În 26 aprilie 2021, vicepremierul Kelemen Hunor a făcut mai multe comentarii referitoare la Planul Național de Redresare și Reziliență și a declarat:
„Undeva la 30-31 mai trebuie să fie gata acest document, așa cum a recomandat Comisia nu numai României, tuturor statelor membre, spunând că data de 30 aprilie este o dată orientativă”.
Termenul recomandat de Comisia Europeană pentru depunerea PNNR-urilor și cum au respectat celelalte state din Uniune acest termen.
Conform Comisiei Europene, termenul orientativ pentru notificarea planurilor era până în 30 aprilie 2021 inclusiv, dar cu mențiunea că acesta nu reprezintă un deadline, statele putând totuși să își prezinte planurile oficiale în orice moment, până la mijlocul anului 2022.
Situația statelor care au prezentat planul oficial Comisiei Europene în termenul prevăzut, arată așa:
State care au depășit termenul orientativ:
În rândul statelor care încă negociază forma finală a planului regăsim:
Există și un grup de state care se află încă în lucru cu privire la măsurile pe care vor să le propună în planurile naționale:
Afirmația este parțial adevărată. Data de 30 aprilie 2021 nu este termenul limită pentru prezentarea Planului oficial de Redresare și Reziliență, dar este reperul dat tuturor statelor membre UE pentru prezentare, cu posibilitatea de a face asta în orice moment până în 2022. Data de 30 mai nu apare în recomandările Comisiei Europene, statele purtând negocieri individuale pentru prelungirea termenului de depunere.
Acest fact-check este produsul exclusiv al efortului echipei Factual. Într-o lume plină de dezinformări, ne bucurăm să putem contribui la informarea corectă a publicului.
AJUTĂ-NE SĂ FACEM MAI MULTSEO optimized by sem.ro SEO agency.