George Simion (Președinte AUR)
„(...) de fiecare dată când presa vrea să intre în Cameră [n. red.: Camera Deputaților], trebuie să obțină acordul unei majorități a Biroului Permanent”.
Fals
Barometru Factual
Politica
Data verificării: 24.02.2022
www.factual.ro
Sursa afirmației: TVR 1 (minutul 00:30)

Context

În cadrul unei declarații de presă a lui George Simion în Parlamentul României din 9 februarie 2022, de după ședința Biroului Permanent pentru modificarea Regulamentului Camerei Deputaților, acesta a susținut:

„Tot domnul Simonis spunea că presa și de acum înainte va avea acces neîngrădit la lucrările Camerei Deputaților, ceea ce este un lucru fals, pentru că, de fiecare dată când presa vrea să intre în Cameră, trebuie să obțină acordul unei majorități a Biroului Permanent”.

Ce verificăm?

Modul în care reprezentanții presei au acces la lucrările Camerei Deputaților.

Verificare

În contextul modificării Regulamentului Camerei Deputaților în februarie 2022, se prefigurau, printre altele, prevenirea situațiilor de violență verbală și/sau fizică de la lucrările Camerei Deputaților, respectiv reglementări suplimentare pentru transmiterea și publicarea lucrărilor plenare de către mass-media și de către angajații Parlamentului.

În acest sens, pe 8 februarie, a fost inițiat proiectul de hotărâre a Camerei Deputaților (depus de PSD, PNL, UDMR și Minorități) pentru modificarea regulamentului, care, în forma inițială, prevedea:: „Art. 158, alin. (3) – Ședințele Camerei Deputaților pot fi transmise în direct sau înregistrate de către mass-media cu aprobarea Biroului Permanent al Camerei Deputaților”.

Ulterior, în Comisia pentru regulament, deputații au adus amendamente la proiectul sus-menționat, prevăzute în anexa nr. 1 a raportului (poziția nr. 4), după cum urmează: „Art. 158, alin. (3) – Ședințele Camerei Deputaților pot fi transmise în direct sau înregistrate de către mass-media acreditată la Camera Deputaților”.

După doar o zi, plenul Camerei Deputaților a adoptat hotărârea de modificare a regulamentului așa cum a propus Comisia pentru regulament în ceea ce privește accesul presei. Așadar, accesul mass-media este permis doar pentru trusturile autorizate de Camera Deputaților.

Regulamentul Camerei Deputaților prevede, în forma sa finală, că, „la şedinţele publice ale Camerei Deputaţilor pot asista diplomaţi, reprezentanţi ai presei, radioului şi televiziunii, precum şi alţi invitaţi, pe baza acreditării sau a invitaţiei semnate de secretarul general al Camerei, în condiţiile stabilite de Biroul permanent.” (art. 145, alin. (1)). 

De asemenea, nu există nicio atribuție de acreditare a jurnaliștilor pe care să o exercite Biroul Permanent al Camerei Deputaților, așa cum reiese începând cu art. 32 al regulamentului.

Regulamentul privind acreditarea ziariștilor la Camera Deputaților, aprobat de Biroul Permanent al Camerei Deputaților la propunerea Direcției pentru relații publice, prevede: 

  • „La activităţile Camerei Deputaţilor pot fi acreditaţi reprezentanţii instituţiilor de presă centrale şi locale – denumiţi în continuare ziarişti – cotidiane, periodice, agenţii de presă, posturi de radio şi televiziune, româneşti sau străine, care doresc să reflecte lucrările parlamentare.” (art. 1, alin. (1));
  • „Acreditarea se face pe baza aprobării Secretarului general al Camerei Deputaţilor, la cererea instituţiei de presă al cărui angajat este ziaristul, în urma propunerii Direcţiei pentru relaţii publice a Camerei Deputaţilor.” (art. 1, alin. (2));
  • „Ziariştii acreditaţi au acces la Centrul de presă, în sala de desfăşurare a şedinţelor plenare (în spaţiile special amenajate pentru presă), la şedinţele Comisiilor parlamentare, cu aprobarea acestora, în holul de la nivelul P 1 şi în alte spaţii unde se desfăşoară activităţi parlamentare.” (art. 8, alin. (1));
  • „Accesul reprezentanţilor mass-media la Comisiile permanente ale Camerei Deputaţilor, la grupurile parlamentare şi la cabinetele membrilor Biroului Permanent este liber.” (art. 8, alin. (2)).

De asemenea, în Regulamentul privind ordinea și siguranța în Palatul Parlamentului, se prevede că „ziariştii, fotoreporterii sau operatorii din presa scrisă şi audiovizuală, pe baza documentului de acces (ecuson) eliberat de Direcţia pentru Ordine şi Pază, ca urmare a acreditării de către Direcţia pentru Presă şi Imaginea Camerei Deputaţilor.” (art. 8, alin. 1, lit. h)).

Concluzie

Afirmația lui George Simion este falsă. Reprezentanții mass-media au acces, permanent sau provizoriu, la toate lucrările Camerei Deputaților sau la parte din ele, în baza documentelor de acces emise de Secretarul General, la propunerea Direcţiei pentru relaţii publice. Biroul Permanent nu votează accesul presei la lucrările Camerei Deputaților, chiar dacă așa fusese propunerea inițială. George Simion a declarat acest lucru pe 9 februarie, după ședința de plen, când deja modificarea la regulament fusese adoptată.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.