Gabriela Firea (PSD, senator)
1 miliard de euro, fonduri europene nerambursabile, a fost atras de Primăria Capitalei, în mandatul meu ca primar general. Sunt fapte concrete pe care nu le poate șterge nimeni, bani investiți în București pentru confortul cetățenilor!
Trunchiat
Barometru Factual
Administratie
Data verificării: 22.01.2024
www.factual.ro
Sursa afirmației: Facebook

Context

Gabriela Firea spune, prin intermediul unei postări, că, în mandatul său, Bucureştiul a obţinut 1 miliard de euro fonduri europene. Fostul primar al Capitalei a publicat şi un text care însoţeşte fotografia, în care argumentează calculul:

 1 miliard de euro, fonduri europene nerambursabile, a fost atras de Primăria Capitalei, în mandatul meu ca primar general. Sunt fapte concrete pe care nu le poate șterge nimeni, bani investiți în București pentru confortul cetățenilor!

Cel mai ușor este să te lauzi cu munca altcuiva. N-am făcut asta niciodată și nici nu mă voi preta la a confisca pentru voturi munca oamenilor. Lauda de ieri a primarului general (n.r. – Nicușor Dan), privind fondurile nerambursabile atrase în mandatul său, este o sfidare nu la adresa mea, ci față de toți oamenii de bună credință care au muncit enorm în mandatul meu de primar general.

 Numai pentru cele aproape 300 de milioane de euro pentru reparațiile atât de necesare ale conductelor de termoficare s-a lucrat aproape trei ani. Proiectul depus la Comisia Europeană a fost extrem de complex și nu putea fi lucrat pe genunchi și peste noapte. Cu atât mai mult nu putea fi lucrat într-o lună de la preluarea mandatului, pentru că doar atât timp i-a luat primarului general să-și pună semnătura pe contractul de finanțare ținut la sertar de principalul său susținător, un om politic de tristă amintire.

Cât privește banii europeni pentru achiziția celor 100 de tramvaie noi, nu cred că a uitat cineva întreaga epopee. Știe orice bucureștean că licitația a fost demarată și finalizată în mandatul meu, că am semnat contractul și, la fel ca la termoficare, a fost ținut la sertar și returnat pentru două virgule în plus doar ca să-l semneze actualul primar general, să și-l treacă în portofoliu.

Nu-mi place lauda de sine, dar e bine ca bucureștenilor să li se spună adevărul. Când am ajuns primar general, de atragerea fondurilor europene se ocupa o mână de oameni. Am înființat o întreagă direcție care a reușit lucruri fantastice într-un timp scurt.

De exemplu, Glina 2 este un proiect ce l-am găsit blocat când am devenit primar general. În septembrie 2017 am semnat ordinul de începere a celui mai mare proiect de mediu din România, cu o valoare de aproximativ 390 de milioane de euro, finanțat prin POIM 2014 – 2020.

În domeniul transporturilor, Primăria Capitalei a obținut în mandatul meu, finanțare nerambursabilă, prin Programul Operațional Regional și de la Fondul de Mediu, pentru 14 proiecte de achiziție a unor noi mijloace STB – autobuze hibrid, autobuze electrice si tramvaie – și de modernizare a 1,1 km cale dublă linie de tramvai pe Bd. Vasile Milea, pe traseul liniilor de tramvai 1 și 10, în valoare totală de 370 milioane euro, din care 276 milioane de euro nerambursabili.

Lucrările de modernizare a sistemului de canalizare din Capitale și extinderea rețelei de apă potabilă au fost finanțate cu aproape 83 de milioane de euro fonduri nerambursabile atrase până în 2020

Postarea Gabrielei Firea este un răspuns la bilanţul pe care Nicuşor Dan îl făcuse public, cu o zi înainte. Acesta susţinea că a atras aproximativ 3,2 miliarde de lei, fonduri europene, adică aproximativ 640 de milioane de euro, în trei ani de mandat. Unele proiecte sunt asumate de ambii primari, pentru că fiecare vorbeşte despre o componentă a muncii: Gabriela Firea despre elaborarea documentaţiei de atragere a fondurilor europene, Nicuşor Dan despre semnarea contractului de finanţare şi virarea propriu-zisă a banilor. 

Ce verificăm?


Dacă cifrele înaintate de Gabriela Firea sunt cele corecte. Pentru asta, am cerut sumele de la Primăria Capitalei şi de la Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene.

