Apele Române a emis un comunicat de presă în care îndeamnă cetățenii la consum responsabil de apă, pentru ca rezerva, de altfel în scădere, să poată fi suficientă pentru toți beneficiarii. În acest context, Ionuț Stroe, deputat și purtătorul de cuvânt al PNL, a declarat, la emisiunea Digi24, Studio Politic:
„Există, în momentul de față, o serie de propuneri care vin din partea Ministerului Mediului și Ministerului Agriculturii, pentru a găsi soluții imediate [la secetă], există și o mobilizare la nivelul județelor, […] dar din păcate mai mult decât aceste soluții de avarii, noi ar fi trebuit să ne gândim la acest lucru de acum câțiva ani de zile. […] Nu vin acum să arăt cu degetul, cu toate că aș avea pe cine arăta în momentul ratării acestui PNRR, dar din păcate nu există soluții. Apropo de apele uzate, vorbim că râurile, sau lacurile, nu mai au apă, în schimb suntem una dintre puținele țări din Uniunea Europeană care nu refolosim sau nu curățăm apele uzate ale marilor orașe, din care am putea, bineînțeles, să construim […] un sistem de irigații”.
Dacă România are planuri de curățare și/sau refolosire a apei uzate în marile orașe și dacă statele membre ale UE stau mai bine la acest capitol.
Am întrebat atât Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, cât și Administrația Națională „Apele Române”, dar și primăriile marilor orașe (conform INS, primele 10 fiind București, Iași, Cluj-Napoca, Timișoara, Constanța, Galați, Craiova, Brașov, Ploiești și Oradea) dacă există planuri de curățare și reutilizare a apei uzate, la nivel național sau la nivel local.
Ministerul a explicat, într-un răspuns la cererea Factual.ro, așa cum au răspuns de altfel și primăriile contactate direct de noi, că fiecare mare oraș are un sistem de epurare (curățare) a apelor uzate, la finalul căruia apele uzate sunt evacuate în cursurile de apă (deci nu refolosite). Ministerul menționează că procesele de epurare respectă Directiva 91/271/CEE, ceea ce înseamnă că apele epurate nu ar trebui să deterioreze starea ecologică a apelor în care sunt mai apoi revărsate. Totuși, apele epurate nu pot fi direct utilizate de către cetățeni, așa cum sugerează și declarația deputatului Ionel Stroe, Ministerul motivând că există pericolul de contaminare cu organisme patogene. Potrivit autorităților statului, doar osmoza (procesul de purificare a apei pentru a separa ionii, moleculele nedorite și particulele mai mari din apa potabilă) ar elimina aceste riscuri, dar „implică consum de energie foarte mare și deci costuri foarte mari”.
Ministerul Mediului susține că, până recent, nu a existat un cadru legal pentru reutilizarea apelor uzate. Doar în 2020 s-a aprobat Regulamentul UE 2020/741 privind cerințele minime pentru reutilizarea apei, care se referă strict la irigațiile în agricultură. Administrația Națională „Apele Române” menționează, în răspunsul pentru Factual.ro, că România trebuie să aplice Directiva abia din 26 iunie 2023, dacă vrea să reutilizeze apa epurată pentru irigații.
Cum se procedează în celelalte state UE?
La nivelul Uniunii, Comisia Europeană a condus o serie de studii pentru a evalua starea utilizării apei uzate în Statele Membre și arată că atât statele din sudul Uniunii, care, geografic, au o problemă mai mare cu seceta – precum Malta, Cipru, Italia, Spania, Portugalia -, cât și alte state, cum ar fi Belgia, Franța, Germania etc. au planuri de reutilizare a apei uzate pentru irigații sau alte scopuri.
Organizația Water Reuse Europe a făcut o analiză intitulată „Starea sectorului” în 2020 care arată cum este împărțită în fiecare țară apa reutilizată. Sunt 15 state UE care au programe de reutilizare a apei uzate.
*The state of the sector, 2020, Water Reuse Europe
Declarația făcută de Ionuț Stroe este adevărată. România, și implicit marile orașe ale acesteia, nu refolosesc apa uzată pentru irigații sau în alte scopuri, chiar dacă există un trend ascendent printre statele membre UE în a dezvolta aceste mecanisme. Pe de altă parte, atât la nivel național, cât și la nivel local, există procese de epurare care să curețe apa uzată. Apa nu este, însă, refolosită.
Acest fact-check este produsul exclusiv al efortului echipei Factual. Într-o lume plină de dezinformări, ne bucurăm să putem contribui la informarea corectă a publicului.
AJUTĂ-NE SĂ FACEM MAI MULTSEO optimized by sem.ro SEO agency.