Ioana Mihăilă (USR PLUS, fost ministru al Sănătății)
„[Rafila] a pus pe piață prin farmaciile comunitare acest medicament și l-a vândut opiniei publice ca o soluție pentru pacienții COVID-19. Gândiți-vă că acest Favipiravir este plătit din bani publici, are zero eficiență pe tratamentul COVID-19, nu este un medicament ieftin".
Parțial Adevărat
Barometru Factual
Coronavirus
Data verificării: 02.03.2022
www.factual.ro
Sursa afirmației: G4Media

Context

Fostul ministru al Sănătății, Ioana Mihăilă, a declarat, într-un interviu din 18 februarie, că actualul șef al ministerului, Alexandru Rafila, are un discurs înșelător legat de banii pentru sănătate din PNRR, ca să abată atenția de la alte probleme. „Poate că asta trebuia să fie preocuparea domnului ministru Rafila în această săptămână, după ce a pus pe piață prin farmaciile comunitare acest medicament și l-a vândut opiniei publice ca o soluție pentru pacienții COVID-19. Gândiți-vă că acest Favipiravir este plătit din bani publici, are zero eficiență pe tratamentul COVID-19, nu este un medicament ieftin. Este o risipă de resurse”, a afirmat Ioana Mihăilă.

Ce verificăm?

Dacă actualul ministru al Sănătății a promovat, în discursul public tratamentul cu Favipiravir și dacă acesta a fost aprobat în mandatul său. De asemenea, verificăm care este prețul pentru Favipiravir și care sunt abordările instituțiilor de specialitate internaționale legat de acest antiviral.

Verificare

Factual.ro a realizat o verificare în legătură cu favipiravir, în luna octombrie, la scurt după aprobarea ordonanței de urgență care prevedea introducerea medicamentului în farmaciile intraspitalicești din România. Am subliniat, la vremea respectivă, că medicamentul nu era aprobat ca tratament anti-covid19 nici de autoritățile din Europa și nici de cele din SUA.

Alexandru Rafila a preluat conducerea Ministerului Sănătății în 25 noiembrie 2021, iar ordonanța a fost emisă în 4 octombrie, sub mandatul interimar al lui Levente Vass (secretar de stat). Totuși, este de subliniat că favipiravirul a fost pentru prima oară inclus în schema de tratament din România în august 2020, sub semnătura lui Andrei Baciu, de asemenea interimar la ministerul Sănătății, după plecarea lui Vlad Voiculescu.

Actualul ministru, Alexandru Rafila, a continuat să susțină utilitatea acestui antiviral. Există mai multe declarații publice ale ministrului în acest sens (relatate de Digi24, Antena3, Newsweek și alte instituții media). „Începem să avem Favipiravir în farmacii cu circuit deschis, vom extinde acest program ca orice medic – medic de familie – care tratează un pacient Covid poate prescrie acest medicament, dar cu precauții și doar cui are nevoie”, a dat asigurări ministrul, la începutul acestui an.

Extinderea programului de tratament cu favipiravir la medicii de familie ar fi un pas riscant, având în vedere că antiviralul nu este nici acum aprobat de forurile internaționale de specialitate.

Centrul pentru Prevenirea Bolilor din SUA (CDC) recomandă tratamentul antiviral strict la prescripția medicului, iar schema de tratament NU prevede favipiravirul.

Agenția Europeană a Medicamentelor a aprobat șapte antivirale pentru tratamentul covid19. Pe listă NU se află și favipiravir.

În schimb, Agenția Națională a Medicamentelor din România a aprobat medicamentul, sub denumirea de FluGuard

FluGuard este produs în India, de compania farmaceutică Sun Pharma. A fost lansat în India ca tratament împotriva covid19 în august 2020, la prețul de 35 de rupii tableta, adică 350 de rupii (aproximativ 4,2 euro) pentru o cutie cu zece tablete (necesară pentru un pacient).

Cele mai recente studii privind favipiravir relevă faptul că este ineficient în tratarea covid19 (mai 2021, studiu realizat în Iran și august 2021, studiu realizat în Turcia). Multe dintre studiile clinice în legătură cu favipiravir, care nu au fost încă finalizate, au fost oprite pe motiv de ”inutilitate”.

Concluzie

Afirmația Ioanei Mihăilă este parțial adevărată. Nu Alexandru Rafila a aprobat folosirea favipiravir ca tratament anti-covid19 în România. Introducerea acestuia în farmaciile intraspitalicești a fost aprobată cu o lună înaintea de preluarea mandatului de către acesta. Totuși, ministrul a continuat să îl mențină în schema de tratament și să aprovizioneze spitalele cu acest antiviral, care nu este aprobat de agențiile de specialitate din UE și SUA. Medicamentul, arată studiile, este ineficient în tratarea covid19.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.