În cadrul emisiunii Subiectiv din 12 octombrie 2021, deputatul și fondatorul AUR, George Simion, s-a declarat revoltat că medicamente antivirale ca favipiravir nu se regăsesc în farmacii, pentru ca cei depistați pozitiv să se poată trata acasă:
„Sunt medicamente antivirale, favipiravir, nu mai intrăm în ivermectină și altele. Sunt medicamente recunoscute unanim că ajută pentru a nu ajunge în spital (n.r. în cazul infectării cu coronavirus)”.
Dacă medicamentul Favipiravir este recomandat ca tratament în ambulatoriu (acasă), pentru prevenirea spitalizării în cazul bolnavilor de Covid-19.
Conform fișei informative publicate pe site-ul Agenției Naționale a Medicamentului, „medicamentul antiviral FluGuard 200 mg comprimate filmate (favipiravir) este utilizat în tratamentul infecţiei cu virusul SARS-CoV-2 la persoane adulte care prezintă forme uşoare sau medii ale COVID-19”.
Acest antiviral se poate administra doar la recomandarea unui medic. Efectele sale adverse sunt semnificative – risc de malformații ale fătului la femeile gravide, afectare hepatică, leziuni ale ficatului.
La finalul lui septembrie, Ministerul Sănătății a emis un comunicat în care afirmă că analizează introducerea în farmaciile cu circuit închis a acestui medicament – adică doar în interiorul spitalelor. MS argumentează că medicamentul este produs în India, în regim de urgență și nu a obținut o aprobare conformă cu cerințele UE: „În India, țara de proveniență, FAVIPIRAVIR are un aviz temporar pentru fabricaţie şi comercializare obținut în urma unui proces de evaluare accelerată și condiționată de multiple cerințe și care nu poate fi asimilată cu o autorizație de punere pe piață emisă în acord cu legislația europeană în vigoare”.
Cu alte cuvinte, medicamentul nu are, în acest moment, toate autorizațiile pentru a putea fi vândut în farmaciile din România.
Singurul medicament autorizat până acum de Agenția Europeană a Medicamentului pentru tratarea pacienților cu Covid-19 este Veklury (Remdesivir), care se administrează numai prin injecție intravenoasă. Favipiravir nu se numără printre medicamentele în curs de aprobare/evaluare.
Și Centrul pentru Prevenirea și Combaterea Bolilor din SUA a actualizat lista cu medicamentele recomandate pentru tratarea Covid-19, fie că pacientul este spitalizat sau nu. Favipiravir nu apare ca fiind recomandat în nicio situație.
Afirmația lui George Simion este falsă. Favipiravir nu numai că nu este unanim recunoscut ca tratament care ar putea preveni spitalizarea în cazul infectării cu Sars-Cov-2, dar nici măcar nu a obținut aprobare din partea autorităților europene în domeniu.
Acest fact-check este produsul exclusiv al efortului echipei Factual. Într-o lume plină de dezinformări, ne bucurăm să putem contribui la informarea corectă a publicului.
AJUTĂ-NE SĂ FACEM MAI MULTSEO optimized by sem.ro SEO agency.