Gabriela Zoană (PSD)
În istoria Parlamentului European nu există situaţii prin care o alianţă să fi exclus formal o anumită formaţiune, dar există situaţii în care anumite formaţiuni s-au retras voluntar din cadrul alianţelor din care făceau parte, în cazul în care nu se mai regăseau în valorile respectivei alianţe.
Parțial Fals
Barometru Factual
Politica
Data verificării: 22.08.2018
www.factual.ro
Sursa afirmației: Agerpres

Context

După ce europarlamentarul Cătălin Ivan a anunţat că lansează o petiţie on-line pentru a cere  Alianţei Progresiste a Socialiştilor şi Democraţilor din Parlamentul European să excludă PSD din grupul lor, Gabriela Zoană, europarlamentar PSD, a făcut următoarea declaraţie:

 

În istoria Parlamentului European nu există situaţii prin care o alianţă să fi exclus formal o anumită formaţiune, dar există situaţii în care anumite formaţiuni s-au retras voluntar din cadrul alianţelor din care făceau parte, în cazul în care nu se mai regăseau în valorile respectivei alianţe.

Ce verificăm?

Dacă există cazuri în care un partid a fost exclus dintr-un grup parlamentar al Parlamentului European și nu doar situații în care l-a părăsit de bună voie.

Verificare

În momentul de faţă, dintre cei 32 de europarlamentari ai României, 14 sunt afiliaţi grupului social-democrat (dintre care 12 din partea PSD, un independent -Damian Drăghici- şi unul din partea PPU -Maria Grapini). Niciun europarlamentar PSD nu este afiliat unui alt grup.

 

În ceea ce privește retragerea dintr-un grup parlamentar în mod voluntar, există un exemplu românesc în acest sens. În contextul alegerilor europarlamentare din 2014, PNL a decis ca europarlamentarii partidului să treacă de la grupul ALDE la EPP. La momentul respectiv, erau citate motive ideologice: locul partidului este în grupul Partidului Popular European deoarece ALDE este compus din partide majoritar de centru-stânga, susţinea Adina Vălean (PNL).

 

În ceea ce priveşte excluderea dintr-un grup, vom prezenta pe scurt cazul europarlamentarilor germani ai AfD (Alternative für Deutschland), Marcus Pretzell şi Beatrix von Storch (notă: în mandatul 2014-2019, AfD a câştigat două mandate, ocupate iniţial de cei doi; Pretzell a fost înlocuit ulterior); AfD a fost acceptat în grupul conservatorilor şi reformiştilor (ECR).

 

În anul 2016, pe fondul unor comentariii xenofobe şi al apropierii de partidul populist austriac FPÖ, ECR a emis următorul comunicat în data de  8 martie 2016:

 

Biroul ECR s-a reunit în cursul acestei seri şi invită AfD să părăsească grupul ECR înainte de 31 martie; în caz contrar, va fi depusă o moţiune pentru excluderea acestora în cadrul următoarei întâlniri din data de 12 aprilie.

 

În consecinţă, Beatrix von Storch, deşi a contestat decizia, a părăsit voluntar grupul parlamentar, trecând la EFDD (Europa Libertății și Democrației Directe, din care fac parte UKIP şi Movimento 5 Stelle, printre alţii). Marcus Pretzell a fost exclus pe 13 aprilie 2016, în urma unui vot, invocându-se incompatibilitatea cu valorile ECR.

 

Putem observa că AfD a fost invitat să părăsească grupul ECR, sub ameninţatea cu excluderea. În cazul unui europarlamentar al AfD (care, la momentul respectiv, reprezenta toată ponderea de politicieni ai AfD din cadrul ECR), excluderea a fost pusă în practică.

 

Vedem, aşadar, că există cel puţin un caz de excludere al unui partid dintr-un grup al Parlamentului European.

Concluzie

Afirmaţia Gabrielei Zoană este parţial falsă – este drept că nu este un scenariu des întâlnit, însă există cel puţin un caz de excludere a membrilor unui partid naţional dintr-un grup parlamentar european, aşadar propunerea lui Cătălin Ivan nu poate fi catalogată drept scenariu fantezist şi fără precedent, aşa cum a declarat Gabriela Zoană.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.