Klaus Iohannis (Președintele României)
„Eu cred că România poate progresa semnificativ printr-o mai bună utilizare a fondurilor europene destinate agriculturii, din care a atras până acum doar puțin peste jumătate.”
Adevărat
Barometru Factual
Prezidentiale
Data verificării: 19.11.2019
www.factual.ro
Sursa afirmației: Agerpres

Context

În 30 octombrie 2019, prezent la deschiderea târgului internaţional de agricultură INDAGRA, preşedintele Klaus Iohannis a declarat:

Eu cred că România poate progresa semnificativ printr-o mai bună utilizare a fondurilor europene destinate agriculturii, din care a atras până acum doar puțin peste jumătate. 

Ce verificăm?

Absorbţia fondurilor europene pentru agricultură.

Verificare

Uniunea Europeană sprijină sectorul agricol pe două căi:

  1. Fondul European de Garantare Agricolă este o resursă pentru plăţi directe şi pentru reglementarea a pieţei. Plăţile directe/subvenţiile sunt acordate direct fermierilor și  de exemplu, sunt alocate în funcţie de suprafaţa exploataţiei agricole. Pe lângă regulile de bază impuse de uniune, statele membre pot impune criterii naţionale pentru atribuirea acestor finanţări. Tot ţările membre sunt cele care se ocupă de administrarea acestor fonduri şi controlează modul în care se acordă efectiv banii. 
  2. Cofinanţari acordate pentru dezvoltare, prin Fondul Agricol European pentru Dezvoltare Rurală (FEADR), prin care acoperă o parte din costurile programelor naţionale menite să asigure dezvoltarea pe termen lung a mediului rural prin diverse măsuri. De implementarea programelor finanţate prin FEADR este responsabil Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, iar plăţile se fac în principal prin Agenţia pentru Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (AFIR).

În ceea ce priveşte plăţile prin Fondul European de Garantare Agricolă, Ministerul Agriculturii a comunicat că 4,801 miliarde euro au ajuns în ţară în perioada 2017-2019. Sumele pe care ţările membre le pot plăti anual prin astfel de programe sunt plafonate prin anexa III a regulamentului UE nr. 1307/2013, iar României i s-au alocat peste 11 miliarde de euro. 

Suma alocată României pentru perioada 2014-2020 este de peste  8.100 de milioane de euro pentru dezvoltare.

Conform autorităţilor române, în perioada martie 2015- aprilie 2019 beneficiarii programelor de dezvoltare rurală au primit 4.4 miliarde de euro, gradul de absorbţie astfel calculat fiind de 50% la 1 aprilie 2019. 

Absorbţia fondurilor poate fi calculată atât raportat la plăţile efectuate de autorităţile de management către beneficiari, cât şi raportat la fondurile primite de România de la Uniunea Europeană (absorbţie efectivă). Pentru că prima modalitate de calcul include şi prefinanţările, absorbţia efectivă nu are cum să fie mai mică decât plăţile efectuate, deci nu are cum să depăşească 50%. 

Şi raportările oficiale ale Uniunii Europene plasează România tot în jurul acestei cifre. Pentru finalul anului 2018, rata absorbţiei a fost de 48%.  

Concluzie

Afirmația lui Klaus Iohannis este adevărată, pentru că datele oficiale indică o absorbţie  de aproape 50% din fondurile destinate dezvoltării agriculturii pentru perioada 2014-2020. 

SUBIECTE CONEXE

SEO optimized by sem.ro SEO agency.