În cadrul dezbaterii din 19 noiembrie 2019, Klaus Iohannis a afirmat, referitor la numirea procurorilor de rang înalt:
„Procedura în sine, pentru că legislația momentan e seacă, nu satisface opiniile MCV. Trebuie mai mult, trebuie să avem o descriere mai clară, cum se înscriu în concurs, cine evaluează, cine selectează.”
Ce spune Mecanismul de Cooperare și Verificare referitor la numirea procurorilor de rang înalt.
La recomandările privind numirea procurorilor de rang înalt din Raportul MCV privind situația României pe 2019, se regăsesc integral elementele din Raportul MCV privind situația României din 2018, și raportul tehnic pe 2018, motiv pentru care acesta va constitui baza verificării, urmat de informațiile actualizate pe 2019.
În cadrul raportului tehnic pe anul 2018 se menționează că atât prezentul raport cât și „Raportul din ianuarie 2017 a reiterat recomandările anterioare referitoare la punerea în aplicare a unui sistem de numiri transparente bazate pe merite ale procurorilor de rang înalt.”
Recomandarea 1 din acest raport, este cea care vizează acest aspect:
„Punerea în practică a unui sistem robust și independent de numire a procurorilor de rang înalt, pe baza unor criterii clare și transparente, cu sprijinul Comisiei de la Veneția.”
Deși nu există o similitudine în modul de exprimare, criteriile clare și transparente cerute prin Raportul MCV au în vedere stabilirea pașilor de procedură, care vizează implicit modul de înscriere în concurs, evaluare și selecție, dar și punerea acestora în acord cu recomandările Comisiei de la Veneția.
Mai mult decât atât, în Raportul MCV din 2018 se recomandă în mod expres „suspendarea imediată a tuturor procedurilor în curs de numire și revocare a procurorilor de rang înalt”, ca urmare a unui sistem deficitar de checks and balances (de control și echilibru):
„Rapoartele MCV succesive au evidențiat deficiențele sistemului de control și echilibru din cadrul procedurii, indicând gradul de libertate a ministrului justiției în selecția candidaților și rolul limitat al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM)[…]”.
Raportul MCV privind situația României pe 2019 face referire la faptul că procedura de numire a procurorului general a fost anulată, respectându-se astfel recomandarea de suspendare a procedurilor de numire și revocare. Textul raportului spune:
„Ministrul de atunci (n.r. 2018) a lansat o nouă procedură de numire a procurorului general, însă aceasta a fost anulată de noul ministru al justiției, care și-a început mandatul în aprilie 2019. Abordarea adoptată de actualul ministru a permis evitarea deteriorării suplimentare a situației și a creat condiții pentru îmbunătățirea procedurii. Este o abordare care ar trebui continuată cu titlu prioritar de guvernul României întrucât experiența din ultimii ani confirmă riscul imixtiunii politicului în acest proces, în detrimentul calității numirilor, și necesitatea găsirii unei soluții viabile pe termen lung.”
Afirmația lui Klaus Iohannis este adevărată. Într-adevăr, Rapoartele MCV au reiterat cererea de stabilire a unui sistem robust și independent de numire a procurorilor de rang înalt, care să se bazeze pe criterii clare și transparente. În acest sens, se menționează că această recomandare să se aducă la îndeplinire cu sprijinul Comisiei de la Veneția.
Acest fact-check este produsul exclusiv al efortului echipei Factual. Într-o lume plină de dezinformări, ne bucurăm să putem contribui la informarea corectă a publicului.
AJUTĂ-NE SĂ FACEM MAI MULTSEO optimized by sem.ro SEO agency.