Ionuț Moșteanu (USR, deputat)
„[...] iată că nu avem certificat verde. Cred că suntem singura țară europeană care a rămas așa în momentul ăsta".
Fals
Barometru Factual
Coronavirus
Data verificării: 17.12.2021
www.factual.ro
Sursa afirmației: Digi24, min.25:08

Context

După ce Guvernul a aprobat relaxarea restricțiilor de Sărbători, fără ca legea privind certificatul verde să fie deocamdată aprobată, Ionuț Moșteanu a criticat acest lucru, într-o emisiune televizată: “[…] iată că nu avem certificat verde. Cred că suntem singura țară europeană care a rămas așa în momentul ăsta”.

Ce verificăm?

Vom aborda cinci aspecte, pentru înțelegerea acestui subiect:

Ce prevede proiectul de lege privind certificatul verde în România?
În ce măsură se aplică el în România?
Ce este certificatul verde european?
Care sunt țările care au aderat la sistemul green pass-ului european?
Ce restricții și libertăți impune/oferă certificatul verde în alte țări europene?

Verificare

  • Ce prevede proiectul de lege privind certificatul verde în România?

A existat un proiect legislativ depus la Parlament, care prevedea obligativitatea certificatului pentru toți lucrătorii din sistemul sanitar, public și privat, dar și pentru cei din cadrul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență și Inspectoratului General de Aviație. În caz contrar, aceștia ar fi urmat să aibă contractul de muncă suspendat. Proiectul a fost dezbătut, iar parlamentarii au venit cu diverse amendamente, inclusiv extinderea categoriilor de angajați cărora să li se aplice măsura. 

Până în acest moment, proiectul a fost înscris pe ordinea de zi a Camerei Deputaților de șase ori, dar nu s-a ajuns la o formă finală.

Schimbarea Guvernului a avut un rol în acest blocaj, iar noul ministru al Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat că va pregăti un nou proiect de lege. 

Acesta nu a fost deocamdată definitivat și deci nici depus la Parlament, însă presa relatează că este vorba tot despre obligativitatea certificatului verde la locul de muncă, în anumite condiții (de exemplu, pe un trend crescător al cazurilor de coronavirus). 

Este de menționat că acest tip de restricție (certificat verde la locul de muncă) este valabil în foarte puține țări în UE, cele mai multe concentrându-se pe accesul la evenimente de masă și în spații publice, ca baruri și restaurante. Pentru aceste situații, și în România este în vigoare o hotărâre de Guvern care impune prezența certificatului verde.

  • În ce măsură se aplică certificatul verde în România?

Cadrul larg de aplicare a certificatului verde în România este stabilit printr-o ordonanță de urgență din iunie 2021. 

Potrivit celei mai recente hotărâri a Consiliului Național pentru Situații de Urgență, adoptată prin hotărâre de Guvern, certificatul verde este obligatoriu în România pentru accesul în mall-uri și centre comerciale, dar și în instituții publice și la competiții sportive. Cluburile și discotecile rămân închise. Restaurantele pot organiza evenimente de Crăciun și Revelion, cu obligativitatea prezentării certificatului verde. Documentul este solicitat la evenimente, cursuri, mitinguri, precum și în toate spațiile de cazare. Un rezumat al măsurilor în vigoare există pe platforma fiipregatit.ro, gestionată de Departamentul pentru Situații de Urgență.

  • Ce este certificatul verde?

Certificatul verde european este un instrument care facilitează libertatea de mișcare în interiorul Uniunii Europene, pe perioada pandemiei de coronavirus, așa cum este el definit chiar de către Comisia Europeană. Practic, este un document digital cu valabilitate limitată, care atestă că deținătorul este fie vaccinat împotriva noului coronavirus (cu unul dintre vaccinurile agreate în UE), fie vindecat, fie s-a supus unui test în urma căruia rezultatul este negativ. 

Primele două condiții de eliberare a certificatului sunt universale, în timp ce testarea poate fi sau nu un criteriu de emitere, în funcție de abordarea fiecărui stat membru. Recomandarea CE este ca statele membre să renunțe la orice restricții de călătorie, pentru deținătorii acestui certificat (respectiv, carantina sau izolarea nu ar trebui să li se aplice). 

