În Strategia fiscal-bugetară 2014-2016, publicată pe site-ul Ministerului Finanțelor, se afirmă că se intenționează:
introducerea impozitului diferențiat pe venitul salarial cu deductibilități fiscale: cote 8%, 12% și 16 % ce vor putea fi stabilite pe grile de venit.
În legătură cu această grilă de impozitare, prim-vicepreședintele PNL Klaus Johannis a afirmat într-o conferință de presă:
S-a discutat, la un moment dat, intrarea pe o impozitare regresiva, asta cred ca este un termen corect si platesti cu atat mai putin impozit cu cat castigi mai putin. Finalul ar fi nu depasirea cotei de acum, de 16%, ci coborarea cotei
Afirmația lui Klaus Johannis este semnificativă mai ales pentru că actualele negocieri din USL presupun preluarea de către acesta a funcției de vice-premier ce coordonează activitatea Ministerului Economiei și a Ministerului Finanțelor.
Pentru a verifica terminologia folosită de către Klaus Johannis, vom verifica dacă descrierea acestuia pentru impozitarea regresivă este, într-adevăr, în conformitatea cu literatura de specialitate din domeniu.
The Legal Dictionary, The Palgrave Dictionary of Economics și numeroase publicații de specialitate (peer-reviewed) din Europa și SUA descriu taxarea progresivă drept schema în care procentul din baza de taxare crește odată cu creșterea venitului, iar taxarea regresivă drept schema în care procentul din baza de taxare scade odată cu creșterea venitului.
Mai simplu spus, taxarea propusă de Ministerul de Finanțe ar fi regresivă când categoria cu cele mai mici venituri ar fi taxată cu 16% din venit, cea intermediară cu 12%, iar categoria cu cele mai mari venituri ar fi taxată cu 8%. Similar, taxarea propusă de Ministerul de Finanțe ar fi progresivă când categoria cu cele mai mici venituri ar fi taxată cu 8% din venit, cea intermediară cu 12%, iar categoria cu cele mai mari venituri ar fi taxată cu 16% din venit.
Prim-vicepreședintele PNL Klaus Johannis se înșală, schema de taxare considerată de el drept regresivă este de fapt una progresivă.
Acest fact-check este produsul exclusiv al efortului echipei Factual. Într-o lume plină de dezinformări, ne bucurăm să putem contribui la informarea corectă a publicului.
AJUTĂ-NE SĂ FACEM MAI MULTSEO optimized by sem.ro SEO agency.