Iulian Bulai (USR)
„[...] la audieri nu e nevoie de cvorum - fiindcă nu se iau decizii.”
Adevărat
Barometru Factual
Politica
Data verificării: 21.06.2019
www.factual.ro
Sursa afirmației: Facebook

Context

În 19 iunie 2019, deputatul USR Iulian Bulai a făcut o declarație, în contextul audierii șefei TVR la Comisia de Cultură din Camera Deputaţilor, după ce aceasta le-a atras atenția parlamentarilor că nu există cvorum, motiv pentru care refuză să răspundă la întrebări:

 

„[…] la audieri nu e nevoie de cvorum – fiindcă nu se iau decizii.”

Ce verificăm?

Dacă în cazul audierilor ce au loc în comisiile parlamentare este necesar cvorumul.

Verificare

Doina Gradea a fost chemată doar la audieri în Parlament, pentru a motiva prezența repetată a lui Liviu Dragnea, în plină campanie electorală, la una dintre emisiuni și pentru a explica refuzul TVR de a difuza clipul video care îndemna românii să-și exprime votul la referendumul pe justiție.

 

Invitația a venit din partea la Comisiei pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă, o comisie permanentă din Parlament, nu una special înființată.

 

Secțiunea 5 din Regulamentul Camerei Deputaților, nu invocă nicăieri necesitatea cvorumului – care, prin definiție, înseamnă numărul suficient de participanți pentru ca o adunare să se poată considera împuternicită să adopte o hotărâre – ca fiind o condiție de desfășurare a vreunei comisii.

 

Totuși, Art. 51 din secțiunea cu privire la Comisiile Camerei Deputaţilor spune că:

 

Art. 51. – (1) Convocarea şedinţelor comisiei se face cu cel puţin 24 de ore înainte de către preşedintele acesteia sau, în lipsa lui, de un vicepreşedinte care îl înlocuieşte.

(2) Participarea deputaţilor la şedinţele comisiilor este obligatorie.

(3) Pentru ca şedinţele comisiei să se desfăşoare în mod regulamentar este necesară prezenţa majorităţii membrilor.

(4) Hotărârile comisiilor Camerei Deputaţilor se adoptă cu votul majorităţii membrilor prezenţi.

(5) În caz de absenţă nejustificată de la lucrările comisiei, deputatului i se reţine din indemnizaţia lunară, pentru fiecare zi de absenţă, o sumă de bani ce reprezintă a 21-a parte din indemnizaţia lunară, la care se adaugă diurna de deplasare.

(6) Deputatul care absentează de la lucrările comisiei poate fi înlocuit de un alt deputat din acelaşi grup, pe baza împuternicirii semnate de liderul grupului parlamentar.

 

Înțelegem de aici că prezența tuturor membrilor este obligatorie, iar hotărârile comisiilor nu se pot adopta decât cu votul majorităţii membrilor prezenţi (deci nici măcar nu este nevoie de prezența tuturor celor care fac parte în mod regulat din comisie pentru a se lua o hotărâre, ci doar a majorității prezente).

 

La şedinţa Comisiei unde a fost audiată Doina Gradea au participat șase membrii, și anume: deputaţii Gigel Ştirbu (PNL), Bogdan Gheorghiu (PNL), Emil Paşcan (PMP), Iulian Bulai (USR), Nicolae Miroslav Petreţchi (minorităţi), Oana Vlăduca (Pro Europa).

 

În total, Comisia de Cultură are 15 membri.

 

  1. Ştirbu Gigel-Sorinel – PNL – preşedinte
  2. Bârlădeanu Dragoş-Petruţ – PSD – vicepreşedinte
  3. Florea Damian – PSD – vicepreşedinte
  4. Tuşa Adriana Diana – PSD – vicepreşedinte
  5. Petreţchi Nicolae-Miroslav – Minorități – secretar
  6. Tudor Beatrice – PSD – secretar
  7. Bulai Iulian – USR     
  8. Dobrovici-Bacalbaşa Nicolae – PSD     
  9. Gheorghiu Bogdan – PNL     
  10. Kelemen Hunor – UDMR     
  11. Paşcan Emil-Marius – PMP     
  12. Pleşoianu Liviu Ioan Adrian – PSD     
  13. Socotar Gheorghe-Dinu – PSD     
  14. Stroe Ionuţ-Marian – PNL     
  15. Vlăducă Oana-Silvia – PRO Europa     

 

În plus, chiar în timpul audierii, ca răspuns la afirmațiile Doinei Gradea, preşedintele comisiei, Gigel Ştirbu a explicat că „se poate întruni comisia de câte ori doreşte, cu un număr de 5, 10, 16 membri şi poate să discute diverse teme fără a lua decizii”.

 

Acesta a adăugat că deciziile se iau numai în situaţia existenţei cvorumului. Este o audiere. Noi nu vă invităm la comisie decât în două speţe – una – la audieri şi doi – pentru ca dumneavoastră să vă susţineţi raportul de activitate. Dumneavoastră, dacă nu doriţi să veniţi la audieri sau nu doriţi să răspundeţi, este problema dumneavoastră. Noi v-am invitat să vă adresăm anumite întrebări şi dumneavoastră să ne lămuriţi sau să nu ne lămuriţi vizavi de aceste speţe. Sunteţi la audieri, nu votăm raportul dumneavoastră de activitate. Pentru audieri nu ne trebuie cvorum, aşa că, după cum se pare, colegii noştri de la PSD boicotează şedinţa sau din pricini binecuvântate nu sunt astăzi prezenţi”.

 

Însuși Ştirbu a pus accent, deci, pe faptul că Doina Gradea a fost chemată doar la audieri, unde nu este nevoie de cvorum, nu pentru a se vota ceva anume în ceea ce o privește.

Concluzie

Afirmația deputatului Iulian Bulai este adevărată. Pentru audierile din Comisiile Camerei Deputaților nu este nevoie de cvorum.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.