Certificatul verde european a intrat în vigoare în 1 iulie 2021.

  • Care sunt țările care au aderat la sistemul green pass-ului european?

Toate statele membre UE au aderat la sistemul digital al UE care permite eliberarea certificatului verde. Documentul este valabil în toate limbile statelor membre. În plus, alte 28 de state non-membre UE au aderat la acest sistem.

În fapt, orice cetățean UE care îndeplinește condiția de a fi vaccinat, de a fi trecut prin boală sau care s-a supus unui test PCR și are un rezultat negativ poate obține certificatul verde. Deținătorul nu poate fi supus măsurilor de carantină, dacă face o călătorie într-un alt stat membru. Ceea ce diferă de la stat la stat sunt alte situații care impun obligativitatea certificatului verde.

  • Ce restricții și libertăți impune/oferă certificatul verde în alte țări europene?

Uniunea Europeană nu are recomandări privind folosirea certificatului verde în alte scopuri decât cele de călătorie, dar nici nu interzice acest lucru. Drept urmare, diferite state membre au început să aplice platforma green pass-ului european și în gestionarea internă a pandemiei.

Austria – are unele dintre cele mai stricte reguli, în acest moment. Un lockdown total a fost în vigoare până în 13 decembrie 2021. Acesta a fost ridicat doar pentru posesorii certificatului verde ”2G” (vindecat sau vaccinat). Testul negativ este considerat insuficient. Certificatul verde este necesar pentru accederea în spații închise de orice fel – culturale, sportive, de agrement. Barurile și restaurantele se redeschid gradual, în funcție de regiune, între 12-20 decembrie.

Belgia – certificatul verde este necesar pentru toate spațiile publice ca baruri și restaurante, centre fitness, muzee, piscine, evenimente de masă. Testul negativ este acceptat. Unele regiuni au reguli mai stricte decât norma națională, iar guvernul belgian recomandă consultarea lor înainte de planificarea unei eventuale vizite.

Bulgaria – a adoptat un set de reguli valabil până în 31 martie 2022. Certificatul verde este necesar pentru participarea la congrese, conferințe, seminarii, antrenamente, competiții sportive, evenimente de masă, vizite de grup la orice fel de obiective turistice și culturale, cursuri pentru adulți, vizite la muzee, galerii, teatre, cinema. Este necesar pentru accesul la centre fitness, piscine, centre SPA și wellness, casinouri, malluri, centre comerciale.

Croațianu impune obligativitatea certificatului verde. Singura situație în care acesta este solicitat este pentru evenimentele cu un public mai mare de 100 de spectatori.

Ciprusolicită certificat verde pentru accesul în unele spații închise, ca baruri și restaurante, piscine, muzee, evenimente cu un număr mare de persoane.

Cehia – certificatul verde este obligatoriu pentru unele spații publice, inclusiv baruri și restaurante, muzee, spații de agrement. Testele negative nu mai sunt suficiente.

Danemarca – certificatul verde este necesar pentru accesul în baruri, restaurante, muzee, piscine și alte spații publice. Agenții privați sunt liberi să impună măsuri mai restrictive decât regula națională.

Estonia – toate persoanele peste 12 ani trebuie să prezinte certificatul verde dacă vor să intre în restaurante, muzee, arene sportive și alte spații publice.

Finlandasolicită certificatul verde pentru spațiile publice închise

Franța – este în vigoare certificatul verde sub denumirea de Pass Sanitaire. Echivalent cu green pass-ul european, este necesar pentru accesul în toate spațiile publice. În plus, din 15 decembrie, toate persoanele peste 65 de ani, care s-au vaccinat în urmă cu mai mult de 7 luni și nu au a treia doză rămân fără certificat verde.

Germania – certificatul verde este necesar pentru toate spațiile publice, dar și pentru mijloacele de transport în comun. Regiunile pot impune măsuri mai dure decât regula națională. În acest moment, în Germania este în vigoare regula 2G, respectiv valabilitatea green pass-ului doar pentru vaccinați și vindecați.

Grecia – certificatul verde este obligatoriu pentru spațiile publice, inclusiv baruri și restaurante, situri arheologice, atracții turistice, dar și pentru unele mijloace de transport în comun.

Islandanu solicită certificat verde.

