aprobă -> primarul (prin aparatul propriu, nu de unul singur) aprobă programul anual al achizițiilor publice -> se intră în proces de achiziție publică.
Ca să vedem cine și ce face pe achiziții publice, trebuie precizat faptul că procesul de achiziție publică nu este limitat la momentul de organizare a licitației. Procesul este unul complex care ține de planificare, elaborare a documentației de atribuire, derulare a procedurii de atribuire, atribuire, derulare a contractului, finalizare și recepție, evaluare.
Cadrul legal este constituit din legea propriu-zisă a achizițiilor publice (până luni, era OUG 34/2006, de luni este legea 98/2016) și normele de aplicare ale acesteia (până la aprobarea de noi norme, acestea sunt cuprinse în HG 925/2006).
Din aceste acte normative aflăm că:
Afirmația lui Nicușor Dan privind modalitatea de stabilire a unui buget local este parțial falsă.
În ceea ce privește achizițiile publice, afirmația Gabrielei Firea este falsă, iar cea a lui Nicușor Dan parțial falsă – primarul, în calitatea de conducător al instituției, are un rol major în procesul de achiziție publică, chiar dacă un compartiment de specialitate se ocupă de implementarea efectivă, acesta este cel care aprobă finalmente orice achiziție.
Acest fact-check este produsul exclusiv al efortului echipei Factual. Într-o lume plină de dezinformări, ne bucurăm să putem contribui la informarea corectă a publicului.
AJUTĂ-NE SĂ FACEM MAI MULTSEO optimized by sem.ro SEO agency.