După ce, pe 21 octombrie 2021, Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Ministrul Apărării și fostul șef al Statului Major al Armatei, Nicolae Ciucă, președintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat:
„În ultimii 50-60 de ani, în țările democratice, niciun fost militar în retragere nu a condus guverne. Sigur, putem găsi exemplul Charles de Gaulle sau exemplul Eisenhower, dar erau alte vremuri “.
Dacă, în ultimii 50-60 de ani, în țările democratice, au existat guverne condus de foști militari.
Statele democratice sunt considerate acele state cu organizare politică pluripartită și cu o conducere rezultată în urma unor alegeri libere, desfășurate cu o regularitate prevăzută constituțional. Cele mai des întâlnite forme de organizare democratică sunt: cea parlamentară (model răspândit în Europa) și cea prezidențială (modelul SUA).
Există câteva exemple de oameni politici care au servit în armatele țărilor lor și au fost ulterior aleși în funcția de prim-ministru, după terminarea celor două războaie mondiale.
Leonard James Callaghan, premierul Marii Britanii din perioada 1976-1979, a deținut rangul de locotenent în marina regală britanică în timpul celui de-al doilea război mondial.
Edward Gough Whitlam, premierul Australiei din perioada 1972-1975, a servit ca ofițer de navigație în forțele aeriene ale Australiei în al doilea război mondial.
În Statele Unite ale Americii, toți cei care au deținut funcția de președinte după încheierea mandatului lui Dwight Eisenhower (1952-1961) până la președinția lui Barack Obama (2009-2017), cu excepția lui Bill Clinton (1993-2001), au deținut ranguri militare:
Trebuie menționat faptul că toți cei enumerați în lista de mai sus, cu excepția lui George Bush Junior, au servit în armata americană în timpul celui de-al doilea război mondial, acesta din urmă în timpul războiului din Vietnam.
În Asia, Park Tae-joon a deținut funcția de premier al Coreii de Sud în perioada ianuarie – mai 2000. Acesta a fost General Major al armatei sud-Coreene în timpul războiului Coreean.
Exceptând modelul american, care promovează valorile militare în politică, istoria recentă înregistrează foarte puține cazuri de militari care au condus guverne, iar acestea au devenit aproape inexistente în secolul XXI.
Declarația lui Kelemen Hunor este parțial adevărată. Cazurile de militari în retragere care au condus guverne ale unor țări democratice au fost foarte rare după al doilea război mondial și aproape inexistente în secolul XXI.
Acest fact-check este produsul exclusiv al efortului echipei Factual. Într-o lume plină de dezinformări, ne bucurăm să putem contribui la informarea corectă a publicului.
AJUTĂ-NE SĂ FACEM MAI MULTSEO optimized by sem.ro SEO agency.