Verificare

Cifrele guvernamentale

Ca prim parametru, avem cifrele obţinute de Factual.ro de la Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE). Reprezentanții guvernamentali ne-au oferit cifrele pentru două mandate: iunie 2016 – septembrie 2020 şi octombrie 2020 – noiembrie 2023. 

MIPE a defalcat plăţile deja făcute prin două mari programe europene: POIM (Programul Operaţional Infrastructura Mare) şi POR (Programul Operaţional Regional).

Astfel, în timpul mandatului Gabrielei Firea au fost atraşi aproximativ 45 de milioane de euro prin POIM şi 9.850 de euro prin POR. Este vorba despre plăţi făcute, nu de contracte semnate. (Vedeţi sumele defalcate în tabelele de mai jos: cel alb, POIM, cel albastru, POR).

Banii de la UE vin eşalonat, în funcţie de evoluţia proiectului. În cele mai multe situaţii, ajutorul va fi plătit sub forma decontării unor cheltuieli efectuate din fonduri proprii ori credite bancare.


Cifrele Primăriei

Al doilea parametru de calcul este cuantumul sumelor atrase, pe hârtie (contracte semnate), în cele două mandate ale actualului şi fostului primar. Aici, lucrurile sunt mai complicate. 

Dacă luăm cifrele brute, vedem, la finalul fiecărui tabel un total. În perioada 2016-2019, deci pe timpul mandatului Gabrielei Firea, au fost atrase fonduri în valoare de 2.718.048.863 de lei, adică aproximativ 544 de milioane de euro. În mandatul lui Nicuşor Dan, tot conform cifrelor brute, totalul este de 1.563.105.575 de lei, adică aproximativ 313 milioane de euro. 




Stadiul proiectelor

Însă calculele se schimbă radical dacă luăm fiecare proiect în parte şi vedem ce se află în spatele său. 

De exemplu, finanţarea europeană pentru noile tramvaie ale Bucureştiului, deși obținută în mandatul precedent, era blocată la finalul mandatului Gabrielei Firea. 

Menționăm că deși finanțarea pentru achiziția celor 100 de tramvaie a fost obținută în anul 2019, contractul a fost semnat abia în anul 2021. La preluarea mandatului actualei administrații, finanțarea era blocată, fiind necesare demersuri pentru deblocarea contractului. Este vorba de o sumă în valoare de 1.047.427.804,90 LEI, din care 765.157.192,56 LEI reprezintă fonduri europene (se regăsește în tabel la perioada 2016-2020), restul fiind contribuția Municipalității (buget local).

*Răspuns PMB pentru Factual

De altfel, epopeea tramvaielor a fost printre cele mai controversate proiecte ale anilor trecuţi, cu licitaţii contestate şi scandaluri publice. În mod extraordinar, firma din Turcia care a concurat cu Astra Arad pentru contractul de achiziţie de 100 de tramvaie nu s-a reprezentat la CNSC, ci a lăsat departamentul juridic al Primăriei să o facă, după cum Buletin de Bucureşti a scris AICI. Club Feroviar a sintetizat paşii scandalului perpetuu pe acest subiect, AICI

O altă situaţie controversată e reprezentată de suma pentru termoficare. Vorbim de 1,3 miliarde, trecute în „contul” realizărilor lui Nicuşor Dan. Însă contractul de finanţare a fost semnat în 14.11.2020, la doar o lună de când N. Dan a preluat mandatul, ceea ce arată că dosarul fusese lucrat în timpul mandatului fostului primar. 

Pentru perioada 2020 – prezent se mai adaugă suma de 283.443.645 lei, fonduri obținute prin PNNR de către AMCCRS pentru proiectele de consolidarea clădirilor cu risc seismic din Capitală. Tot la capitolul fonduri europene atrase, se adaugă pentru perioada 2020 – prezent, suma de 282.838.098 lei din fonduri europene, atrase pentru proiecte de modernizare, dotare și construirea de corpuri noi de spitale. 



 

Concluzie

TRUNCHIAT. Pasaje din mesajul Gabrielei Firea cu cifre şi situaţii reale sunt alternate cu neadevăruri, iar suma totală este „supralicitată”. La un calcul sumar, dacă luăm cifrele oferite de PMB ori de MIPE, administraţia Firea a obţinut cel mult jumătate din suma menţionată.

*Foto: Facebook / Gabriela Firea

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.