În 16 septembrie 2019, Gigel Știrbu – deputat PNL a scris pe Facebook următorul lucru legat de patrimoniului mondial UNESCO din România:
„Domnule ministru al Culturii și Identității Naționale, cu părere de rău, pentru că nu știți nici măcar atâta lucru, vă aduc la cunoștință că “Cimitirul Vesel”, deși faimos pentru crucile mormintelor viu colorate și picturile naive reprezentând scene din viața și ocupația persoanelor înhumate acolo, acest inedit cimitir pe care dvs. l-ați vizitat NU face parte din lista patrimoniului mondial UNESCO din România.”
Deputatul a mai precizat și că:
„(…) ministrul Culturii, dl. Breaz, nu are habar nici măcar despre care sunt obiectivele incluse în lista patrimoniului mondial UNESCO din România. Ce-i drept, sunt și multe: șase situri culturale și două situri naturale, iar în Patrimoniul Cultural Imaterial se mai numără șapte elemente, obiceiuri şi manifestãri ale tradiţiei româneşti.”
Dacă „Cimitirul Vesel” de la Săpânța face parte din partrimoniului mondial UNESCO.
Afirmația lui Gigel Știrbu vine după ce Daniel Breaz, ministrul Culturii și ministrul interimar al Educaţiei, a participat pe 14 septembrie 2019 la o întâlnire de lucru în Maramureș, ocazie cu care a vizitat Cimitirul Vesel din Săpânța, iar apoi a scris pe Facebook:
„Am participat astăzi, 14 septembrie, în calitate de ministru al Culturii și Identității Naționale, la o întâlnire de lucru cu reprezentanți ai sectorului cultural din județul Maramureș. În cadrul deplasării, am efectuat vizite la instituții de cultură, monumente istorice, dar și la Cimitirul Vesel de la Săpânța, pe care îl consider a fi un monument de artă populară de o valoare incomensurabilă, lucru certificat și de faptul ca acesta face parte, în prezent, din obiectivele de patrimoniu mondial UNESCO”.
Postarea a fost ulterior ștearsă de pe pagina de Facebook a ministrului Culturii, dar a fost consemnată în presă.
Mergem să verificăm lista partrimoniului mondial UNESCO din România. O găsim chiar pe site-ul Institutului Național al Patrimoniului, la secțiunea Monumente Istorice – Lista Patrimoniului Mondial UNESCO.
Aici regăsim:
Iar pe lista elementelor din România înscrise de UNESCO în Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității se mai numără șapte elemente, obiceiuri şi manifestãri ale tradiţiei româneşti.
UNESCO are și o listă de așteptare, dar Cimitirul Vesel nu se gășește nici acolo.
Cimitirul Vesel de la Săpânța din județul Maramureș este una din atracțiile principale ale zonei și se află pe lista Monumentelor Istorice Naționale.
Chiar dacă mai multe surse media au indicat, pe parcursul anilor (2013 – când s-a anunțat că se dorește includerea sa în patrimoniu , 2015, 2017), că Cimitirul Vesel face parte din patrimoniul UNESCO, lista oficială arată altceva.
Confuzia ar putea veni, probabil, din faptul că bisericile de lemn din Maramureș sunt cele care se află în patrimoniul UNESCO.
Afirmația lui Gigel Știrbu este adevărată. Cimitirul Vesel de la Săpânța nu este inclus în patrimoniului UNESCO.
Acest fact-check este produsul exclusiv al efortului echipei Factual. Într-o lume plină de dezinformări, ne bucurăm să putem contribui la informarea corectă a publicului.
AJUTĂ-NE SĂ FACEM MAI MULTSEO optimized by sem.ro SEO agency.