Irlanda – certificatele verzi nu se aplică evenimentelor în aer liber, dar sunt cerute pentru accesul în spații publice închise, ca baruri și restaurante, cinema, muzee, arene sportive. Green pass-ul se eliberează doar pentru vaccinați și vindecați.

Italia – este prima țară care a introdus obligativitatea certificatului verde la locul de muncă și printre puținele care solicită documentul inclusiv pentru accesul în școli, universități și structuri sanitare (toate condițiile, aici). Este cerut, de asemenea, în spațiile publice și în mijloacele de transport în comun. Fac excepție copiii sub 12 ani. Pe perioada Sărbătorilor de Iarnă (până în 15 ianuarie) este necesar ”super green pass”-ul (care include doar vaccinații și vindecații) pentru accesul în baruri și restaurante, evenimente cu public (în spații închise și în aer liber), în cluburi și discoteci. Din 16 decembrie, Italia solicită, în plus față de certificatul verde, și un test celor care sosesc în această țară – lucru pentru care a fost criticată de UE, pentru că această condiție contravine principiilor de funcționare a certificatului verde.

Letonia – persoanele fără certificat verde, eliberat pentru vaccinare și/sau vindecare nu pot participa la întâlniri publice sau private, până în 11 ianuarie. Este cerut la locul de muncă, inclusiv în instituțiile de stat, dar și în școli și universități, în centre comerciale, săli de sport.

Liechtensteinsolicită certificat verde pentru toate spațiile închise publice, inclusiv baruri și restaurante, discoteci, săli de sport, muzee. Evenimentele cu mai mult de 300 de participanți se pot desfășura numai dacă toți participanții și organizatorii au certificat verde, iar evenimentele private se supun acestei reguli dacă au mai mult de 10 participanți.

Lituanianu solicită certificat verde decât pentru evenimentele cu mai mult de 500 de participanți.

Luxemburg – a introdus obligativitatea certificatului verde pentru spațiile închise, inclusiv baruri și restaurante, dar și pentru evenimentele în aer liber.

Malta – vaccinații și vindecații pot accede fără restricții în baruri și restaurante și în alte spații cu aflux mare de turiști.

Norvegia – nu solicită certificat verde. În funcție de specificul local, autoritățile locale pot impune măsuri mai dure decât regula națională (lista aici).

Olanda – toate persoanele peste 13 ani trebuie să dețină un certificat verde, ca să poată accede în baruri, restaurante, spații culturale și sportive

Polonianu solicită certificat verde

Portugalia – deținătorii unui certificat verde pot intra în baruri, restaurante, muzee, cinema, săli de sport, iar documentul este necesar pentru toate spațiile de cazare pentru turiști 

Slovacia – până în 9 ianuarie, este în vigoare un lockdown pentru toate persoanele nevaccinate. Spațiile de servicii (frizerii, săli de sport, școli de șoferi, instalații de schi etc.) sunt accesibile pentru deținătorii certificatului verde, din 10 decembrie. Hotelurile se redeschid, tot numai pentru vaccinați și vindecați, din 25 decembrie. Barurile și restaurantele rămân închise până după Anul Nou.

Slovenia – spațiile de servicii și spațiile turistice sunt disponibile pentru deținătorii certificatului verde, la fel ca și evenimentele de masă. Unele sectoare de activități au obligația de a solicita certificat verde și pentru angajați.

Spanianu solicită certificatul verde, dar autoritățile regionale și locale pot impune măsuri mai dure decât regula națională.

Suedia – persoanele care au certificat verde pot intra în baruri, restaurante, muzee, cinematografe și pot participa la evenimente publice.

Ungarianu solicită certificatul verde decât pentru evenimentele cu mai mult de 500 de participanți. Nu este nevoie de green pass pentru accesul în hoteluri, restaurante, baruri.

Concluzie

Afirmația lui Ionuț Moșteanu este falsă. România impune obligativitatea certificatului verde în anumite situații, printr-o hotărâre de Guvern care este în vigoare. Există, în schimb, state europene care nu solicită certificatul verde decât la graniță. Legea certificatului verde, la care se referă parlamentarul USR, ar impune prezentarea certificatului verde la locul de muncă, o situație valabilă, de fapt, în foarte puține state UE.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.