În întâlnirea cu jurnaliștii din 19 noiembrie 2019, candidatul PNL la președinție, Klaus Iohannis a afirmat că în afară de faptul că a alungat elefanții din guvern și a ieșit în geacă roșie, a reușit să anuleze 70% din măsurile care ar fi compromis legile justiției, adăugând că:
„(…)am trimis legile justiției la CCR, la Parlament, am cerut un punct de vedere al Comisiei de la Veneția. (…)Sigur, am fost obligat să le promulg într-o formă, pentru că mi se terminaseră prerogativele constituționale. Dar vom repara ce a mai rămas de reparat.”
Ce acțiuni a făcut Președintele în legătură cu legile justiției și dacă le-a promulgat când nu a mai avut ce face.
Pachetul legislativ denumit „legile justiției” se referă la trei acte normative care reglementează funcționarea sistemului judiciar, iar traseul lor în parlament a fost unul sinuos (pentru o analiză a tuturor pașilor urmați, puteți descărca aici un timeline):
În ceea ce privește acțiunile președintelui cu privire la aceste legi, da, acesta a cerut un punct de vedere Comisiei de la Veneția, în mai 2018, după ce anterior fusese făcută o sesizare și de către Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei.
Cu privire la pârghiile constituționale folosite în interiorul țării, aveți mai jos o listă cu calendarul și pașii urmați de cele trei propuneri legislative în Parlamentul României. Observăm că pentru toate cele trei legi, Klaus Iohannis a uzat într-adevăr de toate pârghiile constituționale aflate la dispoziția sa, adică a formulat cereri de reexaminare către Parlament (poate face asta o singură dată) și le-a sesizat la Curtea Constituțională (aici găsiți un document complet cu atribuțiile Președintelui).
Facem precizarea că pentru noi este imposibil de analizat dacă au fost anulate 70% din măsurile care ar fi compromis legile justiției. Aveți aici o cercetare extinsă cu privire la care au fost modificările propuse și cum au evoluat ele, până la începutul anului 2019. Într-adevăr, la multe modificări s-a renunțat, fie ca urmare a deciziilor CCR, fie ca urmare a dezbaterilor din Parlament. Însă aceste modificări nu se pot evalua cantitativ, ci mai degrabă din punctul de vedere al impactului produs.
Afirmațiile lui Klaus Iohannis sunt adevărate. Acesta a promulgat legile justiției abia după ce a făcut uz de toate pârghiile constituționale aflate la îndemâna sa pentru a le opri (cerere de reexaminare și sesizarea Curții Constituționale). Facem precizarea că nu se poate verifica dacă astfel au fost oprite 70% dintre modificările care ar fi compromis legile justiției.
Acest fact-check este produsul exclusiv al efortului echipei Factual. Într-o lume plină de dezinformări, ne bucurăm să putem contribui la informarea corectă a publicului.
AJUTĂ-NE SĂ FACEM MAI MULTSEO optimized by sem.ro SEO agency.