Președintele Consiliului Județean Tulcea, Horia Teodorescu, a declarat, pe 5 aprilie 2021:
„De-a lungul timpului, la Tulcea, eu spun că ne-am gestionat foarte bine fondurile, am avut întotdeauna un excedent, nu mare așa cum au alte județe, pentru că noi suntem poate cel mai sărac județ din țară ca și venituri proprii în momentul de față […]”.
Dacă există județe cu venituri proprii mai mici decât Tulcea și dacă bugetul CJ din acest județ a fost pe excedent, în ultimii ani.
Legea 273/ 2006 privind finanțele publice locale definește veniturile proprii ca „[…] formate din: impozite, taxe, contribuții, alte vărsăminte, alte venituri și cote defalcate din impozitul pe venit.”
Acolo unde în proiectele de buget nu era specificată implicit sintagma „venituri proprii”, am trimis o adresă către instituție, cu referință către Legea 273.
Astfel, cu venituri proprii de 48.633.000,00 lei, CJ Tulcea este „mai bogat” decât alte 18 consilii județe, după cum reiese din diagrama de mai jos:
*Diagrama exclude bugetul Municipiului București, în valoare de 5,409,540,290.00 lei, pentru o mai bună vizualizare comparativă între consiliile județene.
De altfel, Consiliul Județean Tulcea ne-a transmis că, în ultimii 3 ani, instituția a avut deficit bugetar de 5 milioane de lei în 2018, de 4 milioane de lei în 2019 și de 32 de milioane de lei în 2020.
Afirmația este falsă. Consiliul Județean Tulcea nu a avut excedent bugetar în ultimii 3 ani și nu este nici cel mai sărac județ când vine vorba de venituri proprii.
Acest fact-check este produsul exclusiv al efortului echipei Factual. Într-o lume plină de dezinformări, ne bucurăm să putem contribui la informarea corectă a publicului.
AJUTĂ-NE SĂ FACEM MAI MULTSEO optimized by sem.ro SEO agency.