În 5 aprilie, deputatul PSD Ioan Mang a făcut următoarele afirmații, legat de istoria creșterilor salariului minim:
„Noi, PSD, când suntem la guvernare creștem salariul minim în fiecare an, asa a ajuns de la 800 lei la 1350 lei net și cât vom fi o să facem totul pentru a creste veniturile românilor. Necazul este că unii uită și votează uneori cu partidele de dreapta sau cu cei fără experiență dar cu gura mare, care apoi le îngheață veniturile”.
Dacă salariul minim a crescut în fiecare an de guvernare PSD și ce guvernări au adoptat hotărârile care au dus salariul minim pe economie de la 800 de lei, la 1.350 de lei.
Conform datelor furnizate de Ministerul Muncii (perioada 2000-2018, 2019, 2020 și 2021), precum și datelor INS privind rata inflației, există o tendință clară de ameliorare a inflației (care scade de la aprox. 45% în 2000, până la 5% în 2007). În același timp, și rata de creștere a salariului minim pe economie devine tot mai mică. Este de notat că în România nu există obligativitatea creșterii salariului minim cu cel puțin rata inflației, motiv pentru care există ani precum 2010, când salariul minim nu a fost crescut, deși rata inflației a fost de 6%. Cu toate acestea, de-a lungul timpului, creșterea salariului minim în condiții inflaționiste a constituit o bună practică a guvernelor din 2000 până în prezent.
În cei 22 de ani analizați, au existat 23 de hotărâri de guvern care prevăd majorarea salariului minim. Dintre acestea, 15 au fost adoptate fie de un guvern PSD, fie de un guvern în a cărui compoziție se afla PSD (cum sunt guvernările USL sau PSD-ALDE).
Din anul 2000 până în prezent, PSD a fost la guvernare 12 ani (2000-2004, 2012-2015, 2017-2019). În aceste intervale, au existat 11 hotărâri de guvern care reglementau creșteri ale salariului minim, excepție făcând doar anul 2012, când guvernul Ponta a fost instalat în luna mai.
Totuși, PSD nu este singurul partid care a crescut salariul minim în fiecare an de guvernare. PNL, în cei 20 de ani analizați, a fost la guvernare sau a participat la guvernare ca partid de coaliție timp de aprox. 11 ani (alianța CDR, guvernele Tăriceanu, guvernele Orban și guvernul Cîțu). În acești ani există 11 hotărâri de guvern pentru creșterea salariului minim, singurul an care face excepție fiind 2010.
Creșterea, în valoare netă (așa cum apare în declarația deputatului), a salariului minim de la 800 de lei la 1.350 a avut loc în perioada 2016-2020, iar guvernele care au adoptat aceste HG-uri sunt, în ordine cronologică, guvernul Grindeanu, guvernul Tudose, guvernul Dăncilă și guvernul Orban. Prin urmare, PSD a fost în trei dintre cele patru guverne care au crescut treptat salariul minim până la valoarea menționată de deputat.
Totuși, așa cum am arătat și în această verificare, de această creștere nu au beneficiat în mod egal toți salariații.
Afirmația este parțial adevărată. PSD a mărit, în aproape toți anii în care a fost la guvernare, salariul minim (excepție făcând anul 2012). Cu toate acestea, nu este singurul partid care a făcut acest lucru la guvernare. exemple fiind guvernul PD-PNL-UDMR, ulterior PNL-UDMR între 2004 și 2008, și a fost în trei din cele patru guverne care au crescut salariul minim net la valoarea de 1.350 de lei.
Acest fact-check este produsul exclusiv al efortului echipei Factual. Într-o lume plină de dezinformări, ne bucurăm să putem contribui la informarea corectă a publicului.
AJUTĂ-NE SĂ FACEM MAI MULTSEO optimized by sem.ro SEO agency.