George Simion (Președinte AUR)
„…proiectul ăla de lege în care 80% dintre copiii României sunt introduși într-un catalog”.
Fals
Barometru Factual
Social
Data verificării: 12.05.2023
www.factual.ro
Sursa afirmației: Facebook

Context

În 10 mai 2023, în fața Parlamentului României s-au adunat aproximativ 200 de susținători ai Partidului Alianța pentru Unirea Românilor (AUR). În frunte cu liderul formațiunii politice, George Simion, cei prezenți au protestat împotriva proiectului de lege 145/2023, care stabilește o serie de măsuri pentru prevenirea abandonului copiilor aflați în situații de risc. 

Deputatul George Simion a filmat o parte din protest și l-a postat pe contul lui de Facebook.

Printre altele, George Simion spune, în timpul filmării:

Doamna Firea, dacă mai vreți un viitor în politica românească, scoateți de pe ordinea de zi și retrageți definitiv proiectul ală de lege în care 80% dintre copiii României sunt introduși într-un catalog”. (Min 6:48)

Acest proiect de lege vine să pună într-un catalog copiii României, 80% dintre ei, cei care au părinți analfabeți, cei care n-au schemă completă de vaccinare, cei a căror părinți sunt plecați în diaspora, cei din familii monoparentale, cei a căror părinți sunt suferinzi de boli cronice sau au boli transmisibile. Nu putem fi de acord cu asta! De asta protestăm pașnic în fața Parlamentului!” (min 30:04) 

 

Ce verificăm?

Dacă proiectul de lege 145/2023 prevede introducerea a 80% din copiii României într-un catalog.

Verificare

Despre acest proiect legislativ, inițiat de Guvernul României, Factual.ro a scris deja aici și aici. În verificările anterioare, am explicat că acesta nu favorizează în niciun fel preluarea copiilor de către stat.

Proiectul de lege 145/2023, denumit „Proiect de Lege privind organizarea activităţii de prevenire a separării copilului de familie”, a fost depus în Camera Deputaților în 7 martie 2023. Potrivit expunerii de motive, legea face parte dintr-un cadrul juridic asumat de România, pentru a îndeplini unul dintre jaloanele PNRR (378 – Crearea unui nou cadru juridic pentru a preveni separarea copiilor de familie). Termenul pentru implementarea acestor reforme este 30 iunie 2026. 

Proiectul de lege a primit avize favorabile de la toate comisiile parlamentare, iar în 10 mai 2023, textul de lege a fost votat cu 222 de voturi „pentru”, 48 „contra”, 4 „abtineri” și 2 voturi neexprimate. 

Pe lângă cei 23 de parlamentari AUR care au votat împotriva adoptării acestui proiect legislativ, și-au exprimat dezacordul și foști deputați AUR sau PSD care, în momentul de față, sunt neafiliați unui grup politic.

Exact în ziua în care textul de lege a fost adoptat, cu câteva ore înainte de votul final, raportul dat de Comisia pentru muncă şi protecţie socială și Comisia pentru sănătate şi familie a fost schimbat, iar proiectul legislativ a suferit unele modificări față de forma inițială. 

Astfel, în cadrul ședinței au fost eliminate următoarele prevederi, prin care textul legislativ oferea asistenților sociali oportunitatea de a interveni:

  1. Serviciul public de asistenţă socială are obligaţia de a sprijini familia care se ocupă de creşterea şi îngrijirea unui copil care poate fi în risc de separare,
  2. Dacă familia are unul sau mai mulţi membri care nu sunt înscrişi pe lista unui medic de familie sau sunt nevaccinaţi cu schema din programul Naţional de Imunizări
  3. Copilul are o situaţie socială şi mediul nepotrivit creşterii şi educării copilului 
  4. Membrii familiei exercită influenţe negative asupra copilului 
  5. Nivelul de educaţie al membrilor familiei este scăzut

Deputații neafiliați Francisc Tobă, Ciprian Ciubuc și senatoarea Diana-Ivanovici Șoșoacă au solicitat modificarea substanțială a proiectului de lege prin scoaterea de articole întregi, dar solicitările lor au fost respinse prin votul deputaților.

În total, 38 de amendamente au fost admise și 51 de amendamente au fost respinse înainte ca legea să fie adoptată. Următorul pas legislativ este promulgarea ei de către Președintele României și publicarea în Monitorul Oficial, pentru ca ea să intre în vigoare.

Ce este Observatorului Naţional al Copilului?

Legea 145/2023 prevede înființarea unui Observator Naţional al Copilului. Este „catalogul” la care se referă deputatul Simion în declarația sa. Observatorul Național al Copilului va fi un modul din cadrul unui sistem informatic dezvoltat şi administrat de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie. În funcție de numărul de copii aflați într-o situație de risc, înscriși în cadrul acestui sistem, autoritățile locale vor primi bani de la buget pe care îi pot cheltui pentru asigurarea serviciilor sociale destinate copiilor.

Practic, monitorizarea copiilor aflați în situațiile de risc enumerate de lege (trăieşte în sărăcie extremă; are venituri reduse şi nu primeşte beneficii de asistenţă socială; are părintele unic susţinător sau ambii părinţi fără ocupaţie sau în şomaj; ocupă fără drept anumite spaţii de locuit, inclusiv spaţii construite ilegal sau locuinţe improvizate ori spaţii care nu sunt destinate locuirii; nu dispune de spaţiu locuibil suficient raportat la numărul de persoane, respectiv locuinţa este supraaglomerată) are scopul a oferi asistență în plus, socială și financiară, pentru ca aceștia să NU ajungă în situații de abandon.

Nicăieri în cuprinsul legii nu apare cifra înaintată de George Simion, de 80% dintre copii care urma introduși în acest registru.

Câți copii din România prezintă risc social

Potrivit datelor Eurostat, România a înregistrat, în anul 2020, cea mai mare rată din UE privind copiii aflați în situații de risc. Peste 41% dintre copiii din țară sunt expuși riscurilor de sărăcie și excludere socială.

Procentul de 80%, vehiculat de liderul AUR, nu are niciun corespondent real nici în datele statistice referitoare la copiii din România aflați în situații de risc.

Concluzie

Afirmațiile deputatului George Simion sunt FALSE. Nu există nicio referință reală vizavi de faptul că „80% dintre copiii româniei vor fi introduși într-un catalog”.

*Foto copertă: captură Facebook / George Simion

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.