Iulian Iancu (PSD)
41.9% din tinerii noștri sunt în sărăcie şi în zona de excluziune socială. Este dublu faţă de procentul european. 20% dintre ei sunt în şomaj. 20% nu-i găsim nici în învăţământ, nici la un loc de muncă.
Parțial Fals
Barometru Factual
Social
Data verificării: 24.11.2016
www.factual.ro
Sursa afirmației: Digi24

Context

Iulian Iancu, candidat PSD pentru Camera Deputaților, a fost invitat marți, 22 noiembrie, la Digi 24, în emisiunea Jurnalul de seară. Aici a declarat:

 

41.9% din tinerii noștri sunt în sărăcie şi în zona de excluziune socială. Este dublu faţă de procentul european. 20% dintre ei sunt în şomaj. 20% nu-i găsim nici în învăţământ, nici la un loc de muncă.

 

Ce verificăm?

Care este rata sărăciei și a excluziunii sociale în rândul tinerilor din România, care este rata somajului în rândul tinerilor și care este procentul de tineri care nu sunt încadrați profesional și nu urmează niciun program educațional sau de formare.


Verificare

Date cu referire la rata sărăciei și excluziunii sociale și a somajului din rândul tinerilor vom găsi la Eurostat, aceasta fiind și sursa pe care s-a bazat PSD, partidul domnului Iancu, in conceperea programului de guvernare prezentat deja în campania electorală.

Astfel, în programul de guvernare al PSD, găsim că rata sărăciei și excluziunii sociale în rândul tinerilor este de 42,7%, cu o medie UE de 29,1%, în timp ce rata somajului în rândul tinerilor are un procent de 21,7%, cu o medie UE de 20,3%

 .

În ceea ce privește procentul de 41,9% avansat de Iulian Iancu cu privire la rata tinerilor care trăiesc în sărăcie și excluziune socială, constatăm că acest procent nu apare la nicio grupă de vârstă de pe Eurostat. Mai mult, în niciuna dintre situații nu putem vorbi de un procent dublu față de media europeană.

În schimb, programul PSD preia corect datele Eurostat și avansează procentul ce corespunde grupei de vârstă 15-29 ani.

Nici în acest caz, procentul enunțat de Iulian Iancu pentru rata somajului în rândul tinerilor nu coincide niciunei categorii de vârstă, în schimb datele folosite în programul PSD corespund categoriei 15-24 ani.

În ceea ce privește procentul de tineri care nu sunt încadrați profesional și nu urmează niciun program educațional sau de formare, Raportul de țară al României pentru 2016, elaborat de Comisia Europeană, precizează:

 

Ponderea tinerilor care nu sunt încadrați profesional și nu urmează niciun program educațional sau de formare este de 17% din populație, ceea ce este cu mult peste media UE, care este de 12 %.

 

Concluzie

Declarația lui Iulian Iancu este parțial falsă.

Deși procentele avansate de el se apropie de cele oficiale, acesta nu a oferit niciun procent corect, desi in programul de guvernare al partidului sau apar datele preluate corect din Eurostat. În plus, afirmația lui Iancu potrivit căreia procentul tinerilor care trăiesc în sărăcie şi în zona de excluziune socială este dublu față de media europeană este total greșită.

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.